Ο χρήστης Giannis Lnt κοινοποίησε μια δημοσίευση.
Το Seafire που συνετρίβη στις 7 Οκτωβρίου του 1944 στην Κω! Μια άγνωστη σελίδα της Ιστορίας του νησιού…
Το Seafire LIII, NF638/S-Z του σμήνους 809 της ΡΑΦ, με πιλότο τον 22χρονο υποσμηναγό Anthony Perry, επιτέθηκε σε μια αυτοκινητοπομπή των Γερμανών στην περιοχή του Λινοπότη της Κω, όταν προσεβλήθη από αντιαεροπορικά πυρά, προσέκρουσε στο κωδωνοστάσιο της εκκλησίας του Αποστόλου Παύλου και συνετρίβη φλεγόμενο σε κοντινό ελαιοχώραφο…
By Pierre Kosmidis
Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Λιοντή και δημοσιεύονται με την άδειά του
Ο κ. Γιάννης Λιοντής από την Κω, είναι ερευνητής της Ιστορίας του πανέμορφου νησιού του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έχει στην κατοχή του ένα σημαντικό εύρημα, το οποίο φωτίζει μια άγνωστη σελίδα της Ιστορίας του νησιού.
Ένα βρετανικό αεροσκάφος Seafire, το οποίο απονηώθηκε από το αεροπλανοφόρο HMS Stalker, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 1944, για μια επιχείρηση προσβολής επίγειων στόχων στο νησί της Κω, δεν επέστρεψε ποτέ.
Το Seafire LIII, NF638/S-Z του σμήνους 809 της ΡΑΦ, με πιλότο τον 22χρονο υποσμηναγό Anthony Perry, επιτέθηκε σε μια αυτοκινητοπομπή των Γερμανών στην περιοχή του Λινοπότη της Κω, όταν προσεβλήθη από αντιαεροπορικά πυρά, προσέκρουσε στο κωδωνοστάσιο της εκκλησίας του Αποστόλου Παύλου και συνετρίβη φλεγόμενο σε κοντινό ελαιοχώραφο.
Ο κ. Λιοντής έχει στην κατοχή του ένα κομμάτι από αυτό το αεροσκάφος, το οποίο διατηρεί ακέραιο το χρωματισμό του, 74 χρόνια μετά τη συντριβή του.
Με τη βοήθεια του διακεκριμένου ερευνητή και εκ των κορυφαίων εμπειρογνωμόνων σε ζητήματα αεροπορικής ιστορίας στην Ελλάδα, του κ. Ιωάννη Μυλωνά, ξετυλίχτηκε και ο μίτος του μυστηρίου.
Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Μυλωνά στα βρετανικά αρχεία, το αεροσκάφος αυτό απωλέσθη την 7η Οκτωβρίου του 1944 και ο πιλότος του υπέκυψε στα τραύματά του.
Ο κ. Λιοντής ερεύνησε περαιτέρω το συμβάν και εντόπισε δύο ανθρώπους, οι οποίοι προσέθεσαν τη δική τους μαρτυρία στη συντριβή του Seafire.
“Το κομμάτι αυτό μου το δώρισε ο κ . Γεώργιος Διακογιώργης.
Ο πατέρας του κ. Γιώργου ήταν και αυτός στην περιοχή και είδε το αεροπλάνο να χτυπάει στο καμπαναριό της εκκλησίας που υπήρχε μέσα στο στρατόπεδο και μετά απο λίγο να προσκρούει στο έδαφος και να φλεγεται” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λιοντής στο www.ww2wrecks.com
“Kάποια κομμάτια του αεροπλάνου είχαν διασκορπιστεί στα χωράφια και το συγκεκριμένο κομμάτι το περισυνέλεξε ο πατέρας του κ. Γιώργου και το χρησιμοποίησε ως προστατευτικό μπροστά απο το κουμούλι (τζάκι) του σπιτιού τους.”
Ο κ. Λιοντής εντόπισε και συνομίλησε με αυτόπτη μάρτυρα της συντριβής, τον άνθρωπο που έβγαλε το απανθρακωμένο πιλότο από τα συντρίμμια και τον μετέφερε, μαζί με τον αδερφό του μέχρι την πύλη του γερμανικού στρατοπέδου. Ήταν τότε, το 1944, 16 ετών και σήμερα είναι 90, αλλά θυμάται σαν να ήταν χθες τις σκηνές μετά τη συντριβή του αεροσκάφους.
“Ο κ. Δημητρης Χατζηγεωργαλης ήταν 16 ετών τότε και ήταν με τον αδελφό του το Γιάννη σε εναν στάβλο κοντά στο στρατόπεδο στην περιοχη Λινοπότης της Κω.
Άκουσαν την έκρηξη, βγήκαν έξω και είδαν το αεροπλάνο να έχει πέσει στο διπλανό χωράφι και να φλεγεται. Έτρεξαν και πήγαν κοντά να δουν, όπως και άλλοι άνθρωποι που εργάζονταν στα εκει κτήματα.
Στο σημείο της πτώσης έφτασαν και Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι διέταξαν τα δύο αδελφια Δημήτρη και Γιάννη Χατζηγεωργαλή, να βγάλουν τον πιλότο απο το αεροπλάνο, να τον βάλουν σε ενα φορείο που τους έδωσαν οι Γερμανοί και να τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο.
Ο κ. Δημήτρης θυμάται ακόμα ότι υπήρχε μια έντονη οσμή καμμένης σάρκας, μάλλον απο το σώμα του πιλότου, ο οποιος απανθρακώθηκε στο αεροπλάνο του.
Τον μετέφεραν μέχρι την πύλη του στρατοπέδου και μετά οι Γερμανοί τους έδιωξαν και δεν ξέρουν τι έγινε από κει και μετά.”
Πηγή: http://www.ww2wrecks.com
giani to poulas to komati to thelo na to paro to thelo to xo anagi ego exo ta ipolipa ke thelo to xo anagi poli ……..