ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩ στο ΣτΕ για το Άσυλο

0
1010

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 

Αγαπητοί συμπατριώτες, στα πλαίσια της υπόσχεσης για ανοιχτό διάλογο του Συλλόγου μας με την τοπική κοινωνία, σας ενημερώνω ότι την 27-2-2018 συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των Δικηγορικών Συλλόγων Κω, Ρόδου, Σάμου, Χίου και Λέσβου, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση  10464/2017 της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου «περί περιορισμού της κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων».

Με την απόφαση αυτή επιβλήθηκε  το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας όσων εισήλθαν στην Ελληνική Επικράτεια μετά τις 20/3/2016 στα νησιά, Κω, Ρόδο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και αιτούνται άσυλο.

Όσοι λοιπόν εισέλθουν στο νησί μας και ζητήσουν άσυλο, θα πρέπει να παραμένουν στο νησί μας και να απαγορεύεται σε αυτούς να μετακινηθούν προς την ηπειρωτική Ελλάδα για όσο διάστημα εκκρεμεί η αμετάκλητη απόφαση της Ελληνικής πολιτείας.

 Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Σε κανένα σημείο της, η συμφωνία αυτή, δεν προβλέπει την υποχρέωση παραμονής των προσφύγων στα Ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.

Η Διευθύντρια του Ασύλου που εξέδωσε την παραπάνω απόφαση, αφενός ήταν αναρμόδια να εκδώσει την απόφαση αυτή, αφού μόνο ο Υπουργός  θα μπορούσε να αποφασίσει επ΄ αυτού, αφετέρου εξέδωσε αυτήν σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Περιορίζει ανεπίτρεπτα την προσωπική ελευθερία, των προσφύγων οι οποίοι τυγχάνουν ιδιαίτερης αντιμετωπίσεως από όλες τις σύγχρονες δημοκρατικές πολιτείες.

Κατά συνέπεια οι πρόσφυγες, που εισέρχονται στην Ελληνική επικράτεια από τα νησιά μας, μπορούν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα, ακόμη και αν εκκρεμεί η εξέταση της αίτησή τους για πολιτικό άσυλο.

Η έκβαση λοιπόν της προσφυγής των Δικηγορικών Συλλόγων, είναι σημαντική για το νησί μας διότι εάν επαναληφθεί το φαινόμενο του έτους 2015 θα δημιουργήσει τις ίδιες αδιέξοδες καταστάσεις που όλοι ζήσαμε.

Ο Σύλλογός μας λοιπόν συνεπής στο ρόλο του και την υπόσχεση απέναντι στην κοινωνία, πρωτοστατεί αθόρυβα αλλά ουσιαστικά.

Μανώλης Χατζηάμαλλος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ