Η υιοθεσία του μικρού «Αγγελου» υπό διεκδίκηση! Υποβλήθηκε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης

0
647

Η «περιπέτεια» του μικρού Aγγελου, του βρέφους που τον περασμένο Μάιο βρέθηκε εγκαταλειμμένο στους Πεύκους της Λίνδου, συνεχίζεται ενώπιον των αστικών δικαστηρίων.
Το αγοράκι έφυγε από την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, που το φιλοξενούσε, τον Ιούλιο, προκειμένου να ζήσει για πρώτη φορά την οικογενειακή θαλπωρή.
Ο Αγγελος, όπως τον «βάφτισαν» στην κλινική, όπου μεταφέρθηκε, όταν τον εντόπισαν, δόθηκε σε μια εκ των δύο οικογενειών που αιτήθηκαν αρμοδίως στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, να το υιοθετήσουν.
Η έτερη οικογένεια, επιδιώκει διακαώς να το υιοθετήσει εκείνη και την Παρασκευή, υπέβαλε έφεση κατά της πρωτοδίκου αποφάσεως…
Η υπόθεση προκάλεσε τεράστια συγκίνηση. Μάλιστα η μητέρα ενός κοριτσιού 8 μηνών προσφέρθηκε να δώσει από το μητρικό γάλα της στον Αγγελο για να μην του λείψει ούτε αυτό!
Πάντως, όλο αυτό το διάστημα οι αστυνομικοί αναζητούσαν τη βιολογική μητέρα του, που εγκατέλειψε το βρέφος πλησίον ενός κάδου απορριμμάτων σε χάρτινο κιβώτιο στην παραλία «Λί» των Πεύκων, το μεσημέρι της Κυριακής, 7 Μαΐου 2017, χωρίς ακόμη να την εντοπίσουν.
Θυμίζουμε ότι την 7η Μαΐου 2017 και περί ώραν 12.20 οι αστυνομικοί του ΑΣ Λίνδου ενημερώθηκαν ότι στην ως άνω παραλία βρέθηκε από δύο Μολδαβούς τουρίστες, πλησίον ενός κάδου απορριμμάτων ένα χάρτινο κιβώτιο, στο οποίο υπήρχε τυλιγμένο σε κουβέρτα ένα άρρεν βρέφος, που γεννήθηκε την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα.
Πάνω στην κουβέρτα υπήρχε ένα ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο αναγραφόταν «Σας παρακαλώ βοηθήστε το μωρό. Ο Θεός να σας έχει καλά».
Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και με τη συνδρομή περιοίκων παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στο βρέφος, ενώ με τη συνδρομή ιατρού, που βρισκόταν στην περιοχή, δέθηκε και ο ομφάλιος λώρος του.
Το βρέφος παραλήφθηκε από το ΕΚΑΒ και διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Εν πάση περιπτώσει ένα ανδρόγυνο, κάτοικοι Αθηνών, υπέβαλαν την Παρασκευή, έφεση για την ακύρωση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία δόθηκε με υιοθεσία το βρέφος σε μια κάτοικο της Κατερίνης.
Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, με αίτηση της είχε ζητήσει από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Ρόδου, να αναλάβουν οι Αθηναίοι, την επιτροπεία του νεογέννητου. Το ίδιο έκανε και η κάτοικος της Κατερίνης.
Το δικαστήριο διέταξε την ένωση και συνεκδίκαση των δύο δικών, με το σκεπτικό ότι «…το ζήτημα της επιτροπείας του ανηλίκου μπορεί να τύχει ενιαίας μόνο ρύθμισης χάριν του συμφέροντος του ανηλίκου, επιπλέον δε διευκολύνεται και επιταχύνεται η διεξαγωγή της δίκης και επέρχεται μείωση εξόδων…».
Το δικαστήριο, με την απόφασή του, απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, και έκανε δεκτή την αίτηση της κατοίκου της Κατερίνης.

Εκρινε συγκεκριμένα ότι όλοι είχαν τα εχέγγυα ανάθεσης του έργου του επιτρόπου του προς θέση σε επιτροπεία ανηλίκου βρέφους, αφού τυγχάνουν όλοι άνθρωποι υγιείς, κοινωνικοί, με ανώτατο επίπεδο μόρφωσης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τις ανάγκες ενός παιδιού προερχόμενοι και περιβαλλόμενοι από οικογενειακό περιβάλλον, που τρέφει αισθήματα αγάπης και στοργής προς αλλήλους, ικανοί δε να εμφυσήσουν σε αυτό ηθικές αξίες και αρχές, έχουν δε εκδηλώσει με έντονο τρόπο την επιθυμία τους για απόκτηση τέκνου και προκειμένου να αναλάβουν το έργο αυτό.
Ανέθεσε, ωστόσο, το βρέφος στην κάτοικο Αθηνών, που είχε έγγαμη σχέση επισημαίνοντας στην απόφαση ότι πρόκειται για ένα πολύ αγαπημένο και συγκροτημένο ζευγάρι, ο έγγαμος βίος τους διακατέχεται από εμπιστοσύνη, καθημερινή επικοινωνία και συζήτηση, ενώ παρά την προσπάθειά τους να αποκτήσουν τέκνο με εξωσωματική γονιμοποίηση δεν τα έχουν καταφέρει.
Είναι ανάδοχοι γονείς έχουν βαφτίσει 4 παιδιά, ενώ έχουν ενημερώσει αμφότεροι το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον τους για την αίτηση επιτροπείας και περιμένουν όλοι με χαρά τον ερχομό του παιδιού στο σπίτι.
Το ζευγάρι από την Αθήνα θεωρεί την απόφαση του δικαστηρίου πλημμελώς αιτιολογημένη. Επισημαίνει στην έφεσή του ότι στην απόφαση υπάρχει παντελής έλλειψη εκτίμησης στο σκεπτικό της, περί της επάρκειας ή μη των δικών τους προσόντων για το διορισμό τους, ως επιτρόπων.
Θεωρούν ότι το δικαστήριο ουδόλως αξιολόγησε τη δική τους υποψηφιότητα, ούτε σαν καλή, ούτε σαν κακή. Δεν τους έκρινε και όπως υποστηρίζουν δεν ελήφθησαν υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησής τους.
Συμπερασματικά στις εκθέσεις τους αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο ζευγάρι που μπορεί να προστατέψει το παιδί, να το μεγαλώσει σε υγιές οικογενειακό κλίμα και να του δώσει ευκαιρίες για μια καλή ανάπτυξη και ακόμα καλύτερη σταδιοδρομία. Τονίζεται επίσης ότι είναι πετυχημένο και πλήρες οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά.
Διατείνονται παραπέρα ότι η δική τους υποψηφιότητα υπερτερεί κατά πολύ από της νικήτριας εφεσίβλητης.

Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το δικαστήριο, γνωρίζοντας το βαθμό δυσκολίας της απόφασης, που θα καθόριζε το μέλλον ενός παιδιού στην βρεφική ηλικία, αλλά και τα αισθήματα όλων των εμπλεκομένων σε αυτήν την υπόθεση πρωταγωνιστών απέναντι στην αδυναμία τεκνοποίησης, όφειλε να αιτιολογήσει με απόλυτη επάρκεια την απόφασή του, αναφέροντας με συγκεκριμένα στοιχεία για ποιόν λόγο επέλεξε τον ένα και όχι τον άλλο, ώστε να μην μείνει κανείς με παράπονο.
«Η γενίκευση όλοι είναι καλοί δεν αποτελεί αιτιολογία, ούτε και είναι ανεκτή» τονίζουν.
Ισχυρίζονται παραπέρα ότι η απόφαση πάσχει και δικονομικής ακυρότητας, καθώς η προθεσμία για την υποβολή των εγγράφων στο ακροατήριο του δικαστηρίου εντός του προβλεπομένου τριημέρου, παραβιάστηκε από το δικαστήριο, το οποίο αυθαίρετα την επεξέτεινε κατά δέκα ημέρες, προκειμένου να γίνει έτσι εφικτή η προσκομιδή από μέρους της νικήτριας, έκθεσης κοινωνικής έρευνας.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Μιχαήλ Ι. Καντιδενός και Γ. Παγορόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ