Πράξη τη διασύνδεση τουρισμού και αγροτικής παραγωγής για την οποία τόσα λέγονται και γράφονται, κάνουν από μόνοι τους στο νησί της Κω, 100 περίπου αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Ένας εξ αυτών, νεαρός στην ηλικία, αλλά με αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του, ο Παράσχος (Πάρης) Έψιμος, από το Πυλί της Κω, μίλησε στον ΑγροΤύπο, για την… ευτυχία του να είσαι αγρότης, αλλά οργανωμένος και μεθοδικός, σ’ ένα νησί που κάθε χρόνο κατακλύζεται από Έλληνες και ξένους τουρίστες.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Κω κάθε χρόνο επισκέπονται 1,5 εκατ. τουρίστες, με αποτέλεσμα η περιοχή να σφύζει από ζωή και οι ανάγκες για φρέσκο φρούτο και λαχανικό ν’ αυξάνουν γεωμετρικά.
Αυτές λοιπόν τις ανάγκες φροντίζουν και εκμεταλλεύονται οι 100 περίπου καλά οργανωμένοι και με σύστημα στην δουλειά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι διαθέτουν κατά βάση μόνοι τους τις σοδειές τους. Στο νησί, σημειωτέον, καλλιεργούν τη γη και άλλοι παραγωγοί, αλλά τόσοι είναι περίπου, οι πιο δυναμικοί.
Ο Παράσχος (Πάρης) Έψιμος που καλλιεργεί περί τα 100 στρέμματα μαζί με την οικογένειά του ξεκινά τις εργασίες στα χωράφια από τον Ιανουάριο κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα, την περίοδο από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, που το νησί κατακλύζεται από τουρίστες, να είναι σε θέση να διαθέτει καλή, ποιοτική και φρέσκια τη σοδειά του, στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
«Κυρίως συνεργαζόμαστε με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, οι οποίες έχουν πελάτες κατά πλειοψηφία ξένους. Παραδίδουμε φρέσκα κομμένα λαχανικά και φρούτα που καλλιεργούμε και αυτό είναι που κερδίζει τους πελάτες μας».
Ο κ. Πάρης Έψιμος καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο, να πουλά τα φρέσκα προϊόντα του κάθε μέρα και μάλιστα σε τιμές, πολλές φορές, διπλές από εκείνες που πιάνουν τα λαχανικά στην λαχαναγορά του Ρέντη.
Ο ίδιος φέρνει ως παράδειγμα το αγγουράκι. «Όταν η τιμή για ένα ζεύγος αγγουριού στο Ρέντη είναι στα 12-15 λεπτά, εγώ καταφέρνω και πουλάω ένα αγγουράκι, ακόμη και προς 20 ή 25 λεπτά».
Ο κ. Έψιμος παράγει 8 ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών, κολοκυθάκια, αγγουράκια, καρπούζι, πιπεριές, μελιτζάνες, λάχανα και κρεμμύδια ενώ τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Σημειωτέον ότι το νησί της Κω έχει αφθονία σε νερά και οι παραγωγοί καλύπτουν άνετα τις ανάγκες τους.
Πηγή: agrotypos.gr
Μπράβο σε όλους τους νέους αγρότες και ελπίζω να παραμείνουν αγρότες και να μην ασχοληθούν με την πολιτική (ο νοών νοείτω).
Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΔΩΣΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΕΡΑΝΤΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΚΕΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ
Μπραβο Παρη !!!! Συχαρητηρια!!!
Απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού,έχουμε; ‘Η πάμε ολαταχώς για υφαλμύρωση.
Για αυτό στρεφόμαστε στα αμπέλια και τα δένδρα έχουν μικρότερες έως ελάχιστες ανάγκες άρδευσης. Η γεωργια σήμερα απαιτεί συνείδηση.
Μπράβο παλικάρι μου τίμια και καθαρά όπως οι γονείς σου.
Το οφελος για τους πολιτες του νησιου πιο ειναι?Μηπως πηρε κανεις τα αγγουρακια οσο λεει και δνε το καταλαβα?Οσο για τα νερα υπαρχουν λεει οποτε μην ακουσω να διαμαρτυρεστε…ποτιστε αβερτα.
ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ 60% !!!!!
Το νερό της Λίμνης και της Πηγής πηγαίνει στη θάλασσα και οι αγρότες σας πείραξαν!
Μπράβο ρε Παράσχο όχι σαν άλλους της γενιάς μας που κάνουν μαύρα ιδιαίτερα ή βολεύονται με γονικό χαρτζιλίκι. Η δουλειά μας πάει μπρος.
MPRAVO PARI !!!!!!!!!!!
http://www.aegeanews.gr/news/dimosias-krisis/21161/dr-konstantinos-lamprianidis-fisiki-kalliergia-4/
http://www.aegeanews.gr/news/ygeia-diatrofi/109272/lamprianidis-ygii-diatrofi-90-prolipsi-pathiseon-thetiki-psychologia-somatiki-askisi-therapeia-90/