Οι σημαιοφόροι του Ιπποκρατείου Γυμνασίου-Λυκείου Κω που έγιναν βουλευτές & η πρώτη μαθήτρια σημαιοφόρος

11
1904

Γράφει ο Γιώργος Δ.Δρόσος

Συμπληρώνονται φέτος, 100 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Ιπποκρατείου Γυμνασίου-Λυκείου  Κω .

100 χρόνια πνευματικής δράσης και κοινωνικής προσφοράς για το νησί της Κω.

Ξεφυλλίζοντας για μία ακόμη φορά, το εξαιρετικό λεύκωμα με τίτλο « ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΚΩ 1918-2004—86 χρόνια Πνευματικής δράσης και κοινωνικής προσφοράς»  που με πολύ αγάπη και μεράκι επιμελήθηκε ο Μαθηματικός  και συγγραφέας Αλέκος Μαρκόγλου ,το μάτι μας έπεσε, ενόψει και της παρελάσεως της 25ης Μαρτίου ,στον πίνακα «Σημαιοφόροι 1948-2004» .

Διαπιστώσαμε ότι τρεις από τους σημαιοφόρους του  Ιπποκρατείου Γυμνασίου-Λυκείου Κω εξελέγησαν βουλευτές.

Επίσης εξελέγη βουλευτής, ένας εν δυνάμει σημαιοφόρος , αριστούχος μαθητής που αναγκαστικά για οικογενειακούς λόγους μετακόμισε  από Κω στη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια εντύπωση προκαλεί,ότι η πρώτη μαθήτρια σημαιοφόρος ήταν  το έτος 1962 , αφού μέχρι τότε, ήταν ανδρικό προνόμιο το να σηκώσεις τη σημαία.

Για τους σημαιοφόρους που έγιναν  βουλευτές, αναφερόμαστε στους: .

Αριστοτέλη Παυλίδη . Σημαιοφόρος το έτος 1961. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα το 1977.

-Νίκος Ζωίδης. Σημαιοφόρος το έτος 1968. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007.

-Ηλίας Καματερός. Σημαιοφόρος το έτος 1969. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.Είναι εν ενεργεία βουλευτής

-Κώστας Σκανδαλίδης. Αριστούχος μαθητής και εν δυνάμει σημαιοφόρος. Το Δεκέμβριο 1969 και ενώ φοιτά στην Ε΄ Τάξη του Ιπποκρατείου Γυμνασίου, αναγκάζεται να φύγει, λόγω του θανάτου του πατέρα του Παπα-γιώργη, για τη Θεσσαλονίκη, όπου περατώνει της Γυμνασιακές του σπουδές . Εκλέγεται βουλευτής για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα το 1989. Είναι εν ενεργεία βουλευτής της Α’ Αθηνών .

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, τόσο ο Κώστας Σκανδαλίδης, όσο και ο Ηλία Καματερός είναι παιδιά Ιερέων. Οι αείμνηστοι Παπαγιώργης Σκανδαλίδης και ο Παπαγιάννης Καματερός ,εφημέριοι  στην αγία Παρασκευή και στον άγιο Νικόλαο αντίστοιχα.
Δύο ιερείς, άριστοι οικογενειάρχες ,αξιοσέβαστοι, με πίστη και  αφοσίωση στο λειτούργημα το οποίο υπηρετούσαν, που δίδαξαν το ήθος ,την αγάπη και αποτέλεσαν τα φωτεινά παραδείγματα για το εκκλησίασμα τους

Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ

Μέχρι και το 1960, το να σηκώσεις τη σημαία, ήταν αποκλειστικό προνόμιο των αγοριών, αφού ακόμη κι’ αν υπήρχε μαθήτρια με υψηλότερη βαθμολογία, δεν επιτρεπόταν να είναι σημαιοφόρος.

Μετά το 1960 άλλαξε η σχετική διάταξη και σημαιοφόρος ήταν ο μαθητής ή μαθήτρια που συγκέντρωνε την υψηλότερη βαθμολογία.

Από την Τάξη του 1962 την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσαν δύο κορίτσια, η Κωνσταντίνα (Ντίνα) Πατμίου του Νικολάου και η Γραμματική (Κίτσα ) Δρόσου του Δημητρίου .

Επειδή η Κωνσταντίνα Πατμίου έκανε μεταγραφή σε Λύκειο στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε την τελευταία  Τάξη, σημαιοφόρος ήταν για το 1962 , η Γραμματική Δρόσου, που υπήρξε και η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος στην ιστορία του Ιπποκρατείου Γυμνασίου Λυκείου Κω.

Για την ιστορία να σημειώσουμε, ότι και τις 2 επόμενες χρονιές 1963 και 1964 σημαιοφόροι ήσαν μαθήτριες.

Η Γιακαλή Ανθούλα(1963) και η  Παπακωνσταντίνου Μαρία (1964)

Πηγή: kalymnos-news.gr

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ετσι ακριβώς. εκείνα τα χρόνια τα παιδιά των ιερέων είχαν μια πολύ ιδιαίτερη προς το καλύτερο από τα υπόλοιπα παιδιά, αριστούχος ήταν και ο Νίκος Μυλωνάς μπορεί να μην έγινε σημαιοφόρος, αλλά αν πάρετε τον πίνακα και τον δείτε προσεχτικά η συντριπτική πλειοψηφία ήταν παιδιά συνήθως τσιφλικάδων, ιερέων, ανώτερων υπαλλήλων, ανθρώπων δηλαδή που με τα μέτρα της εποχής αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Άσε που η τακτική των εκπαιδευτικών της εποχής αυτά τα παιδιά αποτελούν κάτι ξεχωριστό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Πανεπιστημιακοί όμως έγιναν τα φτωχόπαιδα. δυστυχώς ανοίξατε ένα θέμα που κουβαλάει αρκετή πίκρα για εμάς τα φτωχόπαιδα

    • Η εκπαίδευση στην Ελλάδα ήταν και παραμένει ταξική πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που βλέπουμε και στις ταινίες όπου ο φιλότιμος λουστράκος γίνεται γιατρός. Για να περάσεις στο Πανεπιστήμιο (και μιλάω για τις βαρβάτες σχολές) αν δεν πληρώσεις τουλάχιστον χιλιάρικο τον μήνα για φροντιστήρια επιτυχία δεν έχεις. Και αφού περάσεις, πρέπει αυτό το χιλιάρικο να το πληρώνει ο γονιός για άλλα 4-10 χρόνια μέχρι το αστέρι του να πάρει το πτυχίο γιατί και πάλι στις βαρβάτες σχολές δεν μπορείς να δουλεύεις και να περνάς τα μαθήματα.

  2. Μην μας ανοίγετε το στόμα….!δεκαδες παραδείγματα αχρηστων παιδιων που έπαιρναν βαθμούς…για άλλους λόγους…!Αν μιλήσουμε για καθηγητές,θα κλάψουν μανούλες ..!μικρη η κως….

  3. Δυστηχώς αυτή η γενιά των αριστούχων και του πολυτεχνείου, οι σημερινοί 60άρηδες χαντάκωσαν τη χώρα. Αυτή είναι η αλήθεια.

  4. ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΘ ΚΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΙΩΘΟΥΝ ΤΥΨΕΙΣ

  5. Γνωσεις δεν ειναι μονον οι βαθμοι!
    Εμεις που δεν σηκωσαμε Σημαια,τελειωσαμε το Γυμνασιο με αδειο στομαχι και επειτα πουληθηκαμε
    σε αλλες Χωρες.Εκει σηκωσαμε Σημαια,γιναμε Προξενοι της Πατριδος την οποιαν αγαπησαμε περισσοτερο
    απο τα κομματοσκυλλα που ανεδειχθησαν χωρις κοπον.Τα σκλαβοπαζαρα ειχαν και κατι καλο!

  6. Απο το στυμπερασμα των κριτων εμφανιζεται μια αληθεια >
    Η παιδεια ειναι θεμα προνομιουχο στην Ελλαδα.
    Περασμενα Μεγαλεια και διηγωνταστα να κλαις
    Και μη χειροτερα!😢😢

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ