Κινδυνεύει με αφανισμό το σύμβολο της Ρόδου, ο ιβίσκος!

0
1427

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να καταφέρει να σώσει το λουλούδι-σύμβολο της Ρόδου, τον ιβίσκο, που έχει προσβληθεί από ένα πολύ επικίνδυνο έντομο, το οποίο τον απειλεί με εξαφάνιση!
Το λουλούδι, που άλλοτε κοσμούσε κεντρικά σημεία της πόλης, σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτο, στερώντας από τη Ρόδο ένα σύμβολο με το οποίο είναι ταυτισμένη από τα αρχαία χρόνια.
Στα τελευταία 3 χρόνια παρατηρείται έντονη προσβολή των θάμνων και δένδρων του αστικού πρασίνου (και κυρίως στον ιβίσκο) σε όλο το νησί της Ρόδου από τον ψευδόκοκκο του ιβίσκου (Maconellicoccus hirsutus). Το έντομο ταυτοποιήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σε δείγματα που εστάλησαν. Το έντομο προκαλεί μεγάλη ζημιά μέχρι και καθολική ξήρανση πάρα πολλών ειδών φυτών. Συγκεκριμένα έχουν παρατηρηθεί προσβολές στα παρακάτω είδη:
Θάμνοι: Ιβίσκος σινικός, ιβίσκος συριακός, δάφνη Απόλλωνα, αγγελική, βουκαμβίλια, σχίνος, ερυθρίνη, πικροδάφνη, γιουστίτσια, ποιντσιάνα, λαντάνα,
Δένδρα: μπαοχίνια, μουριά, ακακία, ροβίνια, γιακαράντα, νεραντζιά, σοφόρα, χουρμαδιά, ουασιγκτόνια, σφενδάμι, φίκος nitida, κοραλλόδενδρο, μηλιά, ροδιά, ευκάλυπτο.
Πρόκειται για ένα έντομο εξαιρετικά επικίνδυνο, όχι μόνο για το αστικό πράσινο αλλά και για τις γεωργικές καλλιέργειες, αφού μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε κηπευτικά, δενδρώδη φυτά και αμπέλια.
Το είδος αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ηπειρωτική Ευρώπη και περιλαμβάνεται στη λίστα 1 του Μεσογειακού και Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φυτοϋγείας.
Η Διεύθυνση Πρασίνου εκτελεί τα τελευταία 3 χρόνια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού 2-3 ψεκασμούς με θερινό πολτό σε μεγάλη έκταση στο αστικό πράσινο της πόλης και σε κάποιες κοινότητες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά, οι προσβολές αυξάνονται, το αστικό πράσινο έχει αισθητά υποβαθμιστεί και διαφαίνεται ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης, μέχρι και ολικής καταστροφής σε πολλές περιοχές.
Κατόπιν συνεννόησης με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ¨ΔΗΜΗΤΡΑ¨ τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι τα εξής:
· Αυστηρό κλάδεμα όλων των προσβεβλημένων δένδρων και θάμνων και καταστροφή των κλαδιών με καύση, έτσι ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός των αυγών και διαχειμαζόντων εντόμων.
· Βιολογική καταπολέμηση με εξαπόλυση αρπακτικών εντόμων, ξεκινώντας την Ανοιξη. Πρέπει να εξαπολυθούν δυο είδη :
Το πρώτο είναι ιδιαίτερα αδηφάγο και λειτουργεί στις υψηλές προσβολές ψευδόκοκκου. Ονομάζεται Cryptolaemus montrouzieri.

Το δεύτερο είδος είναι ιθαγενές της Μεσογειακής λεκάνης και ονομάζεται Nephus includens. Τα πλεονεκτήματά του είναι κυρίως δύο:
α) αρκείται σε χαμηλές πυκνότητες προσβολής, άρα μπορεί να χρησιμοποιήθεί από την Άνοιξη, πριν ο ψευδόκοκκος αναπτυχθεί πληθυσμιακά και προκαλέσει αισθητική υποβάθμιση, και
β) έχει περίπου το μέγεθος του ψευδόκοκκου, οπότε μπορεί και καταδιώκει το φυτοφάγο στα καταφύγιά του (εγκολπώσεις, σχισμές, ρωγμές κτλ).
Βέβαια, εάν ξεφύγει ο ψευδόκοκκος πληθυσμιακά, απαιτείται ξανά η συνδρομή του Cryptolaemus.
Η Υπηρεσία εκτιμά ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής των παραπάνω μέτρων, καθώς ο κίνδυνος για τεράστιες ζημιές στο αστικό πράσινο και στις καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλος και παράλληλα πρέπει να αναχαιτιστεί όσο το δυνατόν την εξάπλωσή του στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου να εγκριθούν τα αναγκαία κονδύλια και να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να διασωθεί ο ιβίσκος που είναι συνδεδεμένος με την ιστορία της Ρόδου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ