Από τις «χώρες απόπατους»… στο «θέλουμε μετανάστες από παντού» ο Τραμπ!

0
346

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε σε ερώτηση για τους Νορβηγούς μετανάστες, λέγοντας πως θέλει ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη

Από το κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό, στις «χώρες απόπατους», από εκεί στην ανοιχτή πρόσκληση προς τους Νορβηγούς και τελικά -ως τελευταία «έκδοση» – στο «θέλω να έρχονται μετανάστες από παντού». Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τρεις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνοντας ότι τελεί υπό καθεστώς απόλυτης σύγχυσης, τουλάχιστον σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο έχει πληγώσει κατ’ επανάληψη το κύρος και την εικόνα του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ερωτηθείς εάν θα ήθελε περισσότερους μετανάστες από τη Νορβηγία, δήλωσε την Τρίτη ότι θα επιθυμούσε οι ΗΠΑ να προσελκύουν μετανάστες από χώρες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Θέλω να έρχονται από παντού» απάντησε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους.

Την περασμένη εβδομάδα ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νικ Ντέρμπιν αποκάλυψε ότι ο μεγιστάνας αποκάλεσε «χώρες απόπατους» τις αφρικανικές χώρες και την Αϊτή, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις, τόσο σε αυτές καθ’ αυτές τις χώρες που χαρακτήρισε με τον άκρως απαξιωτικό αυτόν τρόπο, όσο και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι μίλησε με «σκληρή» γλώσσα, δίχως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τις ακριβείς εκφράσεις που χρησιμοποίησε.

Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες των αφρικανικών και όχι μόνο χωρών, φέρονται εξοργισμένες με το χαρακτηρισμό του Αμερικανού προέδρου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ενημέρωσε τους Αμερικανούς πρεσβευτές στις αφρικανικές χώρες, να μιλήσουν με τις ηγεσίες και να επιβεβαιώσουν το σεβασμό που τρέφει η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός για τους Αφρικανούς. Τονίζεται, δε, πως οι μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις παραμένουν στενές.

Πολιτική διαμάχη με αφορμή το μεταναστευτικό

Η διαμάχη πάντως που προκλήθηκε μετά τη διαρροή των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου παραμένει στα ύψη στην Ουάσιγκτον.

Έχει αποκτήσει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία σε μια χρονική περίοδο όπου Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο επιχειρούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το θέμα της νομιμοποίησης των «Dreamers», των εκατοντάδων χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που έφθασαν σε νεαρή ηλικία στις ΗΠΑ και των οποίων το προσωρινό καθεστώς που τους χορηγήθηκε υπό προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα καταργήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα το πρωί, με μια «ομοβροντία» tweets, ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε κατά του γερουσιαστή Ντικ Ντέρμπιν, ο οποίος ήταν εκείνος που διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε «πολλές φορές» την υβριστική έκφραση.

«Ο γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν διαστρέβλωσε τα λεγόμενά μου. Είναι αδύνατο να φθάσουμε σε μια συμφωνία όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη!» επισήμανε.

«Έχουμε ανάγκη από ένα σύστημα μετανάστευσης που να μας αξίζει και το έχουμε ανάγκη τώρα!» πρόσθεσε.

Έντονες αντιδράσεις μετά τις διαρροές

Η διαρροές από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση της Αϊτής, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ συμπεριέλαβε στα «κράτη απόπατους», κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Αντίδραση υπήρξε και από την Μποτσουάνα, καθώς ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων χαρακτήρισε «ρατσιστικά» τα σχόλια για την Αφρική, καλώντας με τη σειρά του τον Αμερικανό πρεσβευτή για να του εκφράσει την αγανάκτησή του.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα υπάρξουν επαφές με όλες τις χώρες που θεωρούν ότι εθίγησαν, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Αυτό θα συμβεί με προσωπικές επαφές των Αμερικανών πρεσβευτών, με τις ηγεσίες των χωρών στις οποίες υπηρετούν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε μια επιστολή για να διαμαρτυρηθεί επισήμως στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας τις πατρίδες ορισμένων μεταναστών «χώρες-απόπατους».

Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε χυδαία γλώσσα για να περιγράψει την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ και χώρες της Αφρικής. Ωστόσο ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής που ήταν παρών όταν έγιναν οι δηλώσεις υποστηρίζει ότι επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη «απόπατος».

Σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ Ούγκο Μαρτίνες υπογραμμίζει επίσης τις προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα του για να βοηθήσει τις ΗΠΑ στο παρελθόν: για να ξαναχτιστεί το Πεντάγωνο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και για την ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Στο μεταξύ, και η Μποτσουάνα ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γκαμπορόν για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της κυβέρνησης για τις «ρατσιστικές» δηλώσεις που αποδίδονται στον Τραμπ.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τον πρεσβευτή να αποσαφηνίσει «αν η Μποτσουάνα θεωρείται χώρα-απόπατος, δεδομένου ότι πολλοί πολίτες της κατοικούν στις ΗΠΑ». Η Γκαμπορόν «διερωτάται γιατί ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να καταφύγει σε προσβλητικό λεξιλόγιο για να μιλήσει για χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν εγκάρδιες και αμοιβαία επωφελείς διμερείς σχέσεις εδώ και τόσα χρόνια».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ