Κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν και την Αρχαία Ελλάδα θα συναντήσουμε πολλά πρόσωπα και γεγονότα που μας είναι άγνωστα. Ιστορία και μύθος μπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις κάνοντας την αλήθεια των γεγονότων να μοιάζει δυσδιάκριτη. Φτάνοντας λοιπόν αρκετά παλιά, κάπου στην Αρχαία Κήρινθο, στη Βόρεια Εύβοια συναντάμε μια άγνωστη ελληνική φυλή πολεμιστών. Τους περίφημους Άβαντες.
Οι σκληροτράχηλοι πολεμιστές με τα ξυρισμένα κεφάλια
Ένα χαρακτηριστικό που είχαν αυτοί οι σκληροί πολεμιστές είναι ότι είχαν μαλλιά μόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Διατηρούσαν μόνο αλογοουρές και ξύριζαν τα μπροστινά μαλλιά τους με ένα σκοπό. Με αυτό τον τρόπο δε θα μπορούσαν οι εχθροί να τους πιάνουν τα μαλλιά και να τους τραβάνε κατά τη διάρκεια των μαχών.
Η Αρχαία Κήρινθος, στην Εύβοια αποτέλεσε σημαντική πόλη και λιμάνι των Αβάντων. Αυτή η πολεμοχαρής φυλή των Ελλήνων διακρινόταν για την αντοχή της στη μάχη και λίγοι ξέρουν ότι πρωτοστάτησε στον τρωικό πόλεμο. Ο Όμηρος αναφέρει ότι χρησιμοποιούσαν δόρατα για μάχες «εκ του συστάδην». Έτσι επειδή αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έρχονται στα χέρια με τον εχθρό ήταν «όπισθεν κομόωντες», που σημαίνει, ότι είχαν μαλλιά μόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ξυρίζοντας τα μπροστινά. Θα έλεγε κανείς πως θύμιζαν τους ινδιάνους Μοχόκ.
Πού έζησαν οι Άβαντες, η άγνωστη ελληνική φυλή
Οι αιολικής καταγωγής Άβαντες κατοίκησαν στην Εύβοια την περίοδο 1600-1400 π.Χ., αφού είχαν εκτοπίσει νωρίτερα τον ήπιο λαό των Πελασγών. Ο επώνυμος γενάρχης των Αβάντων, Άβας, κατά την μυθολογία, ήταν υιός του Λυγκέως, υιού του Αιγύπτου και της Αργυφίας και ο μόνος διασωθείς μεταξύ των αδελφών του, χάρη στην αγάπη της συζύγου του Υπερμνήστρας. Οι άλλες αδερφές ήταν συζυγοκτόνοι.
Ωστόσο, νεότερη επιστημονική έρευνα κατέληξε στο ότι οι Άβαντες ήταν ένα πανάρχαιο ελληνόφωνο φύλο, από τα πρώτα που εμφανίσθηκαν (μαζί με τους Δαναούς) στον Ελλαδικό χώρο και για αυτόν τον λόγο τα δύο αυτά φύλα χαρακτηρίζονται ως Πρωτοέλληνες.
Εκτός από την Εύβοια, οι Άβαντες, η ελληνική πολεμική φυλή εντοπίζονται σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος όπως στο Άργος, στη Σικυώνα, στη Φωκίδα και στην Ήπειρο. Ο Παυσανίας, μάλιστα, αναφέρει ότι οι Άβαντες συμμετείχαν στην αποίκηση του Θρονίου από τη Θεσπρωτία. Η συγκεκριμένη τοποθεσία έμεινε γι’ αυτό γνωστή ως «Αβαντίς». Τελικά καταλήφθηκε όμως από την Απολλωνία, με τη βοήθεια της Κορίνθου.
Δείτε πού βρίσκεται ο Θρόνος του Ξέρξη στην Αττική