Σταμάτης Γιαννιώτης: Πριν 97 χρόνια – Το τέλος της Ιωνίας – Η οριστική εγκατάλειψη και απώλεια της Μ. Ασίας

0
524

Πριν 97 χρόνια – Το τέλος της Ιωνίας – Η οριστική εγκατάλειψη και απώλεια της Μ. Ασίας.

Ας θυμηθούμε -για μια στιγμή έστω- ότι σαν σήμερα, 13 Αυγούστου 1922, ξεκίνησε η αντεπίθεση των Τούρκων στο μέτωπο του Αφιόν Καρά Χισάρ σηματοδοτώντας την οπισθοχώρηση των ελληνικών δυνάμεων και την οριστική εγκατάλειψη και απώλεια της Μικράς Ασίας.
Γράφει ο ιστορικός Γ. Ρούσσος:
«Ο Αύγουστος 1922, ο τρομερός και καταλυτικός μήνας που έβαλε τη σφραγίδα του στα πεπρωμένα του έθνους, ήλθε ιδιαίτερα θερμός εκείνο το έτος στη Μικρά Ασία. Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψη ότι στη διάρκειά του θα συνέβαιναν τόσο ιλιγγιώδη και κοσμογονικά γεγονότα….
Ήταν 5 το πρωί της καυτής 13ης Αυγούστου 1922, όταν απότομα καταιγισμός πυρών του τουρκικού πυροβολικού σάρωσε τον τομέα της 1ης και 4ης μεραρχίας του Α’ σώματος στρατού, στο μέτωπο του Αφιόν Καρά Χισάρ… Η σφοδρότητα του συγκεντρωτικού πυρός ήταν τόσο φοβερή, ώστε εντός ελαχίστου χρόνου τα προκεχωρημένα ελληνικά χαρακώματα ανεσκάφησαν τελείως και τα κατέχοντα ταύτα τμήματα απεδεκατίσθησαν. Η μεγάλη επίθεση είχε αρχίσει…»

Ας το θυμηθούμε -για μια στιγμή έστω- στη μνήμη εκείνων των 25χρονων παιδιών που αφήσανε, σαν σήμερα, την πνοή τους και τα οστά τους κοντά στην Άγκυρα, αποδεκατισμένοι από το τουρκικό πυροβολικό, μετά από πολυετή στρατιωτική θητεία και αφάνταστες στερήσεις και κόπους.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ