❱❱ Τάφος του αγίου Φωτίου του Μεγάλου Πατριάρχη στο Πριγκιποννήσι Βόρδωνες
Από τον
Γιάννη Κωτσαλά
Το βυθισμένο Νησί των Μοναχών, το Πριγκιποννήσι που «κατάπιε» η θάλασσα του Μαρμαρά έπειτα από έναν πανίσχυρο σεισμό πριν από περίπου 1.000 χρόνια, προκαλεί μεγάλη ταραχή στους Τούρκους, που προσεύχονται να σωθούν από το «κακό»!
Και αυτό διότι το χαμένο νησάκι Βόρδωνες, που έπειτα από αιώνες άρχισε σιγά σιγά να αναδύεται από τον βυθό, συνοδεύουν αμέτρητοι θρύλοι και προφητείες.
Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες -σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet»- στην περιοχή παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα, με ανάδυση μεγάλων τμημάτων της νήσου στην επιφάνεια της θάλασσας, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και φόβο στους κατοίκους της γείτονος, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι πρόκειται για προμήνυμα ισχυρού σεισμού που θα γκρεμίσει μεγάλο μέρος της Πόλης και θα θάψει στα ερείπια χιλιάδες ανθρώπους. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει τραβήξει πάνω του το επιστημονικό ενδιαφέρον.
Από στόμα σε στόμα
Το νησάκι Βόρδωνες, όπως το ονόμαζαν οι Βυζαντινοί, ήταν γνωστό και ως η χαμένη ενδέκατη Πριγκιπόννησος και, παρότι απέχει περίπου 500 μέτρα από τις ακτές της περιοχής του Μποσταντζή, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι αγνοούσαν την ύπαρξή του. Το χαμένο Πριγκιποννήσι ήταν ένας θρύλος στα όρια του φανταστικού και για αιώνες μιλούσαν γι’ αυτό από στόμα σε στόμα. Η τραγωδία στην Τουρκία το 1999 με τον πανίσχυρο σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους έφερε το μυστηριώδες νησάκι στο επίκεντρο, αφού εντοπίστηκε από δύτες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας του Μαρμαρά κατά τη διάρκεια σεισμολογικών ερευνών. Αργότερα οι ειδικοί κατάφεραν να εξακριβώσουν την ταυτότητά του και να ξεδιπλωθεί η ιστορία του ως το κέντρο του βυζαντινού μοναχισμού! Ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Σενέρ Ουζουμέζσοϊ είχε πει τότε ότι η νήσος Βόρδωνες ήταν επί αιώνες κρυμμένη λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελούσε ακόμα ένα νησάκι του συμπλέγματος των Πριγκιποννήσων.
Εκτοτε το χαμένο νησάκι βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των ερευνών, όμως το τελευταίο διάστημα το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα ζεστό, με την εφημερίδα «Hürriyet» να γράφει την Τρίτη για τις έρευνες και την ιστορία του. Αν και οι γεωλόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αρκετά δημοσιεύματα έχουν αναφέρει ότι λόγω γεωλογικής δραστηριότητας το νησί έχει ανέβει ακόμη ψηλότερα, ενώ το φαινόμενο παρατηρείται στενά.
Ισχυρός σεισμός
Το νησί είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Ορθοδοξία και τη μοναστική ζωή, αφού λέγεται ότι σε αυτό ετάφη ο άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης, που πολέμησε τον παπισμό και κατέφυγε εκεί μετά τη διαμάχη του με τον Ιγνάτιο στην αρχή του Σχίσματος, ενώ υπήρχε και η Μονή Γόρδωνος με πολλούς μοναχούς. Γνώρισε ακμή από τον 8ο αιώνα έως το 1010 που ένας μεγάλος σεισμός βύθισε για πάντα το νησάκι με το μοναστήρι και τους μοναχούς στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Τους επόμενους αιώνες οι Τούρκοι ψαράδες μιλούσαν για τον βράχο κάτω από τη θάλασσα ή «του Μποσταντζή τον ύφαλο». Στην απέναντι ακτή βρισκόταν το Μοναστήρι του Σταυρού και εκ των πραγμάτων είναι ένας εμβληματικός τόπος για τους ορθοδόξους. Μετά την ανακάλυψη για την ταυτότητα του νησιού οργανώνονται συχνές καταδυτικές αποστολές, όμως η θαλάσσια ζωή έχει σκεπάσει πλήρως τη μονή. Ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς το ρήγμα του Μαρμαρά απειλεί την ύπαρξη της Πόλης. Οι φήμες ότι η ανάδυση του νησιού είναι προάγγελος μεγάλου κακού δίνουν και παίρνουν, και έρχονται σε συμφωνία με πολλές προφητείες μοναχών.
…επίσης απέναντι από τη Ρόδο, στην Τουρκική πόλη Μαρμαρίς (στο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο)…εκεί και αν έχουν χάσει τον ύπνο τους οι Τούρκοι και μαζί τους και οι Τουρίστες!!
Μεγάλη κινητικότητα στα απέναντι παράλια,……άρχισε να αχνοφαίνεται Κολοσσός της Ρόδου!! 😉😉😉