ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Χρειαζόμαστε προτομές ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη & την ιστορία του νησιού μας

0
572

Σήμερα σας γράφω για τον Αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη ο  όποιος ήταν πρώτος διοικητής των Δωδεκανήσων, διορισμένος από τον βασιλιά Παύλο.

Ανέλαβε καθήκοντα στις 31/03/1947 . Μεγάλο το έργο του στα Δωδεκάνησα.

Σύζυγος του η μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας Μαρία.

Ο τάφος τους βρίσκετε στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου που πλέον ανήκει στο δημόσιο και είναι αναξιοποίητο και κακοδιατηρημένο.

Σκοπός μου δεν είναι να αναφέρω το έργο του ούτε την ιστορική του πορεία σαν διοικητή. Κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε όλες τις πληροφορίες. Αλλά να επισημάνω με την ευκαιρία ότι χρειαζόμαστε αγάλματα ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νησιού μας αλλά και στα Δωδεκάνησα γενικότερα.

Γιατί ο πλούτος μας είναι η ιστορία μας και μόνο εάν αναδείξουμε  αυτήν θα μπορέσουμε να κάνουμε ποιο όμορφη και ενδιαφέρουσα την πόλη αλλά και όλο το νησί για να δώσουμε ερέθισμα στον κάθε επισκέπτη η τουρίστα να επισκεφτεί  την πόλη μας και όλο το νησί γενικότερα έτσι ώστε να αναπτυχτεί η εσωτερική οικονομία του νησιού μας.

Η τεχνολογία έχει βοηθήσει  αρκετά και βοηθάει  καθημερινά  διάφορους  δήμους  ανά την Ελλάδα μέσω της  τηλεματικής που είναι αρκετά διαδεδομένη στις μέρες μας να  αναπτύσσονται καθημερινά τέτοιου τύπου δράσεις και εφαρμογές.

Αναγνώστης

 

Περικλής Ιωαννίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περικλής Ιωαννίδης
Ph.RHO-Ioannidis P.stauteLR.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1  Νοεμβρίου 1881[1]
Δήμος Σικυωνίων
Θάνατος 7  Φεβρουαρίου 1965
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιώτης
Οικογένεια
Σύζυγος Μαρία της Ελλάδος και της Δανίας (από 1922)
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατός ναύαρχος/Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Προτομή του Αντινάβαρχου Περικλή Ιωαννίδη στην Ρόδο.

Ο τάφος του Περικλή Ιωαννίδη και της συζύγου του, πριγκίπισσας Μαρίας, στο Τατόι

Ο Περικλής Ιωαννίδης (1 Νοεμβρίου 18817 Φεβρουαρίου 1965) ήταν αντιναύαρχος του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Γεννήθηκε στην Κόρινθο και εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, απ’όπου και αποφοίτησε. Υπήρετησε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού τάχθηκε με το πλευρό του Βασιλιά. Το 1917 καταδικάστηκε λόγω των πολιτικών του φρονημάτων και φυλακίστηκε μέχρι το 1920. Μετά την πτώση του Βενιζέλου, συμμετείχε στην Μικρασιατική Εκστρατεία και προβιβάστηκε σε πλοίαρχο. Το 1922 αποστρατεύθηκε και το 1935 αποκαταστάθηκε. Τον ίδιο χρόνο αποχώρησε οριστικά από το Πολεμικό Ναυτικό λαμβάνοντας παράλληλα τον τίτλο του αντιναυάρχου. Στις 31 Μαρτίου του 1947 παρέλαβε τα Δωδεκάνησα ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας από τους συμμάχους και διορίστηκε στρατιωτικός διοικητής των Δωδεκανήσων,.[2] Το 1958 ανακηρύχθηκε από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος επίτιμο μέλος του ενώ υπήρξε ευεργέτης της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Το 1920 ο Ιωαννίδης γνώρισε την πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδας και Δανίας, χήρα του Μεγάλου Δούκα της Ρωσίας, ο οποίος είχε πεθάνει το 1919, καθώς επέστρεφε με πολεμικό πλοίο στην Ελλάδα, του οποίου ήταν κυβερνήτης ο ίδιος.[2] Τον Δεκέμβριο του 1922 ενώ βρισκόντουσαν σε εξορία παντρεύτηκαν στη Γερμανία.[2] Την περίοδο 19221940 διέμενε στην Αγγλία και την Ιταλία.

Απεβίωσε στην Αθήνα στις 7 Φεβρουαρίου 1965 και ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ