Β. Χατζηβασιλείου: Η αλήθεια για το καταστατικό του ΔΙΙΚΩ

6
517

ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩ.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ

Το Δ.Ι.Ι.ΚΩ αποτελεί από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα τον κύριο φορέα και εκφραστή των ακατάλυτων Ιπποκρατικών ιδεών, που τυγχάνει αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ως ίδρυμα, σύνολο, δηλαδή, περιουσίας που έχει ταχθεί για την εξυπηρέτηση ενός κοινωφελούς σκοπού, συστάθηκε με το αριθ.731/29-10-1960 Βασιλικό Διάταγμα, που ενέκρινε το αριθ.44567/10-8-1960 Καταστατικό του, αποτελούμενο από 20 άρθρα, το οποίο συντάχθηκε από τον Συμβολαιογράφο Αθηνών Ευστάθιο Κουτσοχέρα, με συμβαλλόμενους, εκτός από τον αρχικό εμπνευστή Σπύρο Οικονόμου και τους δυο υιούς του, και από τέσσερα ακόμη πρόσωπα, όλους κατοίκους Αθηνών. Γι αυτό και στο 1ο άρθρο του καταστατικού διαβάζουμε: «Ιδρύεται Ίδρυμα υπό τον τίτλον ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ της ΚΩ (Δ.Ι.Ι.Κ) προς τιμήν του πατρός της Ιατρικής με έδραν τας ΑΘΗΝΑΣ».

Θα περάσουν από τότε μερικά χρόνια παλινωδιών και ατυχούς προσπάθειας οικειοποίησης του Ιδρύματος από μέρους των υιών Οικονόμου, ωσότου οι Κώοι αποφασίσουμε ότι επιβάλλεται τόσο η δίκαιη μεταφορά της έδρας του Ιδρύματος στην Κω, όσο και η τροποποίηση του 5ου άρθρου του καταστατικού, που προέβλεπε ότι μόνο διπλωματούχοι επιστήμονες θα είναι μέλη του Ιδρύματος, αποκλείοντας έτσι πρόσωπα όχι απαραίτητα κατόχους πτυχίου Ανωτάτης Σχολής, που απασχολούνται όμως με Ιπποκρατικές μελέτες, την Ιπποκρατική ηθική και Δεοντολογία και προωθούν τους στόχους του Ιδρύματος.

Αναδιφώντας ένα πλήρες αρχείο, που έχω στην κατοχή μου, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα έγγραφα που συνάδουν με τις εξελίξεις γύρω από το ΔΙΙΚ, δημοσιεύω σήμερα την αλήθεια για την τύχη του καταστατικού του Ιδρύματος. Προσπερνώ τις πρώτες προσπάθειες για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΔΙΙΚ, που έγιναν επί δημαρχίας Κ. Καΐσερλη, για να αναφέρω τις δυο νομιμοποιήσεις της διοίκησης του Ιδρύματος, που έγιναν από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς οποιαδήποτε μεταβολή στο ΔΙΙΚ περνά από αυτό το Υπουργείο-και όχι από δικαστικές αποφάσεις, όπως ισχύει για τα Σωματεία-μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων. Έτσι επί δημαρχίας Μ. Φάκκου στις 9-4-2001 με αριθ.πρωτ.1002511.459/Β0011 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η εκλογή και ο διορισμός νέας 5μελούς διοίκησης του ΔΙΙΚ για μία πενταετία και ακολούθως την 22-1-2007 με πράξη του ίδιου Υπουργού είχαμε νέα και πάλι 5μελή διοίκηση για μία πενταετία (ΦΕΚ 37/1-2-2007,σ.232).

Στο μεταξύ είχε κριθεί πια αναγκαία η σύσταση Κωακής Επιτροπής, που μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ανέλαβε την τροποποίηση του Καταστατικού, για τη μεταφορά της έδρας του Ιδρύματος στην Κω, τη δυνατότητα εγγραφής μελών και από μη πτυχιούχους Ανωτάτων Σχολών καθώς και για την απλούστευση των οργάνων της διοίκησης και εξυγχρονισμό της λειτουργίας του Ιδρύματος. Πολλά τακτικά μέλη υπέβαλαν τότε τις προτάσεις τους για την τροποποίηση του Καταστατικού και ανέλαβα εγώ με τον αείμνηστο εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα της Κω» Γιάννη Ιωαννίδη, να συλλέξουμε τις προτάσεις της Κωακής Επιτροπής και να συντάξουμε ένα νέο, σύγχρονο Καταστατικό, το οποίο εγκρίθηκε και υπογράφτηκε από 29 τακτικά μέλη του Ιδρύματος, σε συνέλευση που έγινε στα γραφεία της Ένωσης Κώων της Αθήνας «Ο Ιπποκράτης» στις 29-3-2002. Να σημειωθεί εδώ ότι η συνέλευση αυτή έγινε απαραίτητα στην Αθήνα, γιατί εκεί ήταν η καταστατική έδρα του Ιδρύματος. Το δε καταστατικό υπόγραψαν μέλη του ΔΙΙΚ που διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα, αλλά και αρκετά προερχόμενα από το νησί μας, που πήγαν ειδικά για τη συνέλευση που έγινε εκεί. Ακολούθως το καταστατικό αυτό υποβλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση. Πληροφορηθήκαμε στη συνέχεια ότι καθυστερούσε η γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων, εξαιτίας της απουσίας ενός μέλους του. Επακολούθησαν Κυβερνητικές μεταβολές που επιβράδυναν τη σύνθεση των μελών του πιο πάνω Συμβουλίου και η υπόθεση της τροποποίησης του Καταστατικού του ΔΙΙΚ έμεινε τελικά στις καλένδες.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τις δραστηριότητες του Ιδρύματος χάρη στην επιτυχημένη συμμετοχή ως Προέδρου του Καθηγητή Στέφανου Γερουλάνου, που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., εδώ και χρόνια καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες, ώστε να συνεχίζεται και να διευρύνεται το έργο και η αποστολή του Κοινωφελούς αυτού Ιδρύματος, που προασπίζει και προάγει τις ακατάλυτες Ιπποκρατικές αξίες. Ελπίδα όμως και ευχή όλων μας είναι να δούμε εγκεκριμένο από την Πολιτεία και το νέο Καταστατικό του ΔΙΙΚ, που θα απλουστεύσει τη λειτουργία του και θα πληροί εσαεί όλες τις σύγχρονες πολιτιστικές ανάγκες του. Ας μη ξεχνούμε ότι το Ίδρυμα αυτό υπηρετεί αποκλειστικά τις παγκόσμια αναγνωρισμένες Ιπποκρατικές Αρχές και προς χάριν του μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι ο μεγάλος πρόγονός μας Ιπποκράτης, Πατέρας της Ιατρικής, αποτελεί το μοναδικό στοιχείο ταυτότητας του νησιού μας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κε Χατζηβασιλείου Ευχαριστουμε για την υπενθύμιση
    Υπάρχει πρόβλημα ομως Θα
    είναι Ιδρυμα κ θα γίνονται εκλογές;; Άρα θα είναι σωματείο οπως ο ….Φιλητας
    Γιατί στα Ιδρύματα ορίζεται ΔΣ απο το καταστατικό κ δεν αλλάζει κάθε 5 χρόνια εν κρυπτώ με στημένες εκλογές απο μια παρέα με πρόεδρο μη γιατρό ….
    Πως θα είναι Διεθνές;;
    Τα πράγματα είναι δύσκολα κ θέλουν Σοβαρότητα κ δουλειά εργασίας μελέτης απο Νομικούς εμβέλειας με γνώση κ προοπτική κ διοίκηση με διεθνή αναγνώριση οχι με αποτυχημένους πολιτικούς που βρήκαν γήπεδο για να αναπτύξουν το πολιτικό μαγαζάκι τους κ να συνεχίσουν τον διχασμό της ταλαίπωρης Κωακής κοινωνίας προς ίδιον κ οικογενειακόν όφελος κ ενεργοποίηση του μόνιμου εσωτερικού Ρεβανσισμού μαζί με άλλους «σπουδαίους» τυχοδιώκτες αριβίστες !!!

    • Συμφωνώ με την άποψη του Ιπποκρατιστή. Το Ίδρυμα έχει τον τίτλο Διεθνές.Γι αυτό και στο καταστατικό που συντάξαμε και το μελέτησαν ειδικοί νομικοί της Αθήνας και το ενέκριναν, διευρύνονται οι όροι που το οπλίζουν με το Διεθνές του κύρος. Δυστυχώς όπως γράφω παρέμεινε στις καλένδες, γιατί έτσι εξυπηρετεί κάποιους φιλόδοξους.

  2. Εχεται παει τελευταια μα δειτε τα χαλια του ιδρυματος;Δεν το κλεινεται καλυτερα;Τζαμπα ρευμα και νερο πληρωνει ο Δημο!

  3. Διεθνές δεν έγινε ποτέ. Είχε την τύχη διάφορων εταιριών της Νομαρχίας Δωδεκανήσου Σάμου, ψευδώνυμων και μη, που η τοπική τότε πράσινη κλίκα τις μεταχειρίστηκε κυρίως για ίδιο όφελος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ