Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση του Δρ. Ευθύμη Λέκκα
Είκοσι χρόνια ακριβώς πέρασαν από το μεγάλο σεισμό των 7.6 R που εκδηλώθηκε σε ένα τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, κοντά στην πόλη Ιζμίτ (Νικομήδεια), νότιο-ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας 20.000 περίπου θανάτους και ανυπολόγιστες καταστροφές, ισοπεδώνοντας πολλές πόλεις κατά μήκος 70 περίπου χιλιομέτρων. Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Δρ. Ευθύμης Λέκκας κάνει μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση του ρήγματος της Ανατολίας και εξηγεί πως αυτό επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τον ελληνικό χώρο.
Η εντυπωσιακή εμφάνιση της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια σε συνδυασμό με τα ενόργανα δεδομένα, έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε με μεγάλη ακρίβεια τη συμπεριφορά μιας τεράστιας σεισμοτεκτονικής δομής μήκους χιλίων και πλέον χιλιομέτρων, από την Κασπία Θάλασσα έως το Αιγαίο, η οποία έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό της «ακριβούς περιοδικότητας».
Η επίδραση του εδάφους και των επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών με τις έντονες ρευστοποιήσεις εδαφών, τη δημιουργία εκτεταμένων υποχωρήσεων, την ανύψωση της επιφάνειας του εδάφους και την προέλαση των ακτογραμμών στη χέρσο, αποτελούν στοιχεία που για πρώτη φορά σε πραγματικό χρόνο μπόρεσε η επιστημονική κοινότητα να αποτιμήσει, εντυπωσιασμένη από τη δυναμική της φύσης. Παράλληλα, ο κλάδος της αντισεισμικής τεχνολογίας μπόρεσε και ανίχνευσε τα τρωτά σημεία των κατασκευών, τα οποία ήταν υπεύθυνα για τις εκτεταμένες βλάβες τόσο σε επίπεδο πλαισίου, όσο και επίπεδο επίδρασης της τοιχοποιίας στη στατική επάρκεια.
Το σημαντικότερο ίσως όμως στοιχείο, το οποίο προέκυψε, ήταν η συνειδητοποίηση, ότι ο Ελληνικός χώρος επηρεάζεται άμεσα από τη δράση του ρήγματος της Ανατολίας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από το σεισμό της Αθήνας που εκδηλώθηκε 20 μέρες μετά, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999.
Το τεράστιο ενδιαφέρον τώρα, στρέφεται στην ενεργοποίηση του μοναδικού αδρανούς τμήματος του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο απαντά νότια της Πόλης, στον υποθαλάσσιο χώρο και το οποίο -σύμφωνα με συγκλίνουσες απόψεις επιστημόνων από όλο τον κόσμο- μπορεί να δώσει τα επόμενα 5 χρόνια σεισμό μεγέθους 7 R έως 7.5 R. Σε μία τέτοια περίπτωση, παρά τις σημαντικές προσπάθειες αντισεισμικής θωράκισης που γίνονται στην περιοχή, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, λόγω της υποβαθμισμένης αντισεισμικής επάρκειας εκατοντάδων χιλιάδων κατασκευών, καθώς και λόγω της υψηλής τρωτότητας όλων των επί μέρους συστημάτων της Κωνσταντινούπολης και των γειτονικών περιοχών.
Η εμφάνιση της διάρρηξης στην Προύσα, η οποία μετέθεσε τα εκατέρωθεν τεμάχη κατά 5 μέτρα, γεγονός που υποδεικνύει αντίστοιχη μετάθεση του τουρκικού χώρου προς το Αιγαίο.
Τουρκία: Ζωντανές οι μνήμες 20 χρόνια μετά τον φονικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ
Μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης δεν έχουν ξεχάσει την άμεση βοήθεια των Ελλήνων – Η πιθανότητα νέου σεισμού μεγάλη – Θεωρούν την Αγιά Σοφιά ως το πιο ασφαλές οικοδόμημα
17 Αυγούστου του 1999, λίγο πριν μετά τις 3 τα χαράματα, η γη άρχισε να τρέμει. Για 45 δευτερόλεπτα. Μετά τίποτα δεν θα ήταν όπως πριν. Τα μηχανήματα κατέγραψαν σεισμική δόνηση 7,6 της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο το Ιζμίτ. Αλλά ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Αργότερα οι αρχές θα έδιναν τον αριθμό των νεκρών. 18.373 άνθρωποι και σχεδόν 50.000 τραυματίες.
Δραματική νύχτα
Στο καινούργιο τους διαμέρισμα, στην συνοικία Sefaköy βρήκε ο σεισμός την Εμίρ Κινάι με την μητέρα της. Ήταν στον 6ο όροφο. Αργότερα έμαθαν ότι η άδεια ήταν μόνο για πέντε ορόφους. Καταπλακώθηκαν στα ερείπια και περίμεναν βοήθεια. «Όταν κατάλαβα ότι με άκουγαν και άρχισαν να απομακρύνουν τα μπάζα, τους κατεύθυνα. Τους έλεγα, μην χτυπάτε εδώ, γιατί είναι κοντά το κεφάλι μου. Κάντε αυτό και όχι εκείνο». Ήταν μια δραματική νύχτα που έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη των ανθρώπων. Όπως στην οικογένεια της Εβρίμ Κουτλού. Ανήκει σε εκείνες που, εκτός από μικροζημιές, το εξοχικό τους έμεινε όρθιο.
Το βράδυ εκείνο με το αυτοκίνητο μετακινήθηκε έξω από την Κωνσταντινούπολη, στο σπίτι του θείου της. «Περάσαμε μέσα από συνοικίες και είδαμε τα κατεστραμμένα σπίτια, τις πραγματικές διαστάσεις του σεισμού. Μέχρι σήμερα μου σηκώνεται η τρίχα. Είδα ανθρώπους που ούρλιαζαν και με τα χέρια τους προσπαθούσαν να ξεθάψουν τους δικούς τους. Περνώντας σκέφτηκα αν όλα αυτά είναι αληθινά. Τι θα έπρεπε να κάνουμε;». Ανάμεσα στα μοιρολόγια ακούγονταν κραυγές, λυγμοί, ήχος από τσάπες, όλα σε ένα βασανιστικό μείγμα. Επί ώρες η Εβρίμ μαζί με άλλους εθελοντές αναζητούσαν τη ζωή κάτω από τα ερείπια.
«Η Αγιά Σοφιά άντεξε 1500 χρόνια»
«Το παράξενο ήταν ότι ήταν αργά, σχεδόν μεσημέρι, κι ακόμη δεν είχε έρθει κρατική βοήθεια» θυμάται. «Ακόμη και από την Ελλάδα ήρθαν διασώστες. Ο κόσμος έλεγε ότι οι δικοί μας άνθρωποι άργησαν, αλλά οι Έλληνες ήταν εκεί». 20 χρόνια αργότερα ο κίνδυνος νέου σεισμού είναι υπαρκτός. Επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η ευρασιατική πλάκα κι η αραβική κινούνται η μια προς την άλλη, δημιουργώντας μεγάλες πιέσεις. Που σημαίνει ότι τίποτα δεν αποκλείει ένα νέο σεισμό μέχρι και 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ. Η οικοδομική νομοθεσία δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τότε, αν και τα υλικά που χρησιμοποιούνται τώρα είναι καλύτερα.
Όμως τα παλιά κτήρια προκαλούν ανησυχία. 500.000 από αυτά είναι ετοιμόρροπα. Αλλά για να αλλάξει η πόλη χρειάζονται 30 με 40 χρόνια. Ο ιστορικός Ορχάν Έσεν εμπιστεύεται ένα οικοδόμημα περισσότερα από νεόδμητα και λέει ότι αν είχε την επιλογή, εκεί θα πήγαινε να σωθεί στον επόμενο σεισμό:στην Αγιά Σοφιά. Στα 1500 χρόνια άντεξε 12 σεισμούς ισχυρότερους από 7 της κλίμακας Ρίχτερ. «Η Αγιά Σοφιά είναι το πιο ασφαλές οικοδόμημα της πόλης», λέει.
Πηγή: dw.com
Είκοσι χρόνια μετά τα πρώτα εγκαίνια, εξαιτίας των σεισμών του 557, ο τολμηρότατος στη σύλληψη και κατασκευή, για την εποχή του, θόλος κατέπεσε και συνέτριψε την αψίδα παρά τον ιερό άμβωνα, τον ίδιο τον άμβωνα, το κιβώριο και την Αγία Τράπεζα. O ανιψιός του Ισιδώρου, ο Ισίδωρος ο νεότερος, ανέλαβε και έκτισε το νέο θόλο που υφίσταται μέχρι σήμερα (μεγαλύτερο σε ύψος)
20.000 άτομα σκοτώθηκαν, 250.000 έμειναν χωρίς στέγη. Από τα 20.000 άτομα τα 155 πνίγηκαν από το τσουνάμι ύψους 2,5 μέτρων. Καλό είναι να ψάξετε στον χάρτη και να δείτε που βρίσκεται το Izmit.
Ωραία νέα. ..