Κως 1966: ΔΕΙΤΕ Σπάνιας ομορφιάς βίντεο για το νησί της Κω!

5
4758

Σπάνιας ομορφιάς βίντεο για το νησί της Κω (1966), τα οποία έχουν αναρτηθεί στο κανάλι του YouTube Aylon Film Archives μας παρουσιάζει ο φίλος Αναγνώστης ΓΙΑΝΝΗΣ DIO-13, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ!

Περιγραφή: Μια μποτίλια κρασί από τους αμπελώνες του Πικερμίου στην Αττική και σε πακέτο τσιγάρων κασετίνα γραμμένο με στυλό, «Κως 1966». Καθώς το πλοίο προσεγγίζει τον λιμένα της Κω διακρίνουμε το φρούριο της Νεραντζιάς, την κτιριακή δομή κατά μήκος του λιμανιού με φόντο το όρος Σύμπετρο. Το πλάνο αλλάζει και ο φακός περιπλανιέται στο λιμάνι του νησιού καταγράφοντας ντόπιους σε καφενέ όπου επιδίδονται σε παρτίδα τάβλι με θέα τα οχυρωματικά τοιχία του κάστρου, ποδηλάτες, περαστικούς, τις δεμένες βάρκες καταλήγοντας στο σημερινό κτίριο της ΔΕΗ στην άλλη άκρη του λιμανιού καθώς ένα καΐκι βαίνει προς λιμενισμό. Λίγα ακόμα πλάνα από τα πολύχρωμα καΐκια του λιμανιού, τους ιβίσκους που το κοσμούν και ανεβαίνουμε στην λεωφόρο των Φοινίκων λίγο πριν την γέφυρα του κάστρου όπου πίσω από φοίνικες και αλιοτζίν (μπλε ιβίσκος) προβάλει ο μιναρές από το τζαμί Γενί Χασάν Πασά (της Λότζιας). Πλάνα από το τζαμί της Λότζιας κατασκευασμένο το 1786 από αρχαίο υλικό της πόλης και τον γηραιό πλάτανο του Ιπποκράτη όπου οι φυλλωσιές του σκεπάζουν την μαρμάρινη κρήνη του τεμένους και του Ιπποκράτη. Περνώντας από την καμάρα της αρχαίας αγοράς, καταστήματα εστίασης με πλήθος κόσμου, μια φευγαλέα ματιά στην καμάρα της Πόρτας, στην αρχαία αγορά και στο Defterdar τζαμί πλησίον της αγοράς. Στην πορεία του φιλμ παρακολουθούμε στιγμές χαλάρωσης ντόπιων και επισκεπτών, τη συντροφιά του κινηματογραφιστή κατά την επίσκεψη της στα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς, καθώς και στιγμές ξεγνοιασιάς των λουομένων στην παραλία. Ακολούθως πλάνα από την είσοδο ενός επιβατηγού πλοίου στο λιμάνι, ενός καϊκιού και λίγο πριν την δύση του ηλίου το φιλμ κλείνει με εργασίες επιδιόρθωσης σε κάποιο πλοιάριο.

Περιγραφή: Το κάστρο της Νερατζιάς κτίστηκε από Ιωαννίτες Iππότες του τάγματος του Αγίου Πέτρου. Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1436 και ολοκληρώθηκαν το 1514. Για την οικοδόμηση του χρησιμοποιήθηκαν ντόπιοι λίθοι καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη και λίθοι από το Ασκληπιείο και την Αρχαία Πόλη της Κω. Βρισκόμαστε στον περίβολο του Κάστρου όπου ο κινηματογραφιστής ακολουθώντας την συνοδό του μας δίνει πλάνα από τις οχυρώσεις του κάστρου με φόντο τον μιναρέ από το τέμενος της Λότζια. Η περιήγηση συνεχίζεται στον εσωτερικό περίβολο, όπου παρατηρούμε απομεινάρια από φυλάκια σκάλες και αποθήκες καθώς και πύργους με επάλξεις. Το φιλμ κλείνει με λήψεις στην αναστηλωμένη από τους Ιταλούς αποθήκη όπου εκτίθενται βωμοί, γλυπτά, κιονόκρανα και επιγραφές με τελευταίο πλάνο τα οικόσημα που κοσμούν τον έναν από τους τέσσερις οχυρωματικούς πύργους.

Περιγραφή: Παρακολουθούμε στιγμές χαλάρωσης των λουομένων και της συντροφιάς του κινηματογραφιστή στην παραλία της Κω, το νησί του Ιπποκράτη. Τραπεζάκια στην αμμούδα με κρασί και εδέσματα να συνοδεύουν την συντροφιά στο κέφι της. Ο κινηματογραφιστής απολαμβάνει το μπάνιο του στα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας και ένας παππούς καθισμένος σε καρέκλα ξεκουράζει τα πόδια του στο θαλασσινό νερό στηριγμένος στην μαγκούρα του και κοιτώντας με περιέργεια τον φακό. Το φιλμ κλείνει με μια μποτίλια κρασί, ένα κρασοπότηρο με το νέκταρ του κεφιού εντός του και ένα πακέτο τσιγάρων τύπου κασετίνα όπου με στυλό αναγράφεται «Κως 1966», με φόντο το κάστρο της Νεραντζιάς.

Περιγραφή: Το φιλμ ανοίγει με την αρχαία οδό Cardo (3ος μ.X. αιώνας) κατασκευασμένη από αμυγδαλόπετρα ή τραβερτίνη, με τοιχοποιία και πεζοδρόμηση και από τις δύο πλευρές του δρόμου. Παρακολουθούμε το τμήμα του δρόμου που συνδέεται με τα δημόσια ουρητήρια του Νυμφαίου του 3ου μ.X. αιώνα με υπέροχες τοιχοποιίες και ψηφιδωτά. Παρακολουθούμε πλάνα από τις δυτικές θέρμες με την θολωτή στέγη (3ος μ.X. αιώνας ) και το Νυμφαίο όπου ο κινηματογραφιστής στέκεται σε κάποια από τις τοιχογραφίες του. Η Αρχαία Αγορά της Κω οικοδομήθηκε σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της τον 4ο π.X. αιώνα περίπου. Αποτελείται από τρεις στοές που συναντιούνται σε μια εσωτερική αυλή και το μεγαλύτερο μέρος της είναι θαμμένο κάτω από την σύγχρονη πόλη.

Περιγραφή: Το φιλμ ανοίγει με την προσπάθεια αστικού λεωφορείου και φορτηγό ιδιώτη στο αντίθετο ρεύμα να κάνουν μανούβρες για να περάσουν και οι δύο μέσα από τον στενό χωμάτινο δρόμο. Άκρη δεξιά ο ένας, άκρη δεξιά ο άλλος, χωραφάκι και οι δύο, για να χωρέσουν και η διαδρομή προς Κέφαλο συνεχίζεται. Σε κάθε στροφή παρατηρούμε την δεξιοτεχνία του οδηγού στο τιμόνι και το μπροστινό μέρος του λεωφορείου που θαρρείς και θα συγκρουστεί με τα δέντρα, η θα πέσει στον γκρεμό. Τα ταξίδια τότε σε κάποιους επαρχιακούς δρόμους στην Ελλάδα επιφύλασσαν μεγάλες συγκινήσεις και γερό στομάχι. Πλέον βρισκόμαστε στον Κέφαλο της Κω και συγκεκριμένα στην παραλία του στο Καμάρι. Τράτες με ψαράδες που καθαρίζουν δίκτυα, αυτοσχέδια τέντα με τον ψαρά κατάχαμα στα βότσαλα να ξεμπλέκει τα δίχτυα του, λουόμενοι σε στιγμές χαλάρωσης. Πλάνο στο λεωφορείο (μάλλον Mercedes Benz OP315 της Βιαμαξ) όπου στην καρτέλα των διαδρομών αναγράφεται «τουριστικαί συγκοινωνίαι» και πάνω από αυτό ένα μεγάφωνο. Πίσω από την ανοιχτή πόρτα του λεωφορείου ένας ανεμόμυλος στην κορυφή του λόφου και ακολούθως το φιλμ μας μεταφέρει στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου και στα απομεινάρια των παλαιοχριστιανικών βασιλικών ιερών ναών του Αγίου Στεφάνου με φόντο το Καστρί με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Λίγα πλάνα στα παιχνιδίσματα του νερού καθώς αγκαλιάζει τους βράχους και το φιλμ κλείνει με πλάνα από το λεωφορείο εν κινήσει όπου συναντά ένα χωριουδάκι.

Περιγραφή: Βρισκόμαστε στην Πλατεία Ελευθερίας στην Κω και συγκεκριμένα στο τέμενος Defterdar (1780) που πήρε το όνομά του από τον Υπουργό Οικονομικών του Σουλτάνου Ibrahim Efendi. Παρακολουθούμε την πρόσοψη του τεμένους με τα ορθογώνια παράθυρα και τα ημικυκλικά τύμπανα, τον μιναρέ που ορθώνεται, όπου μέχρι και τη δεκαετία του 1980 έβγαινε ο μουεζίνης για τη λειτουργία στο μπαλκονάκι του, τον τρούλο που στηρίζεται σε 12 αψίδες και την κυκλική επτάπλευρη κρήνη που καλύπτεται με θόλο στηριζόμενο σε έξι τόξα που καταλήγουν σε κίονες. Έξω από το τζαμί ένας παππούς φορώντας την παραδοσιακή φουφούλα απειλεί με την μαγκούρα του τους ποδηλάτες, κάποιος άλλος με κίτρινο τουρμπάνι περιεργάζεται τους περαστικούς ακολουθώντας τον χότζα που εισέρχεται στο τζαμί. Στη σκάλα που οδηγεί στον μιναρέ με το στενό πορτάκι μικρά παιδιά παίζουν καθώς πιστοί και επισκέπτες κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια της. Μια κυρία με κόκκινο τουρμπάν αφήνοντας το τζαμί ανεβαίνει στο ποδήλατο της και ο χότζας κλειδώνει το τζαμί και αποχωρεί. Το φιλμ κλείνει με πλάνα από μια κατοικία στον κήπο της οποίας ένας ντόπιος φορώντας την παραδοσιακή στολή (φουφούλα για παντελόνι, τη λευκή πουκαμίσα, μακριές μαύρες κάλτσες) πλησιάζει τον δεμένο γαϊδαράκο. Τον Ιούλιο του 2017 ο σεισμός των 6,6 ρίχτερ προκάλεσε μεγάλες φθορές στο τζαμί και στην κρήνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και εγώ σας ευχαριστώ για την ανάρτηση που κάνατε. Πραγματικά, τι ωραίο που είναι να βλέπουμε εικόνες από την Κω μιας άλλης εποχής. Αξίζει (βλέποντας τα βίντεο), μετά να διαβάσετε και την περιγραφή (κάτω από τα βίντεο) που έχει γράψει το συγκεκριμένο κανάλι.

  2. Και κάποιοι τα κάναν σαν τα μούτρα τους!!!!

  3. Τον ηλικιωμένο με την παραδοσιακή βρακα τον πειραζε όλη η Κως και τον φωναζαν ξε..λλομα και γελουσαν..

    • …αυτός με το ποδήλατο που τον πείραξε, ίσως να ζει ακόμα. Κρίμα πάντως, τουλάχιστο πέτυχε κανένα με το μπαστούνι του;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ