Αρχική Ειδήσεις Φήμες Γεωδίφης: Το πολιτιστικό σοκ των Κώων (παλιές φωτό της προσεισμικής Κω)

Γεωδίφης: Το πολιτιστικό σοκ των Κώων (παλιές φωτό της προσεισμικής Κω)

0
2077
Ο χρήστης Geo Geodifhs είναι στην πόλη Κως.

Το πολιτιστικό σοκ των Κώων από τους ευρύχωρους δρόμους και τα τεχνικά έργα των Ιταλών ήταν απερίγραπτο, όπως μου είπανε παλιοί. Δεν ήταν εύκολο να αλλάξουν τις συνήθειες και να προσαρμοστούν οι ντόπιοι στις κατασκευαστικές καινοτομίες και πρακτικές των Ιταλών μηχανικών.Η φωτογραφία αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο πως έφτασε στο τέλος της η εποχή του γαϊδάρου, ως κύριου μεταφορικού μέσου στο νησί, στα μέσα της δεκαετίας του ΄40.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες

Εμείς δεν είμασταν εκεί να την θαυμάσουμε.Αυτή είναι η εντυπωσιακή Ρωμαϊκή Αγορά της Κω του 2ου αιώνα μ.Χ, σύμφωνα με αναπαράσταση των Ιταλών ερευνητών Livadiotti-Rocco.Ήταν εξ΄ολοκλήρου φτιαγμένη από ντόπιο μάρμαρο και από τα χεράκια των Κώων λιθοξόων.Τα ερείπια της σήμερα είναι απέναντι από τα μπαράκια,γνωστότερα σε πολλούς ως Εξάρχεια.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, νύχτα και υπαίθριες δραστηριότητες

ΣΤΉΛΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΎ

Βρακάδες ,αυτοκίνητα εποχής σε πρώτο πλάνο στην Ακτή Κουντουριώτη [Via Piccolo Porto] της προσεισμικής και ιταλοκρατούμενης Κω.Από αυτή την φωτογραφία το Δημαρχείο ακόμη στέκει, όμως το διπλανό Μέγαρο Κουλουμπάκου και τα οθωμανικά κτίρια αριστερά της φωτογραφίας σήμερα δεν υπάρχουν λόγω του σεισμού του 1933. Διακρίνεται το «ενοχλητικό» έμβλημα της Κω που από ότι έμαθα δεν χρησιμοποιείται πια, έτσι ησυχάσαμε από αυτό. Επίσης φαίνεται μία στήλη παρόμοια με αυτή της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στην είσοδο του οθωμανικού νεκροταφείου στην Παραλία του Ταρσανά.Η στήλη είναι από ντόπιο μονζονίτη της Ράχης,προφανώς προέρχεται από τον Αγ.Γεώργιο την μεγαλειώδη βασιλική που χάθηκε το 554μ.Χ και από μαρμάρινο κορινθιακό κιονόκρανο από την εντυπωσιακή Ανατολική Στοά της πόλης που επίσης γκρεμίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η στήλη του λιμανιού σήμερα δεν υπάρχει προφανώς έπεσε από τον σεισμό του 1933. Ο Εγκέλαδος έχει τις αδυναμίες του!

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

Η γωνία της σημερινής Ιπποκράτους[Viale Fossati] με την Μητροπόλεως[Via Croce] στην προσεισμική Κω, τα πρώτα χρόνια της ιταλοκρατίας.

Αυτές τις κατοικίες βρήκε και παρέσυρε,ο Εγκέλαδος το 1933! Το θολωτό κτίσμα από ντόπιες πέτρες είναι το Μαυσωλείο του Χατζή Πασά,που σκοτώθηκε από πειρατές το 1527.

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, δέντρο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ