ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Οι δοκιμαστικές Ιπποδρομίες προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου στο Πυλί | Ένα πολύ ξεχωριστό έθιμο

4
3077
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ  (από τον συνάδελφο Μιχάλη Χατζηθέμελη & τον φίλο Πέτρο)

Οι δοκιμαστικές κούρσες για το έθιμο των πατροπαράδοτων Ιπποδρομιών του Αγίου Γεωργίου στο Πυλί πραγματοποιήθηκαν απόψε για να συνηθίσουν τα άλογα και οι αναβάτες την συγκεκριμένη διαδρομή και προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την άρτια διεξαγωγή των Ιπποδρομιών προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου που φέτος θα γίνουν κανονικά την Δευτέρα 23 Απριλίου (ημέρα εορτής του Αγίου) αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ιστορικό Βασίλη Χατζηβασιλείου πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο του νησιού, που πιθανόν να έχει τις ρίζες του από το γνωστό σ’ εμάς Δήμο των Ιππιωτών, όπου λέγεται ότι εκτρέφονταν άριστα άλογα για τις ιπποδρομίες των ελληνορωμαϊκών χρόνων.

Σύμφωνα με τον λαογράφο Θανάση Γιωργαλλή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και οι κάτοικοι κατέβαιναν από το Παλιό Πυλί να δουν το «μουλαρίδι» με τα άλογα.Στη θέση του σημερινού ναού που ανακαινίσθηκε μετά την Ενσωμάτωση, υπήρχε μικρό ναΰδριο και πριν γίνει ο χωματένιος αμαξιτός δρόμος της Ιταλοκρατίας (1926-28), υπήρχε καρόδρομος στον οποίο μετά δυσκολίας χωρούσε υποζύγιο με δυο μεγάλα κοφίνια.Δεξιά κι αριστερά, φυσικά, δεν υπήρχαν σπίτια, αλλά μια άγρια ζούγκλα από ακανθώδεις θάμνους «αράμνους» που εμπόδιζαν τα άλογα όταν έτρεχαν δυο δυο και τους αναβάτες. Κάπου συνέβαιναν και ατυχήματα γι’αυτό και οι Ιταλοί επιδίωκαν την κατάργηση του εθίμου. Ανήμερα του Άη Γιώργη το 1933, την ημέρα που έγινε ο μεγάλος σεισμός με 200 κ πλέον θύματα, οι ιπποδρομίες είχαν απαγορευτεί, γι’αυτό και κατά μια εκδοχή ο Άγιος έστειλε το μεγάλο κακό.

Έκτοτε το έθιμο διεξάγεται ανελλιπώς συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο πλήθος κόσμου , ενώ τα όποια μικροατυχήματα (ως εκ θαύματος που αποδίδεται στην προστασία του Αγίου Γεωργίου) είναι ελάχιστα και χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μην αρχίσετε πάλι τα τρελλα σας είναι έθιμο όσοι θέλετε ελάτε οι άλλοι στα σπιτια σας .Τελος !!!

  2. απο ποτε τα εθιμα γινονται ιπποδρομιες με χρηματα? το εθιμο ειναι να παρελασουν τα αλογα μπροστα απο τον ναο και οχι να κανουν αγωνες για κυπελα και χρηματα μην τα ποδοπαταμε ολα για χαρη του χρηματος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ