«Ζει ο Βασιλιάς COVID 19»;«Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει …» Ημερολόγιο καταστρώματος …εφ΄όλης της ύλης!

27
1133

«Ζει ο Βασιλιας  COVID 19»;«Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει …»

Ημερολόγιο καταστρώματος …εφ΄όλης της ύλης!

Της Έλλης Καρανίκα

Ο   συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μας και διεθνώς, λίγα περιθώρια αφήνει για ποιητικές  νύξεις σε μια τραγική πραγματικότητα .

Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται  για την αναγκαστική αύξηση των μετρων   που ακολούθησε την χαλάρωση όλων μας ,μετα την επαρκή διαχείριση του πρωτου κύματος της επιδημίας .

  • Γιατι χαλαρώσαμε;Πιθανά αίτια: ο μικρος αριθμος κρουσματων, η μακρά διάρκεια εγκλεισμού που προηγήθηκε, η αντοχή του ΕΣΥ, η καλοκαιρινη διαθεση, η παραπληροφορηση ότι οι νεοι δεν κινδυνευουν πολύ, η άρνηση μιας ανεπιθύμητης πραγματικότητας, η ανεμποδιστη διάδοση αντιεπιστημονικών κι ατεκμηριωτων θεσεων στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης  κ.α.
  • Η  υποχρέωση  για αποφυγή διασποράς της νόσου  είναι ατομικη και θεσμικη ευθυνη κι όχι αποφυγή του προστίμου. Υπενθυμίζεται δε ότι στην αρχή αρκετοί μιλουσαν επικριτικά για τις (λίγες) αστυνομικές παρεμβάσεις  που  «δεν αφηναν τα καταστήματα   να δουλεψουν» και τωρα «γιατί δεν επιβαλλονται ποινες» σε οφθαλμοφανείς παραβιάσεις  των συστασεων. Το παραδειγμα του  Πορου.
  • Ακόμη κι αν καποιος  αδιαφορεί για  την ατομικη του  προστασίαεία, η υποχρέωση για προφύλαξη του διπλανου, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι βασικός συνεκτικός ιστός  μιας κοινωνίας. Δεν αποκρυπτουμε μια δυνητικα επικινδυνη  κατασταση μας  προκειμενου να κανουμε εμεις  την δουλεια μας ,αδιαφορωντας για τις επ ιπτωσεις στους αλλους.Ειμαστε αυτό που κανουμε όταν δεν μας βλεπουν, εχει ειπωθει.  Είναι αντικοινωνικη σταση να σχεδιαζεις γαμο με 1500 ατομα σε καιρο covid  ή  να ετοιμαζεις συναυλια  δημοφιλους  τραγουδιστη με κολλητα πολυαριθμα τραπεζια  μεχρι και μεσα στην θαλασσα,αδιαφορωντας για τις συνεπειες.
  • Η εφαρμογη της μασκας  μπορει να περιορισει πολύ την μεταδοση εφοσον γινεται συμφωναμε τις πολλαπλες υποδειξεις, τηλεοπτικα σποτ και  ενημερωτικα φιλμακια. Εχει αποδειχθει  η αποτελεσματικότητα της και οφείλει να είναι υποχρεωτικη,  εκτος από οσους εχουν προβλημα αναπνευστικης δυσχερειας και  τα νήπια. Η δυσκολία σωστης εφαρμογής και ανοχής  είναι κατανοητή.Ομως είναι μια νεα αναγκαιοτητα και πρεπει να συνηθισουμε σε χωρους κλειστους ή και ανοιχτους όταν χρειαζεται.
  • Το φαινομενο  να ζητανε πολιτες  ιατρικη βεβαιωση για να την….αποφυγουν εχει ηδη αρχισει να εμφανιζεται.Το ειπε στον αερα η προεδρος ΙΣ Πατρας.Το ιδιο ειχε συμβει κι όταν ειχαν επιβληθει προστιμα στο κρανος! Όλοι είχαν ημικρανίες και αυχενικό σύνδρομο που επετρεπε την μη υποχρεωτικη εφαρμογή του κρανους.Τι να ασχολιάσει κάποιος; Την  αφελη, αστοχαστη  αμελεια  του  πολιτη ή την  αναρμοστη κι αξιοποινη συκαταθεση του γιατρου;
  • Με την ευκαιρία:Δεν νοείται να επιτρεπονται οι διαφανεις  «μισές»μάσκες που καλυπτουν το πηγούνι  σε εργαζομενους  κυρίως στην εστιαση. Ο Πανελληνιος Ιατρικός Σύλλογος  εβγαλε ανακοινωση για την ακαταλληλοτητα και θα ηταν σκοπιμο ο ΙΣΚΩ να ζητησει την παρεμβαση  του για απαγορευση τους ,αφου  χαρακτηρίζεται  απλώς « διακοσμητικη».
  • Δεν ωφελούν  κι άλλα μέτρα αν δεν εφαρμόζονται τα υπάρχοντα. Το διλημμα οικονομια ή υγεια  απασχολησε τους αρμόδιους   από την αρχή επιβολής των μέτρων  αλλά η  ισορροπια αποδεικνυεται δυσκολη
  • Δεν είναι μαγκια και κυριως…επαναστατικη πραξη , να κλείνουν τα μπαρ τα μεσάνυχτα και μετά να γεμίζουν οι παραλίες, οι πλατείες και τα στενοσοκακα των νησιων (Καβάλα, Ζακυνθο, Ρεθυμνο, Κέρκυρα κλπ).Ποια επαναστατικη πραξη νομίζουν ότι κάνουν οι αντιρρησίες κιοι δηθεν… ανυπότακτοι; Αντίσταση κατά ποιας αυταρχικής αρχής  που  περιορίζει το δικαίωμα τους στο  ξεφαντωμ α και στο ποτακι  παραβλέποντας  ή αδιαφορώντας για το αν τεθει σε κινδυνο η τοπικη κοινωνία ή και η οικογένεια τους; Μπορει η νεολαια να χαρακτηριζεται από ζωντανια, απειθαρχια, ενθεο μποεμισμο  αλλά η εκουσια αρνηση μιας οδυνηρης πραγματικοτητας  είναι εν  τελει ηλιθιοτητα .Το αποτελεσμα φαινεται στην ηλικια των διασωληνωμενων στις ΜΕΘ.Οι ηλικιωμενοι, πιο συνηρητικοι και ευηκοοι εχουν δωσει τις θεσεις τους στους ανυποτακτους  νεαρους 19-39 ετων!
  • Κι αν δειξει καποιος κατανοηση στον νέο πώς να δειξει ανοχη στις επικινδυνες αποψεις που καλλιεργουνται, αποδίδοντας  τα περι επιδημίας   σε σκοπιμότητες  προκειμενου ταχα να πουλησουν…τσιπακια ο Μπιλ Γκεϊτς ή εμβολια οι φαρμακοβιομηχανιες. Ειναι οι ιδιοι που αφηνουν ανεμβολιαστα τα παιδια τους βασιζομενοι ότι θα προφυλαχθουν απο τα εμβολιασμενα παιδια των αλλων. Δεν ξερω αν είναι για γέλια ή για κλαματα  η ευφανταστη  αφέλεια καποιων  που ρωτανε  -καθολου ρητορικα: «τα πιστευεις τωρα αυτά για τον κορονοΪο»; Οι χιλιαδες  νεκροι, οι ομαδικες εκατομβες ,οι  μαρτυριες του Προσωπικου των ΜΕΘ, η βασανιστικη προσπαθεια αποκαταστασης  οσων καταφεραν να βγουν από τις μοναδες, δυστυχως  δεν είναι συνέργεια μιας… διεθνους συνομωσιας.Ειναι μια αδηριτη πραγματικοτητα που απαιτει προσοχη, προφυλαξη, συνεπεια, κοινωνικη ευθυνη –δηλαδη συνειδητοποιημενο πολιτη που δεν εθελοτυφλει.
  • Το ερωτημα «γιατί στις 12 πμ  να κλείνουν τα μπαρ». Καπου  πρεπει να καθοριζεται το όριο, όπως σε κάθε παραβαση οριου. «Στα 120 χλμ παιρνεις προστιμο στα 119 όχι»,  που ειπε κι ο αντιπροεδρος του ΕΟΔΥ. Αλλωστε,ολοι κατανοουμε τον λογο:ολη η νεολαια μετα τις 12 βγαινει για το long  ή  short drink.Κι αφου οι νεοι είναι συνηθως ασυμπτωματικοι κι ο Ro>1,1 ,σημαινει ότι ο ενας  μπορει να κολλησει  πανω από ένα ατομο, αυτό πανω από 1 στην συνεχεια κ.ο.κ Συνεπως δεν χρειαζεται να εχεις  συγκεκριμενο μεγαλο αριθμο κρουσματων  για  να προβεις στη  ληψη επιπλεον  μετρων.Αξιολογείται από τους ειδικούς επιστήμονες  η δυναμικη εξαπλωσης στις τοπικες συνθηκες,ιδιαιτερα  στα τουριστικα νησια, με νεαροκοσμο, με καταχρηση  αλκοολ, στενη επαφη που ευκολα γινεται στενοτερη,κλπ. Νεαρος  διαμαρτυρόταν έντονα στην καμερα της ΕΡΤ: «να μην μπορώ να πιω το ποτό μου μετά τις 12πμ»;!Η έλλειψη, Η στέρηση! Αγνοια ή ηλιθιότητα;; Θα κινδυνολογήσω (;) σκοπιμα αναπαράγοντας τον σαρκασμό γνωστού καλλιτέχνη «θα φτάσουν οι Τούρκοι στα παράλια  κι εμείς θα μαλώνουμε γιατι θα κλείνουν 12 η ωρα τα μπαρ!».
  • Καποια από αυτά τα παιδια  γυριζοντας  στο  σπιτι τους ή στην δουλειά τους  θα ερθουν σε επαφη με ευαλωτους  γονεις ,παπουδες, συναδελφους κλπ.Χωρις να το θελουν, αλλα και χωρις να το αγνοουν,  γινονται μεταδοτες. Η μετάδοση είναι ευκολότερη κι άρα πιο επικίνδυνη από ασυμπτωματικούς . Συστηνεται οι νεοι που γυρίζουν από διακοπές ή  μετά δυνητικά ύποπτες κοινωνικές επαφες , να είναι σε αποσταση για 7 ημέρες από γονείς , παπουδες – ιδιως αν αυτοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.Το τόνισε ο Καθηγητης κ.Συψας.
  • Κατανοητή η αντίδραση των επαγγελματιών που θίγονται οικονομικά , όμως προέχει η δημόσια υγεία. Αυτές οι ψυχοφθορες αντεκλήσεις στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης «αν θα πεινάσουμε ή αν θα πεθανουμε», δεν οδηγουν πουθενα, παρά μόνο στην ανησυχία, ανασφάλεια και πανικό.
  • Τι θα γίνει τον Νοεμβριο που θα συνυπάρχει και η γρίπη; Όσες κλίνες κι αν αυξηθούν στις ΜΕΘ δεν είναι λύση. Η εξελιξη μετά την διασωλήνωση είναι πολυπαραγοντική. Σκοπός είναι να μην φτασει ο ασθενής  στην ΜΕΘ (και να αποτραπεί η καταρρευση του συστηματος υγειας)όχι  αν  και γιατί δεν επαρκούν οι κλινες ΜΕΘ.
  • Μια επισήμανση για τις πτήσεις και τα τυχον θετικά κρουσματα: Ο δειγματοληπτικός έλεγχος   σε μια πτήση  δεν αφορά όλους τους επιβάτες.  Είναι πιθανόν να υπάρχουν κι αλλοι  θετικοί αλλά δεν συμπεριελήφθησαν στον τυχαίο έλεγχο συνεπώς κυκλοφορούν  ελεύθεροι , με τον κινδυνο μετάδοσης υπαρκτόν . Ελπίζουμε οι δειγματοληψίες από τα ΚΟΜΥ  στα ξενοδοχεία,  να δείξουν πιο αντιπροσωπευτικη  εικόνα του επιδημιολογικου προφιλ των  επισκεπτων μας. Η Υπηρεσια μας ζητησε από τον ΙΣΚΩ να εξετάσει  πόσα ξενοδοχεία εφάρμοσαν την σύσταση για σύμβαση με ιδιώτες  γιατρούς  καθώς και ελεγχο εγκυροτητας των στοιχείων οσων δεν ανηκουν στον τοπικο συλλογο. Πάντως το ξενοδοχείο  φιλοξενίας (καραντίνα) παραμένει χωρίς σύμβαση  με ιδιωτη γιατρό, που είναι απαραιτητος για  την αρχική εκτίμηση και σωστη παραπομπή τυχόν ασθενή στο Νοσοκομειο που εχει την ευθυνη παρακολουθησης.
  • Σχετικά με την υποχρέωση  ανακοινωσης ή μη των  κρουσμάτων για την οποια το Νοσοκομειο έχει δεχτει , από την αρχή της πανδημίας,  επικρίσεις  που δεν του αναλογούν: Ποτέ δεν ηταν υποχρεωμένο να ενημερώνει  άλλους  Φορείς ,  πλην του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασιας. Σε προσφατη επικοινωνία της  γραφουσας, ο Υπεύθυνος Συντονιστής  του ΕΟΔΥ  τονισε ότι : «Δεν είστε υποχρεωμένοι  να ενημερωνετε   για οσα περιστατικα διαγνώσκονται θετικά στο Νοσοκομειο», πολλω μαλλον για οσα πιθανον είναι στο νησι. Ο λογος που προβαλλεται είναι η τήρηση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Το ίδιο  γραπτο  ερωτημα υποβλήθηκε  στην Γ.Γ.Πολιτικής  Προστασίας. Αν η μη υποχρεωση στην (έγκυρη,εγκαιρη) ενημερωση  θεωρείται εμμεσως ως  απαγορευση, μένει να διευκρινιστεί από τον αρμόδιο φορέα.

 

27 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγαπητη κ.Ελλη εδω ο πρωτης πολιτης του νησιου..
    δεν κατανοει.. δεν εφαρμοζει…και αγνοει τα βασικα μετρα προστασιας…(τον εχουμε δει τελευταια στο Ζηπαρι σε εκδηλωση χωρις μασκα-χωρις βασικα μετρα)…..
    μην περιμενουμε λοιπον πιστη τηρηση ολων αυτων απο απλους πολιτες!!
    Δυστυχως για το νησι μας βασιλευει(!)ο βασιλιας Κοψιμιο-ΙΟΣ!!!

    • Αγαπητή Ελλη, μην αναλώνεσαι σε μακροσκελή άρθρα.. Δουλειά σας είναι να οργανώσετε το νοσοκομείο για την επερχόμενη επιδημία στο νησί. Την πρώτη φορά παρότι ανοργάνωτοι εισασταν και είμασταν τυχεροί. Οι αντιδράσεις σας ήταν για τα γέλια. Ελπίζω να μην παρουσιάσετε τα ίδια αντανακλαστικά.

  2. Αρχίζω και σας παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον προσπαθώντας να αποκρυπτογραφησω τον αλγόριθμο σας. Χωρίς να θέλω να σας προσβάλλω όμως νομίζω ότι δεν διαβάσατε όλη την μακροσκελεστατη τοποθέτηση της κας Καρανικα, η οποία βάζει στο τραπέζι πολλά θέματα. Κατά τ’αλλα αναμένω την τοποθέτηση σας στο θέμα του aftodioikisi.gr καθώς και στις τοποθετήσεις της κας Ιωάννας Ρουφα. Γνωρίζετε πράγματα Ψιτ… Πολλά πράγματα…

    • Εγω ομως θα σου την πω ευθεως….
      Αυτα σε αλλους…με μυαλο…κοκοβιου…οχι σε μενα!!!
      Σε αλλο θεμα εχεις γραψει σχεδον τα ιδια ΟΥΣΤ!!

      • Γεια σου μοναδικε Ψιτ!
        Χαιρομαι που υπαρχουν ακομη ανθρωποι που διατηρουν μυαλο στο κεφαλι τους!!

  3. Καποτε ταξιδευε ενα καικι γεματο με μηλα. Επεσε ομως σε κακοκαιρία, και απο το πολυ κουνημα επεσαν αρκετα μηλα στην θαλασσα. Ο καικσης λοιπόν πήρε μια απόχη και άρχισε να μαζεύει τα μήλα από την θάλασσα. Αναμεσα στα μηλα ήταν και μια γαδαροβουδιά, που προφανώς απέφευγε να μαζέψει ο καικσής. Οπότε αυτή άρχισε να φωνάζει «Μήλο είμαι κι εγώ»…

  4. Κοψιμιος, ξε-κοψιμιος, αυτόν ψηφήσανε και μαλιστα με μεγαλη πλειοψηφία οι δημότες. Δυσκολο να το χωνέψεις κ.Ψιτ, αλλά όσο και να προσπαθείς «Δεν ζωντανεύουν οι νεκροί», τέλος «το γιωργάκι π αγαπούσες μια φορά»… Χωνεψέ το επιτελους…

  5. Αγαπητή κα Καρανίκα,
    διαβάζοντας με προσοχή την επιστολή-τοποθέτηση σας δεν μπορώ παρά να μην σταθώ στην τελευταία παράγραφο. Εννοείτε εμμέσως πλην σαφώς, ότι το Νοσοκομείο δεν είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ πλην των ΕΟΔΥ και ΓΓΠΠ? Δηλαδή για το ότι δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση των κατοίκων του νησιού και ο καθένας γράφει, φαντάζεται διαδίδει ότι θέλει, δεν ευθύνεται η Δημοτική αρχή που όλοι τα βάζουν μαζί της αλλά το Νοσοκομείο και η διοίκηση του? Η τοποθέτηση σας είναι ξεκάθαρη.

  6. Γιατί δεν λέτε κάτι για τους τουρίστες που τελικά έφεραν τα κρούσματα. Όλον τον Ιούνιο τα πάντα ήταν ανοιχτά αλλά κρούσματα δεν υπήρχαν. Τα παιδιά και τότε γλεντούσαν μέχρι πρωίας χωρίς μάσκες. Τώρα φταίμε εμείς και τα παιδιά; Πείτε μας αναλογία τεστ κρουσμάτων από τον Μάρτιο μέχρι τώρα;

  7. τι φιλοσοφιες ειναι αυτες . θελουμε σταρατα λογια.. να μας πουνε ποσα κρουσματα εχουμε να ξερουμε να προφυλασσομαστε, ελεος βγαινει η ιατρος και αντι να πει δυο κουβεντες σταρατες και κατανοητες γραφει ολοκληρο αφηγημα.

  8. Το ότι η Κως συγκαταλέγεται στις περιοχές επικινδυνότητας μας είναι αδιάφορο. Έχουμε σεζόν , θα δουλέψουμε να πληρώσουμε τους φόρους και ας αφήσουμε την υγεία για άλλη χρονιά.

  9. Ρε πολιτη ποιος ξέρει τα αληθινά κρούσματα;πρεπει να ξερεις ποσα κρουσματα εχουμε για να φυλαχτεις; Την πατησες,να οι 2 σταράτες κουβέντες για κατανόηση

  10. Ψιψίνα το ΠΑΣΟΚ σου μας τελειωσε και τελείωσες και εσυ βλάκα. Άχρηστος ήσουν πάντα και άχρηστος θα παραμεινης. Φτιάξε σωστά τη φορολογική σου δειλωση. Ψεύτη,χαμένο κορμί.

  11. Εμεις καταλάβαμε ότι μόνο το νοσοκομείο κι η εφημερίδα σταθμός ζήτησαν επίσημα εξηγήσεις ποιος υποχρεούται να κάνει υπεύθυνα ενημέρωση.

  12. Ο ιατρικός σύλλογος να κοιτάξει για τις μισές μάσκες που δεν κάνουν τιποτα.Ο επαρχος δεν ειναι κι αντιπροεδρος;

  13. Σαφέστατα.Το νοσοκομείο δεν έχει αρμοδιότητα ενημέρωσης πέραν των υπηρεσιακών προισταμενων του.Οι τοπικοί μας άρχοντες που ήθελαν ενημέρωση πρώτοι πρώτοι πού είναι να ενημερώσουν υπεύθυνα; Να μεινουμε σε οσα είπε ο καμπουρακης;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ