Τα κάλαντα των Μεγάλων Γιορτών στα χωριά μας

5
1191
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Τα κάλαντα των Μεγάλων Γιορτών στα χωριά μας

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

Τελευταία μέρα και το κουδούνι στο Σχολείο μόλις έχει κτυπήσει για το διάλειμμα.

Ο Πέτρος ο επιστάτης, έχει ήδη ρίξει την σκόνη γάλακτος μέσα στο μεγάλο καζάνι που βράζει. Τα παιδιά στοιχισμένα το ένα πίσω από το άλλο περίμεναν υπομονετικά να γεμίσουν το τσίγκινο κατσαρολάκι με γάλα ή την καστανιά τους, με κίτρινο τυρί από τον γκαζοντενεκέ. Έπιναν το γάλα στην αυλή του Σχολείου, εκεί στο ορεινό Ασφενδιού μαζί με το σπιτικό, σταρένιο, ζυμωτό ψωμί που ήταν βρεγμένο με λίγη ζάχαρη ή αλειμμένο με γλίνα δηλ χοιρινό λίπος. Παράλληλα χαίρονταν γιατί ήταν η τελευταία ημέρα όπου τα Σχολεία θα έκλειναν για το δεκαπενθήμερο των Χριστουγεννιάτικων Γιορτών. Σχεδίαζαν πως θα τρέξουν να στολίσουν το μικρό δενδράκι τους και έπειτα να γίνουν οι παρέες και θα πουν τα κάλαντα γυρνώντας από σπίτι, σε σπίτι στο χωριό τους.

Εκείνο το γιορτινό πρωινό, ο βοριάς σφύριζε μανιασμένος. Εχθρικός ο καιρός, αλλά η παρέα ήταν συνεννοημένη και δεν φοβόταν τίποτα. Πεντέξι σχολιαρόπαιδα, φόρεσαν τα χοντρά παλτά και τα μπουφάν τους, έβαλαν τους πλεκτούς σκούφους και τα γάντια, που τους έπλεξαν η μαμά και η γιαγιά και ξεχύθηκαν στους χωματόδρομους του χωριού τους.

Καθένα κρατούσε και από ένα αυτοσχέδιο τρυγονάκι, με λυγισμένο σίδερο ή ένα παλιό τύμπανο, ένα χάρτινο καραβάκι, μέχρι και μια μικρή φυσαρμόνικα αγορασμένη από το μοναδικό μπακάλικο του χωριού.

-Να τα πούμε; Πρόβαλλαν στις πόρτες.

-Πέστε τα αποκρίνονταν η νοικοκυρά, σ’ ένα σπίτι που μοσχοβολούσε κανελλο-γαρύφαλλα και βανίλια ενώ το καταστόλιστο δέντρο έστεκε καμαρωτό, δίπλα στο στενό παράθυρο.

‘Αρχιμηνιά και Αρχιχρονιά ψιλή μου δεντρολιβανιά.’

Ακούγονταν στην γειτονιά οι μελωδικές φωνές των παιδιών.

Κάλαντα από το Λατινικό ‘καλέντα’ που στην Ελληνική ερμηνεία του σημαίνει καλώ δηλ προσκαλώ. Κάλαντα που ποικίλουν από τόπο σε τόπο και προέρχονται από τα βάθη της Αρχαιοελληνικής ιστορίας, της Ρωμαϊκής μέχρι και της Βυζαντινής. Κάλαντα που τραγουδιόνται με την ευκαιρία των Μεγάλων Γιορτών, όπως και σήμερα στις μέρες μας. Έχουμε κάλαντα παραμονής των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Κάλαντα έχουμε και το Σάββατο του Λαζάρου, κατά την περίοδο της Λαμπρής.

Οι νοικοκυρές καλοδέχονταν τα παιδιά, γιατί θεωρούσαν ευλογία να ακουστούν τα κάλαντα στο στολισμένο με το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο δενδράκι ή καραβάκι σπίτι τους.

Τα φίλευαν με φρέσκο αυγό, μια χούφτα καρύδια, για να κάνουν το ‘κλου’ δηλ να τα σκορπίσουν στο πάτωμα του σπιτιού τους την Πρωτοχρονιά. Αν ήταν έτοιμοι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, τα μοίραζαν στα παιδιά και φυσικά μαζί και μερικές τρύπιες πενταροδεκάρες. Τα παιδιά τις μάζευαν και έπαιρναν χρωματιστά μπαλόνια.

Μόλις σουρούπωνε και το κρύο γίνονταν πιο τσουχτερό, τα παιδιά επέστρεφαν με γεμάτο τον τορβά ή το υφαντό σακούλι στα σπίτια τους, χαρούμενα αλλά ευτυχισμένα.

Την επόμενη ημέρα θα έβαζαν τα καλά τους τα ρούχα και θα πήγαιναν οικογενειακώς στην Εκκλησία. Οι ευχές θα αντικαθιστούσαν τα κάλαντα ένα έθιμο διαχρονικό, όπου τα λόγια και η μελωδία χρωμάτιζαν ευχάριστα τις Μεγάλες Γιορτές. Τα βράδια οι επισκέψεις με το φως της λάμπας πετρελαίου, δηλ οι νυχτερινές βεγγέρες στο χωριό, πηγαινοέρχονταν από σπίτι σε σπίτι, φορτωμένες με γλυκά και ευχές για Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

Ξανθίππη Αγρέλλη.

================

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αχ Ξανθιππη μου τι μου θυμησες τώρα? Το ‘κλου’ που πηγαιναμε να πούμε Χρόνια Πολλά στον παππού και στην γιαγιά και μας περίμεναν πάντα με καρυδια,καραμελες,σοκολατες,τσιχλες και χρήματα,την λεγόμενη μπουλιστρινα και μια τεράστια αγκαλιά φυσικά που δεν συγκρινοταν με τίποτα στον κόσμο!!!!!Χρόνια πολλά σε ολους και να υποδεχθουμε το νεο Έτος με υγεία και πολλά χαμογελα!!!!!!!!!!

  2. ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Η ΜΠΟΥΛΙΣΤΡΙΝΑ ΗΤΑΝ Ο ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΥΠΗΡΧΕ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

  3. 1. Τα Κάλαντα του Τριέσπερου, ευθέως από τους Αρχαίους Χρόνους, ακόμα τραγουδιούνται στην Κύπρο σε ορισμένα ορεινά χωριά.
    Καλήν εσπέραν άρχοντες,
    αν είναι ορισμός σας
    Ηλίου τη θεία γέννηση
    να πω στ’ αρχοντικό σας.
    Απόλλων άρχοντα θεέ,
    έλα ξανά κοντά μας
    συ φωτοδότη Βασιλιά,
    φώτισε την καρδιά μας.
    Λιώσε τα χιόνια στα βουνά
    ζέστανε τα πλατάνια
    φέρε μας γέλια και χαρά,
    ειρήνη και ζωντάνια.
    Στο σπίτι αυτό που μπήκαμε
    οι εστίες να μη σβήσουν
    κι όλοι οι νοικοκυραίοι του
    χίλια χρόνια να ζήσουν…
    Πηγή: http://www.epanellinismos.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=2&func=view&catid=45&id=15416&lang=en

  4. Σε ένα επαρχιακό χωριό της Μακεδονίας οι δρόμοι σφύζουν από παιδική ζωή. Παντού παιδιά, λένε τα κάλαντα βάζοντας δραχμές στις τσέπες τους. Δεν υπάρχουν τάμπλετ, ούτε εθνικός μαρασμός, ούτε η σημερινή εγκληματικότητα. Μερικά χρόνια πίσω από τα τοξικά ομόλογα της Lehman Brothers, τα παγκόσμια προβλήματα των διατραπεζικών αγορών και την βίαιη εξισλαμοποίηση της Ευρώπης. Χωρίς τα σημερινά ποσοστά ανεργίας και ύφεσης, ο κόσμος έχοντας ανοιχτές όχι μόνο τις πόρτες των σπιτιών του, αλλά και της καρδιάς του, ετοιμάζεται για το πλούσιο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Στιγμές που φαντάζουν τόσο μακρινές από σήμερα, απέχουν μόνο μερικά χρόνια. Τελικά οι Φράγκοι μας κατέκτησαν, θα έλεγε ένας άνθρωπος του Βυζαντίου αν ζούσε σήμερα.Οι Φράγκοι μας κατέκτησαν και οι Τούρκοι βρυχώνται, ετοιμάζοντας να ξεκοκαλίσουν ότι απέμεινε από το «Ελληνικό γεύμα» στο τραπέζι της παγκόσμιας τάξης. Στο χέρι μας είναι αν θα συνεχίσουμε να ικανοποιούμε τις ορέξεις των εχθρών μας.http://antepithesi.gr/

  5. ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ… ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ «ΣΥΡΙΖΑ» (ΒΙΝΤΕΟ)

    Είναι προφανές, ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο προκλήσεων κατά της ορθόδοξης πίστης του ελληνικού λαού, από παρακρατικά σκουλήκια – και μάλιστα μέσα στις άγιες ημέρες που διανύουμε!Έτσι, μετά την αρπαγή του ομοιώματος του Θείου Βρέφους από την χριστουγεννιάτικη στην Λάρισα, αντίχριστοι αναρχοκομμουνιστές έβαλαν στο μάτι την φάτνη του Δήμου Ναυπακτίας που είχε στηθεί στον χώρο, κάτω από το Ασκληπιείο στο Κεφαλόβρυσο και προκάλεσαν φθορές στο ομοίωμα του «Θείου βρέφους» σπάζοντάς του τα χέρια και προξενώντας ζημιά στα πόδια του.Να τους κοπούν τα χέρια «ΣΥΡΙΖΑ»!https://ethnikismos.net/2017/12/28/αναρχοκομμουνιστεσ-εσπασαν-τα-χερια/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ