Γιάννης Σαρμάς ο νέος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κω όπου γεννήθηκε

1
1563

Το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ανώτατο δικαστικό με κύρος και επιστημονική κατάρτιση ως Πρόεδρο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο νέος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, σε δήλωσή του επισημαίνει: «Πιστεύω ότι σε δύο χρόνια η Ελλάδα θα έχει το πλέον σύγχρονο και αποτελεσματικό Ελεγκτικό Συνέδριο στην Ευρώπη με το υπάρχον ήδη προσωπικό, δηλαδή με τους σημερινούς υπηρετούντες δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους»

Ο Γιάννης Σαρμάς διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κω όπου γεννήθηκε.*

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε στην Κω στις 21 Μαρτίου 1957.

Έγγαμος (από το 1987), δύο παιδιά (1989, 1990).

Νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), ολοκλήρωσε τις σπουδές του πρώτος στη σειρά του.

Υποτροφίες από τη Γαλλική Κυβέρνηση (1980-1984) και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (1980-1983 μη χρησιμοποιηθείσα).

Διπλώματα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙ Σορβόννη στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), στο δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και στα δημόσια οικονομικά (1983-1985).

Διδακτορική διατριβή στο δίκαιο (1981-1985, βαθμός très honorable).

Στρατιωτική θητεία στην ελληνική πολεμική αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984- 1986).

Συμμετοχή στους διαγωνισμούς επιλογής του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (υψηλότερη βαθμολογία και στους δύο διαγωνισμούς).

Δικαστής του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας (1987-1993).

Δικαστής του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου (1993).

Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (2002). Ανανέωση θητείας (2008).

Πρόεδρος του 1ου τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (γεωργία και αγροτική ανάπτυξη). Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν αρμόδιος για τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των δαπανών λειτουργίας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οργανισμών της Ένωσης και των Ευρωπαϊκών Σχολείων.

Ήταν επίσης το αρμόδιο μέλος του Συνεδρίου για την ανάπτυξη της μεθοδολογίας του Συνεδρίου και για τον τομέα της έρευνας και επίσης πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του Συνεδρίου για τις εξωτερικές δραστηριότητες των μελών του.

Διετέλεσε επίσης μέλος και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της EUROPOL.

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστών την νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Είναι συγγραφέας βιβλίων εμβάθυνσης στη νομολογία ανωτάτων δικαστηρίων

Δημοσίευσε τα εξής βιβλία: (στα ελληνικά) «Ελευθερία με υπεροχή του δικαίου: η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» (2003 δεύτερη έκδοση), «Το δημοκρατικό κοινωνικό Κράτος δικαίου: η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (2003 τρίτη έκδοση), «Το δημόσιο χρήμα υπό έλεγχο: η νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου» (2003), «Καλύτερο Κράτος: η σπατάλη η διαφθορά και ο σύγχρονος δημοσιονομικός έλεγχος» (2006), (στα γαλλικά) « Liberté d’expression et diffamation: une étude de jurisprudence à partir des théories de la justice » (2011), (στα αγγλικά) « The Greek Crisis and the Role of Audit » (2012).

Προφορικές εισηγήσεις: στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (συνέδριο για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους 2013), στη γαλλική Γερουσία (συμπόσιο για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, 2010), στο London School of Economics (συνέδριο για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, 2010), στη διάσκεψη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (IFAC) (σεμινάριο για τη λογιστική και την οικονομική κρίση, 2011), στο Chartered Institute of Public Finance and Accountability (CIPFA) στo Λονδίνο (διάσκεψη για την αξιοπιστία και τη λογοδοσία στους λογαριασμούς του δημοσίου τομέα, 2011).

*Λίγα λόγια για την οικογένεια του Γιάννη Σαρμά και οι δεσμοί  με την Κω.

Ο Γιάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω στις 21 Μαρτίου 1957 όπου έκανε και τις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου(4ο ΔΣ). Είναι ο δευτερότοκος γιος της οικογένειας του Δημητρίου και της Ευαγγελίας Σαρμά. Ο μεγαλύτερος αδελφός του είναι ο Χρήστος που γεννήθηκε το 1952.

Ο πατέρας του Δημήτριος Σαρμάς με καταγωγή από την Κύμη Ευβοίας βρέθηκε στην Κω το 1949 αμέσως μετά την ενσωμάτωση και υπηρέτησε στο Τμήμα Χωροφυλακής Κω ως Ενωμοτάρχης.

Στην Κω παρέμεινε μέχρι και το 1964 όταν  μετατέθηκε στην Αθήνα. Μετά τη συνταξιοδότηση εργάστηκε ως υπεύθυνος ασφαλείας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Την οικογένεια  Σαρμά συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί με την Κω . Μάλιστα ο πατέρας Δημήτρης μετά τη συνταξιοδότηση του φρόντισε και κατασκεύασε διώροφη οικία την οποία μεταβίβασε στα δύο παιδιά του Χρήστο και Γιάννη.

Επίσης τόσο οι γονείς όσο ήταν εν ζωή διέμεναν στην Κω τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και τα δύο παιδιά και οι οικογένειες τους επισκέπτονται ανελλιπώς το νησί.

Ο Γιάννης Σαρμάς είναι παντρεμένος από το 1987 με την Στέλλα Τσαγκαράκη, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά το Δημήτρη (1989) και τον Ιάκωβο (1990) δικηγόροι και οι δύο Ο Δημήτρης υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σε μονάδα της Κω ,ο δε Ιάκωβος στην Προεδρική Φρουρά.

Πηγή: kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι δικαστήριο νομιμοποίησης των δημοσίων δαπανών. Ποτέ δεν τσίμπησε τη γνωστή παρέα (Μαντέλης, Τσουκάτος, Τσοχατζό, Παπαντωνίου, Παπακωνσταντίνου κλπ πράσινα και γαλάζια λαμόγια). Το ότι 2-3 από αυτους ελέγχτηκαν το χρωστάμε σε άλλους λειτουργούς και όχι στον έκλυτο μηχανισμό του ΕΣ (κεντρικό και αποκεντρωμένο). Χρειάζεται κάθαρση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ