ΣΩΤΗΡ Κω: Στόχευσή μας η δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης και η εργασιακή ένταξη νέων ατόμων με αναπηρία.

0
698

Ο Σύλλογος Σωτήρ δημιουργήθηκε το 1990, από γονείς και συγγενείς παιδιών με ειδικές ανάγκες που αναζητούσαν λύσεις για βασική εκπαίδευση των παιδιών τους στην Κω.

Σε συνεργασία με το Δήμο Κω και στήριξη από την τοπική κοινωνία, ιδρύθηκε το Ειδικό Σχολείο Δήμου Κω, μετέπειτα Σβουρένειο, που λειτούργησε επιτυχημένα ως το 2013.

Το 2004 ιδρύθηκε το σημερινό Σβουρένειο ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Κω και σταδιακά τα δημόσια σχολεία: Ειδικό Δημοτικό, Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), αντίστοιχης βαθμίδας με το Γυμνάσιο, και πρόσφατα το Ειδικό Νηπιαγωγείο. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, για όλα τα παιδιά, από το 1974 και η προσχολική από το 2014.

Σαν Σύλλογος συνεχίζουμε να στηρίζουμε, στο μέτρο του δυνατού, τις δομές ειδικής αγωγής σε διάφορες δυσκολίες όπως ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, εκπαιδευτικό υλικό και χρηματοδότηση δράσεων και προγραμμάτων.

Σημερινοί σκοποί

Οι σημαντικότεροι σκοποί μας είναι η δημιουργία μιας στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης και η εργασιακή ένταξη νέων ατόμων με αναπηρία.

Η κοινωνικοποίηση, η ένταξη σημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, συμμετοχή στην εργασία.

Είναι δικαίωμα κάθε νέου ανθρώπου, το να έχει τη δυνατότητα να βρει μια δουλειά που του επιτρέπει να είναι αυτόνομος. Μια απασχόληση  που τον βοηθά να είναι μέσα στη ζωή, χρήσιμο κομμάτι μιας κοινωνίας που πλουτίζει και εξελίσσεται μέσα από τη διαφορετικότητα.

Με αυτή τη λογική, σχεδιάζουμε δράσεις για επιμόρφωση και ένταξη νέων ενηλίκων με αναπηρίες σε εργασιακούς χώρους, όπως και τη δημιουργία μικρών εργαστηρίων.

Από την άλλη πλευρά, το μέλλον των ατόμων με αναπηρίες που δε μπορούν να ζήσουν αυτόνομα απασχολεί τους ίδιους αλλά και τις οικογένειες τους. Είναι βασική αγωνία κάθε γονιού, το τι θα γίνει το παιδί του όταν δε θα μπορεί να το φροντίσει.

Είναι επίσης δικαίωμα κάθε νέου ανθρώπου, το να μπορεί να ζήσει ημιαυτόνομα, σε έναν αξιοπρεπή χώρο, με στήριξη στις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Με εμπειρία από ανάλογες δομές, με προσδοκία για αρκετές συνεργασίες και ισχυρή θέληση κι επιθυμία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτά τα σημαντικά σχέδια.

 

Σωτήρ

Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων

παιδιών με ειδικές ανάγκες νήσου Κω

 

sotiramea.org

 

 

Στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουμε γονείς και συγγενείς παιδιών και ατόμων με αναπηρίες από όλες τις δομές ειδικής εκπαίδευσης

και απασχόλησης της Κω. Έτσι μπορούμε να έχουμε μια συνολική εικόνα των δυσκολιών των δομών.

Μας ενδιαφέρει πολύ να έχουμε τακτική επικοινωνία και συνεργασία με τους γονείς και τις οικογένειες των παιδιών και ατόμων με αναπηρίες. Είναι οι ίδιοι που γνωρίζουν καλύτερα τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις ανάγκες των παιδιών τους.

Αυτό που κάποιες φορές δε γνωρίζουν είναι πως έχουν δικαιώματα, πως μπορούν να αναζητήσουν λύσεις. Τα παιδιά τους έχουν δικαίωμα σε κατάλληλη εκπαίδευση και φροντίδα υγείας. Έχουν δικαίωμα στο μέλλον.

Καλούμε τους γονείς παιδιών με αναπηρία που ζουν στην Κω να γίνουν μέλη του συλλόγου και να θέσουν θέματα ή και προτάσεις. Η εμπειρία δείχνει ότι η συλλογική προσπάθεια μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές.

Κως, Δεκέμβριος 2019

 

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μαρία Φρατζή, πρόεδρος ΔΣ, 6986257775

Μαρία Χατζηγιακουμή, γραμματέας ΔΣ,

6906629392

Κυριακή Λήμνου, ταμίας ΔΣ, 6975124908

email: [email protected]

   Λογ/μος Τραπέζης ΠΕΙΡΑΙΩΣ

IBAN: GR1001727070005707065889689

 

ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους με αναπηρίες ‘Ιπποκρατικά βότανα’

Σε συνεργασία με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Κω και φορέα σχεδιασμού περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ευχαριστούμε θερμά το Σκοπό Ζωής που συμβάλλει οικονομικά στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης, από συνεργάτες με εμπειρία και εξειδίκευση.    Το πρόγραμμα μπορεί να δώσει στα παιδιά που θα συμμετάσχουν γνώσεις για την καλλιέργεια και τη χρήση ορισμένων βοτάνων.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ