Αρχική Ειδήσεις Φήμες Γεωδίφης: VIA DEL PICCOLO PORTO (Οδός μικρού λιμανιού Κω)

Γεωδίφης: VIA DEL PICCOLO PORTO (Οδός μικρού λιμανιού Κω)

2
1432
Ο χρήστης Geo Geodifhs είναι στην πόλη Κως.

VIA DEL PICCOLO PORTO [ΟΔΌΣ ΜΙΚΡΟΎ ΛΙΜΑΝΙΟΎ]

Η οδός του Μικρού Λιμανιού ή Via del Piccolo Porto για τους Ιταλούς μπροστά από το Δημαρχείο επί ιταλοκρατίας. Στο βάθος διακρίνονται τα ταμπακάρικα, το τζαμί Tabakhane και το Δημαρχείο η Podesteria. Η φωτογραφία λήφθηκε από το πρώην Οθωμανικό νεκροταφείο και σημερινό πάρκο. Οι Οθωμανοί έλεγαν αυτή την τοποθεσία Liman.
Αριστερά της φωτογραφίας περνούσε το βόρειο τμήμα από το μεσαιωνικό τείχος του 16ου αιώνα της πόλης, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Την ελληνιστική περίοδο το ίδιο τμήμα διέσχιζε το βόρειο τμήμα από το αρχαίο τείχος της πόλης που επίσης δεν υπάρχει, καταστράφηκε από σεισμό του 2ου αιώνα μ.Χ. Την ρωμαική και την πρωτοβυζαντινή περίοδο ήταν ένα πολυσύχναστο τμήμα της πόλης. Το ίδιο συνέβαινε και την οθωμανική περίοδο.
Προσεισμικά η σημερινή παραλιακή Α. Κουντουριώτη, ήταν γνωστή με το όνομα Via del Piccolo Porto. Αργότερα ονομάστηκε Lungomare Costanzo Ciano [1876-1939] από το όνομα ενός Ιταλού αξιωματικού του ναυτικού και μετέπειτα πολιτικού. Ο έντονος εθνικισμός του Ciano τον έφερε στον φασισμό. Συμμετείχε στην πορεία προς τη Ρώμη τον Οκτώβριο του 1922.Αρκετοί δήμοι της Ιταλίας αφιέρωσαν οδούς προς τιμή του.Ο Costanzo Ciano πέθανε κατά τη διάρκεια δείπνου με φίλους στις 26 Ιουνίου 1939. Η γενέτειρα πόλη του, το Λιβόρνο αποφάσισε τότε να κατασκευάσει το Μαυσωλείο του Ciano, ένα μνημειώδες κτίριο στην περιοχή Monteburrone και το οποίο έπρεπε να φιλοξενήσει την ταφή του ιεράρχη[φασίστα] και της οικογένειάς του.
Σήμερα πλέον η Ακτή ονομάζεται προς τιμή του ναυάρχου Π.Κουντουριώτη [1855-1935] που διετέλεσε 2 φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, δέντρο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Ας πάμε πίσω, περίπου μισό αιώνα πριν, σε μια καταπράσινη Κω!

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. με απλά υλικά και πράσινο (με λεπτομέρειες μόνο ταιριαστές π.χ βοτσαλόστρωτη είσοδος Διοικητηρίου). Δεν τους φτάνουμε σήμερα (λουμπουνόστρωτα και φλούδες από μάρμαρο)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ