Μανώλης Χατζηάμαλλος: Θα μείνουμε πιστοί στο δίκαιο και τον ορθό λόγο

2
1335

Κως 4-1-2018

Αγαπητοί συμπατριώτες, ως νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω, αισθάνομαι την ανάγκη τούτη την ώρα, που αρχίζει μια νέα θητεία, να αναδείξω απολογιστικά τον αγώνα του δικηγορικού σώματος, ώστε από την μια να αναφανεί η σοβαρή προσπάθεια των προκατόχων μας και από την άλλη να καταδείξω την σοβαρότητα της ευθύνης που αναλαμβάνουμε.

Την 1-1-2018 μαζί με τους συμβούλους μου αναλάβαμε την διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Κω, σε μια εποχή όπου το δικηγορικό σώμα, αλλά και η Ελληνική κοινωνία συνολικά, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς δοκιμασίες και προκλήσεις.

Το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευοίωνο είναι. Η οικονομική ασφυξία, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, η όξυνση της ανεργίας, η μαζική φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, η απώλεια της πρωτογενούς κανονιστικής ισχύος της πολιτείας, η καθ’ υπαγόρευση νομοθέτηση, ο κοινωνικός αυτοματισμός και ο στιγματισμός των ελεύθερων επαγγελματιών και δη των δικηγόρων, συγκροτούν το πλαίσιο στο οποίο και το νέο συμβούλιο καλείται να δραστηριοποιηθεί για να προασπίσει το λειτούργημα.

Την εποχή των μνημονίων το δικηγορικό σώμα ανέπτυξε συλλογική δράση, που αν και άγνωστη στους άλλους κοινωνικούς εταίρους, εντούτοις σημαντική για την αποφασιστικότητα και την ομοψυχία που προάσπισε σημαντικούς τομείς της κοινωνικής πραγματικότητας.

Αντιδράσαμε στις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής δικονομίας που δήθεν στόχευαν στην βελτίωση και επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Το δικηγορικό σώμα, δεν προέταξε το επαγγελματικό και συντεχνιακό συμφέρον, αλλά αγωνίστηκε για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης και την δίκαιη εξισορρόπηση των αντιτιθέμενων συμφερόντων, κυρίως κατά το στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης με τους αυτοματοποιημένους πλειστηριασμούς. Στις παραπάνω τροποποιήσεις, που μέχρι σήμερα δεν έφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα, δεν μείναμε σε μια στείρα άρνηση. Στηρίξαμε έμπρακτα εναλλακτικές προτάσεις για ένα διαφορετικό δικονομικό οικοδόμημα, που ικανοποιούσε τους στόχους που είχαν τεθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυστυχώς για τον τόπο και τον χώρο μας, η επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίσαμε τις τροποποιήσεις, επιβεβαιώνεται σήμερα, αφού ο νέος κώδικας δεν έφερε τις λύσεις για τις οποίες θεσπίστηκε. Τονίσαμε σε κάθε παρέμβασή μας ότι είμαστε αντίθετοι στους fasttrack πλειστηριασμούς και στον τρόπο με τον οποίο αφαιρέθηκαν βασικά δικαιώματα άμυνας των οφειλετών στην εκτελεστική διαδικασία.

Αντιδράσαμε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο πραγματικά επέφερε την χαριστική βολή στο δικηγορικό σώμα. Η στοχοποίηση των δικηγόρων και ευρύτερα των επιστημόνων, είναι πρωτοφανής και μάλιστα κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος. Το δικηγορικό σώμα από την πρώτη στιγμή της διαρροής του αρχικού σχεδίου, τον Γενάρη του 2016, αντέδρασε άμεσα. Με δική μας πρωτοβουλία συγκροτήθηκε ενιαίο μέτωπο όλων των επιστημονικών φορέων, προκειμένου να προβληθούν δημόσια οι απόψεις μας. Με ευρύτατη νομιμοποίηση προσφύγαμε στο έσχατο μέσο διαμαρτυρίας, την αποχή από την άσκηση του λειτουργήματός μας. Φυσικά δεν περιοριστήκαμε σε μια στείρα αντιπαράθεση. Με καθημερινή συστηματική δουλειά διαμορφώσαμε ένα εναλλακτικό πλαίσιο πρόσφορων επιλογών για την βιωσιμότητα του συστήματος. Αναπτύξαμε τεκμηριωμένες αναλογιστικές μελέτες για να καταδείξουμε το ατελέσφορο των κυβερνητικών επιλογών, σε σχέση με την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και την ανταποδοτικότητα εισφορών και παροχών. Προτείναμε εναλλακτικές δυνατότητες που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του συστήματος χωρίς την απροκάλυπτη δήμευση του εισοδήματός μας.

Η προσπάθειά μας αυτή δεν πήγε στο κενό. Οδήγησε στην κυβερνητική αναδίπλωση, με τις μειωμένες εισφορές για τα μικρά εισοδήματα, τις ελαφρύνσεις για τους νέους συναδέλφους, συμψηφισμό των προκαταβαλλομένων εισφορών μέσα από το γραμμάτιο προείσπραξης της δικηγορικής αμοιβής, καθώς επίσης μειωμένες εισφορές σε όσους έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης. Εννοείται πως οι παραπάνω δράσεις μας, δεν σημαίνουν παραίτηση του δικαιώματος για ένδικη προστασία. Έχουμε ήδη προσφύγει στο ΣτΕ όπου έχει συζητηθεί η υπόθεση και αναμένεται η επ’ αυτής έκδοση αποφάσεως.

Δυστυχώς πέραν των επεμβάσεων στα ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα, η κυβέρνηση επιχείρησε εν μια νυκτί, να καταργήσει συλλήβδην το δικηγορικό απόρρητο. Στην απόπειρα αυτή αντιδράσαμε επιτυχώς, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η άνω ρύθμιση. Ακολούθως, είναι γνωστές οι παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος σε ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος για την δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Εναντιωθήκαμε στην διενέργεια κατ’οίκον έρευνας από τις φορολογικές αρχές. Εναντιωθήκαμε στην δυνατότητα αξιοποίησης παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων. Εναντιωθήκαμε στην παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων. Αγωνιστήκαμε για την κατοχύρωση του δικηγορικού απορρήτου, για την παροχή νομικής βοήθειας σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Αγωνιστήκαμε για την νομική προστασία των αλλοδαπών. Σε κάθε δημόσια διαβούλευση ήμασταν παρόντες, με ολοκληρωμένες προτάσεις, με επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες, με απόψεις που εδράζονταν στην κοινωνική μας συνείδηση, το ανεξάρτητο φρόνημα και το δίκαιο.

Σήμερα λοιπόν είναι σημαντικό να καταδείξουμε το μέγεθος της προσπάθειας και να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματά της, διότι έτσι θα αναγνωρίσουμε το έδαφος επί του οποίου θα πορευτούμε.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά το δικηγορικό σώμα έχει την ευθύνη να αναδείξει μέσα από την συλλογική του δράση, ότι ενδιαφέρεται για την προάσπιση των αξιών που τάχθηκε να υπηρετεί. Είναι ανάγκη να παρεμβαίνει δυναμικά και να αρθρώνει με σοβαρότητα τεκμηριωμένο λόγο στα ζητήματα που προάγουν την δικαιοσύνη, την δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

Σήμερα λοιπόν ως νέο Δ.Σ. ας περιοριστούμε στην υπόσχεση ότι θα μείνουμε πιστοί στο δίκαιο και τον ορθό λόγο.

Μανώλης Χατζηάμαλλος

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Προστατευτείτε εσείς και τα εισοδήματα σας και άσε μας , θα την βρούμε την άκρη.
    Μόνο προσεκτικά τις στροφές μην τις πάρεις πολύ δεξιά θα εκτροχιαστείτε .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ