Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του φαινομένου κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού, από την Koullias Hotels και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στην Κω. Ομιλήτρια η ψυχολόγος (MSc) κα Ιωάννα Μυλοπούλου.
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του φαινομένου κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, στο ξενοδοχείο Kosta Palace στην Κω, με ομιλήτρια την ψυχολόγο (MSc) κυρία Ιωάννα Μυλοπούλου. Διοργανωτές η Koullias Hotels και το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Προηγήθηκε πρόγραμμα με εκπαιδευτικούς από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια για την πρόληψη της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού με στόχο την ενημέρωση γύρω από τις διαφορετικές μορφές κακοποίησης και τους τρόπους που μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά, προκειμένου να τα θωρακίσουν απέναντι στη βία που μπορούν να δεχθούν. Ο γόνιμος διάλογος ανέδειξε τον κρίσιμο και σημαντικό ρόλο του δασκάλου αφού είναι μαζί με τους γονείς πρόσπωπο που εμπιστεύεται το παιδί.
Πολύς κόσμος, κυρίως μητέρες, παρακολούθησαν την ενημέρωση και έθεσαν ερωτήματα. Η ομιλήτρια ψυχολόγος (MSc) στο «Χαμόγελο του Παιδιού» κυρία Ιωάννα Μυλοπούλου με εμπειρία στα παιδιά και τους ενήλικες, ανέπτυξε διεξοδικά όλα τα θέματα.
Παρουσίασε όλες τις πιθανές μορφές κακοποίησης, τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από το φαινόμενο και έδωσε απλές συμβουλές σε γονείς τις οποίες μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους για να τα θωρακίσουν απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο. Το πιο αποτελεσματικό είναι η έγκαιρη πρόληψη. Είναι σημαντικό να μιλάμε στο παιδί μας, από πολύ νωρίς, για τα όρια του σώματός του, για το τι είναι φυσιολογικό και τι δεν είναι όσον αφορά στο σώμα του και στο δικαίωμά του πάνω σε αυτό.
Με παραδείγματα παρουσίασε τις ενδείξεις κακοποίησης, τους πιθανούς δράστες που συνήθως είναι πρόσωπα εμπιστοσύνης από το κοντινό οικογενειακό περιβάλλον, την έννοια του «ΟΧΙ», την αντίδραση με φωνές από τα παιδιά. Πολύ σημαντική η έννοια του μυστικού. Οι γονείς πρέπει να εξηγούν παιδιά ότι: «Δεν υπάρχει κανένα μυστικό που να με κάνει να ντρέπομαι, να φοβάμαι και να μην
μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια», «Δεν υπάρχει κανένα μυστικό από τη μαμά, τον μπαμπά ή τον δάσκαλο μου, την δασκάλα μου».
Στην Ευρώπη, 1 στα 5 παιδιά κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας θα βιώσει κάποιας μορφής σεξουαλική θυματοποίηση (Lalor & McElvaney, 2010). Παρόμοια και στην Ελλάδα, περίπου 1 στα 6 παιδιά βρέθηκε ότι έχει δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, ενώ 1 στα 20 παιδιά ανέφερε ότι είχε μια εμπειρία ανεπιθύμητης έκθεσης σε σεξουαλική βία ή θυματοποίηση που περιελάμβανε και σωματική επαφή (Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2013).
Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να θωρακίσουμε τα παιδιά μας απέναντι στον κίνδυνο της σεξουαλικής και κάθε άλλου είδους κακοποίησης.
Το παιδί ή και ο γονέας μπορεί να απευθύνεται στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για το Παιδί SOS 1056, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, δωρεάν και ανώνυμα για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση υπάρχει η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.