Ο Σύλλογος Αλιέων Κω έγινε viral! (ViDEO)

0
3432

silolos_aliewn_aegeanews-1

Photo by George Papapostolou

Με αφορμή την εκδήλωση Παραδοσιακών Προϊόντων της Κω που έλαβε χώρα στην Καρδάμαινα στις 20/8/2016 ο Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων Κω-Νισύρου «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ» με τη συνεργασίας της Lithos Digital (www.lithosdigital.gr) δημιούργησε ένα βίντεο που προβάλει σε μια μικρή κλίμακα το ταξίδι των ψαράδων και την επιστροφή τους στα λιμάνια με την εκφόρτωση των αλιευμάτων.

Το συγκεκριμένο βίντεο αναδημοσιεύτηκε από πολλά μέσα κοινωνική δικτύωσης και sites. Ένα από αυτά είναι η ιστοσελίδα Trip & Travel Blog με πάνω από 380.000 επισκέπτες η οποία προβάλει διάφορα μέρη του κόσμου. Μπορείτε να το δείτε εδώ: https://www.facebook.com/TripandTravelBlog/videos/1100072476740030/

Ο σύλλογος διέθεσε 150 κιλά ψάρια τα οποία μέσα από την εκτέλεση ποικίλων παραδοσιακών συνταγών διατέθηκαν στο κοινό προς δοκιμή.
Σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν όλα τα παραδοσιακά παράγωγα του τόπου μας.

——————————————————————————————————————————-

Λίγα λόγια για την αλιεία του τόπου μας…

Η αλιεία αποτελεί βασικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και της παράδοσής μας. 24.000 ψαράδες ζ Ο Σύλλογος Αλιέων Κω έγινε viral!ουν από την αλιεία. Η ελληνική αλιεία προσφέρει περίπου 130.000-160.000 τόνους ψαριών και θαλασσινών κάθε χρόνο. Περίπου το 90% αυτού του συνόλου αλιεύεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα σημαντικότερα είδη είναι σαρδέλες, αντζούγιες, συναγρίδες, λαβράκια και μεσογειακά μύδια.

Από το Ιόνιο πέλαγος στη δυτική Ελλάδα αλιεύονται κυρίως ευρωπαϊκές σαρδέλες, αντζούγιες και μαρίδες, ενώ από τις θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας προέρχονται αρκετές χιλιάδες τόνοι ξιφία και τόνου. Η ελληνική αλιεία του γλυκού νερού της ενδοχώρας διοχετεύει στην αγορά περίπου 20.000-30.000 τόνους ψαριών ετησίως.

Σε χειρόγραφα του 5o αιώνα, αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες απολάμβαναν τα ψάρια και τα συμπεριλάμβαναν στα πιο ποιοτικά πιάτα τους. Ο Όμηρος αναφέρει τα ψάρια σαν εξαιρετικά ποιοτική τροφή, ενώ ο Πλούταρχος στα κείμενά του καταγράφει συμβουλές προς τους ψαράδες.

Η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη παράδοση στην αλιεία. Τα 4.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής της ηπειρωτικής χώρας και τα 11.000 χλμ. ακτογραμμής των νησιών ευνοούν την αλιεία. Τα ελληνικά θαλάσσια ύδατα φιλοξενούν περίπου 250 θαλάσσια είδη.

Ωστόσο, κάθε χρόνο η αλιευτική παραγωγή μειώνεται σημαντικά προκαλώντας καταστροφές στην τοπική οικονομία των νησιών αλλά και όλης της Ελλάδας.

Αυτό που δυσκολεύει την οικονομική κατάσταση των αλιέων, είναι τα εσωτερικά προβλήματα του κλάδου, όπως η παλαιότητα του αλιευτικού στόλου, η έλλειψη σαφών κριτηρίων επαγγελματικότητας, οι ιδιαίτερα περιορισμένες υποδομές σε αλιευτικά λιμάνια, ιχθυόσκαλες και στους τομείς της συντήρησης και μεταποίησης των αλιευμάτων, τα περιορισμένα αλιευτικά πεδία και η τοπογραφία του ελληνικού βυθού.

Σχετικά με τον Σύλλογο μας, Ο σύλλογος Ποσειδώνας λειτουργεί ως ενιαίος σύλλογος Αλιέων Κω& Νισύρου από το 2012. Τα τελευταία χρόνια κάνει σημαντικές προσπάθειες για τον σωστό τρόπο αλιείας και εμπορίας των αλιευμάτων.

Έχει λάβει μέρος σε πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς με σκοπό την διαμόρφωση τεχνιτών υφάλων στα ελληνικά νερά για την αναπαραγωγή των θαλάσσιων οργανισμών.
Έχει συνεργαστεί με ερευνητικές ομάδες αναζητώντας τα αίτια εξαφάνισης της θαλάσσιας ζωής.
Έχει κατακτήσει βήμα στη βουλή εκφράζοντας τα αιτήματα των αλιέων μας.

Όπως ο Σύλλογος έτσι και όλοι οι Έλληνες, πιστεύουμε στη σωστή αλιεία, απολαμβάνουμε τόσο τη θάλασσα όσο και αυτά που παράγει.
Γιατί όπως είχε πει και Οδυσσέας Ελύτης με μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι μπορούμε να ξανα φτιάξουμε την Ελλάδα από την αρχή.
Καλές θάλασσες στους ναυτικούς μας!
Καλό χειμώνα!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΕΩΝ
ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ
«Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ»

Photo by George Papapostolou

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ