Το αιρετικό σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκι για την 28η Οκτωβρίου που είχε προκαλέσει αντιδράσεις: Αν λέγαμε «ναι»… [βίντεο]

8
833

«ΜΕΘΥΣΑΜΕ ΑΠΟ ΔΟΞΑ ΠΟΥ ΧΑΡΙΣΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ»

Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν ήταν μόνο ο ευαίσθητος, μαγικός, νοσταλγικός μουσικοσυνθέτης. Είχε και άποψη και δεν δίσταζε να την εκφράσει.

Πολλά χρόνια πριν, «τόλμησε» από ραδιοφώνου» να σχολιάσει την 28η Οκτωβρίου με τον δικό του αιρετικό τρόπο. Είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο.

Τι έλεγε τότε ο Μάνος Χατζιδάκις;

«Επειδή είμαστε, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν γιορτάζει την απελευθέρωση αλλά την έναρξη του πολέμου, τιμώντας ουσιαστικά έναν φασίστα δικτάτορα, ο οποίος υπό διαφορετικές συνθήκες θα έφτιαχνε μια Ελλάδα κατ’ εικόνα και ομοίωση της ναζιστικής Γερμανίας.

Γιατί είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς, αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού;

Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά… Oι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα κ.τλ. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί και αν λέγαμε ΝΑΙ; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ένα-δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία –μήπως δεν είμαστε πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς;– κι ύστερα μες στη συμμαχία και τέλος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ασε και εκείνη τη μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις μας, ότι ήμασταν οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων.

Πιστεύαμε στο τέλος, σαν τον Καραγκιόζη, πως εμείς σκοτώσαμε τον κατηραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα, που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας. Για μια ακόμη φορά νικήσανε οι Χίτες, οι κουτσαβάκηδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι και Κουρήδες. Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου».

Πηγή:  iefimerida.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τελικώς, τι ήταν ο Μεταξάς; Γερμανόφιλος ή Αγγλόφιλος; Πιόνι του Βασιλιά; Γιατί τον λένε Φασίστα αφού αντιστάθηκε στο Φασισμό; Η προσωπικότητά του ήταν αντιφατική ή οι ιστορικοί φάσκουν και αντιφάσκουν; Τελικά πως οδηγηθήκαμε στον πόλεμο; Ήταν σωστή η απόφαση; http://ioannismetaxas.gr/Exoteriki.html

  2. μερικά από τα κυριότερα επιτεύγματα του Ι. Μεταξά (τα οποία καταργούνται στις μέρες μας από τις κυβερνήσεις του Μνημονίου):

    1ον) Εξαφάνιση της ανεργίας.
    2ον) Ίδρυση του ΙΚΑ, της ΓΣΕΕ και της Εργατικής Εστίας.
    3ον) Καθιέρωση της αδείας μετ’ αποδοχών.
    4ον) Καθιέρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
    5ον) Καθιέρωση του δώρου και των αμειβομένων υπερωριών.
    6ον) Καθιέρωση της αργίας της Κυριακής.
    7ον) Επιβολή κατωτάτου ορίου μισθών και ημερομισθίων (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα).
    8ον) Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως Εθνικής Εργατικής Εορτής.
    9ον) Απαγόρευση της εργασίας ανηλίκων.
    10ον) Υποχρεωτική προικοδότηση των εργατριών από τους βιομηχάνους.

  3. μερικά από τα κυριότερα επιτεύγματα του Ι. Μεταξά (τα οποία καταργούνται στις μέρες μας από τις κυβερνήσεις του Μνημονίου):

    11ον) Δωρεάν εισιτήρια στους εργάτες για το θέατρο, τον κινηματογράφο κ.α. εκδηλώσεις, μέσω της Εργατικής Εστίας.
    12ον) Πλήρης διαγραφή των αγροτικών χρεών.
    13ον) Ίδρυση της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας (ΕΟΝ).
    14ον) Αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των, ανύψωση του ηθικού των, κατασκευή της «Γραμμής Μεταξά». Τα αποτελέσματα φάνηκαν στο Έπος του ’40.
    15ον) Αξιοποίηση του εθνικού πλούτου, με γεωτρήσεις για την ανεύρεση και άντληση των πετρελαίων μας –κατ’ αρχάς- στην περιοχή του Κατακώλου Ηλείας. Εάν δεν ερχόταν ο πόλεμος και διατηρείτο το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, η Ελλάς θα ήτο από την δεκαετία του ’40 μια πάμπλουτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα και δεν θα φθάναμε ποτέ στα σημερινά χάλια!

  4. «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;». Πολέμα!»
    «Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μόνο ξέρω: Είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος»
    «Αν μπορείς, κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει»http://www.aegeanews.gr/news/fimes/123561/nikos-kazantzakis-oi-30-athanates-fraseis-tou-e-kakomoiri-anthrope-mporeis-metakiniseis-vouna-kameis-thamata-esy-vouliazeis-stin-kopria/

  5. Ο Εθνικός μας Κυβερνήτης, έχοντας ζήσει επιτελικά και μάχιμα τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, γνώριζε ότι τέτοιου είδους αναμετρήσεις, αφενός μεν συνδυάζουν τις σκόπιμες οικονομικές κρίσεις, αφετέρου δε αποσκοπούν σε υψηλά επιλεγμένους στρατηγικούς στόχους. Στον πρώτο πόλεμο ανατράπηκαν τα περισσότερα επικίνδυνα για τούς σιωνιστές εθνικά καθεστώτα. Στον δεύτερο πόλεμο εκχωρήθηκαν εποπτείες και εξουσίες των εθνικών κρατών στους διεθνείς νεοταξικούς οργανισμούς. Και στον ερχόμενο τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ακολουθεί η επιδιωκόμενη παγκόσμια διακυβέρνηση των σατανικών σιωνιστών.Πριν από τούς βαλκανικούς πολέμους και το 1940, είχαν προηγηθεί συνάψεις παράνομων και τερατωδών σε τόκους δανείων σε βάρος τής Ελλάδος, διά χειρών των πολιτικών εξωμοτών της, πάντα ίδιων με τούς σημερινούς απογόνους και επιγόνους τους. Από τα δάνεια τού 1821 και εντεύθεν, επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία που θέλει την Ελλάδα εξαρτώμενη, απειλούμενη και ποδηγετούμενη από τον διεθνή σιωνισμό.

  6. Ελλάδα τού Ιωάννη Μεταξά είχε παγώσει και αποποιηθεί τα εθνοκτόνα και παράνομα δάνεια από το 1938, με καταρχήν δήλωση τού εθνικού κυβερνήτη προς τούς δανειστές. Κατόπιν ο Μεταξάς επέτυχε νομικά κατοχυρωμένη απόφαση από το διεθνές δικαστήριο επιλύσεως διαφορών τής εποχής του που απάλλασσε την Ελλάδα εκ των αναφερομένων δανείων. Τούτη η πατριωτική στάση τού Εθνικοκοινωνιστή Μεταξά δεν τού συγχωρήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί από Άγγλους όπως ξέρουμε γιατρούς, με τις ανάλογες δηλητηριώδεις ουσίες ως τάχα φαρμακευτική αγωγή σε απλούστατη νόσο αμυγδαλών τού Εθνάρχη Ηγέτη μας.Η αντίσταση τής Ελλάδος λοιπόν είναι καταφανές ότι επέστη έναντι ενός δολίου και ανθελληνικού πολεμικού σχεδίου και όχι ως αποτέλεσμα ενός τάχα ιδεολογικού πολέμου. Οι επιτιθέμενοι αντίπαλοι είχαν ομοίως εθνικιστική ιδεολογία, όπως ακριβώς είχε κι ο Μεταξάς. Οι υποτιθέμενοι σύμμαχοι, οι Αγγλογάλλοι θέλανε όπως και οι Γερμανοϊταλοί τον έλεγχο τού λιμένος τής Θεσσαλονίκης.

  7. Η δε επιλογή τού Ιωάννη Μεταξά περί αυστηρής ουδετερότητας τής Ελλάδος ήταν σίγουρο ότι θα απέτρεπε την εμπλοκή τής Ελλάδος στον πόλεμο και την εισβολή. Εκτός κι αν γινόταν ό,τι έγινε. Αν έβγαινε από τη μέση ο Μεταξάς.Αν ζούσε ο Ιωάννης Μεταξάς, δεν θα βίωναν οι παππούδες μας την κατοχή. Θα λαμβάναμε πίσω την Βόρειο Ήπειρο σε εφαρμογή τού Πρωτοκόλλου τής Κέρκυρας περί αυτονομίας και τής συμμαχικής δεσμεύσεως. Κατά πάσα πιθανότητα, πάντως σε πάσα περίπτωση θα διεκδικούσαμε το δίκαιο αίτημα που απεμπόλησαν προδότες πολιτικοί. Δεν θα βιώναμε λοιπόν εκατόμβες νεκρών, περισσότερες από όσες στο πεδίο τής μάχης. Δεν θα πεθαίνανε Έλληνες από πείνα και από εισβολές και συμμοριτοπόλεμους αγκαλιασμένους.https://ethnikismos.net/2017/10/28/το-εποσ-του-σαραντα-των-αληθινων-ελλην/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ