Ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 2.000 ευρώ, με 3ετή αναστολή, επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε ημεδαπό διευθυντή ξενοδοχείου, που κρίθηκε ένοχος αντιποίησης αρχής μετά από αναφορά του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.
Η υπόθεση κινήθηκε μετά τη διαπίστωση του προέδρου του Συλλόγου ότι ο κατηγορούμενος λειτουργούσε κατάστημα στο οποίο διαφήμιζε ότι παρέχει «λευκάνσεις δοντιών».
Όπως ισχυρίζεται ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, τα υλικά που χρησιμοποιούνται από τον καταγγελλόμενο, προβάλλονται ως καλλυντικά αλλά δεν αναφέρουν σαφή εκατοστιαία αναλογία σύνθεσης ώστε με ασφάλεια να μπορούν να χαρακτηρισθούν ως καλλυντικά ή φάρμακα, βάσει της σχετικής οδηγίας της ΕΕ.
Η χρήση τυχόν μη κατάλληλων υλικών, όπως υποστηρίζεται, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ενδιαφερομένων ιδίως αλλεργικές ή άλλες αντιδράσεις και μπορεί να δημιουργήσει πλάνη του κοινού ως προς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος διατείνεται παραπέρα ότι στο κατάστημα παρέχονται, πέραν των υλικών και υπηρεσίες από μη οδοντιάτρους είτε με την μορφή οδηγιών για την εφαρμογή του υλικού είτε με την παρέμβαση στην στοματική κοιλότητα των ενδιαφερομένων ιδίως με την εφαρμογή ειδικής λυχνίας LED.
Όπως τονίστηκε χθες και κατά την ακροαματική διαδικασία, η φωτεινή ακτινοβολία επιταχύνει τη διάσπαση χημικών ενώσεων και οι ουσίες που προκύπτουν δρουν στον ζώντα ιστό των δοντιών. Η εφαρμογή αυτή αποτελεί θεραπευτική παρέμβαση, οδοντιατρική πράξη, που πρέπει να διενεργείται μόνο από οδοντίατρο για να ελέγχει τη δράση της και να κρίνει το αποτέλεσμά της. Κακή χρήση της δε συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία των ασθενών.
Ο νόμος εξάλλου προβλέπει ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση στην στοματική κοιλότητα των ασθενών στην κατεύθυνση αυτή, συνιστά οδοντιατρική πράξη και πρέπει να διενεργείται αποκλειστικά και μόνο από οδοντίατρο.
Η λεύκανση, κατά το μέρος που απαιτείται παρέμβαση τρίτου, συνιστά οδοντιατρική πράξη αφού σκοπεί στην θεραπεία των δοντιών δια της αποκαταστάσεως της αλλοίωσης του χρώματός τους.
Πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο, που έχει τα νόμιμα προσόντα, να χρησιμοποιούνται κατάλληλα και ασφαλή υλικά, να ακολουθούνται τα επιστημονικά πρωτόκολλα, μετά από προηγούμενη πλήρη ενημέρωση και συναίνεση του ενδιαφερομένου και να παρέχονται σε οδοντιατρεία ή πολυοδοντιατρεία, που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές χώρων και εξοπλισμού και έχουν λάβει τη σχετική βεβαίωση λειτουργίας.
Ο κατηγορούμενος απολογούμενος τόνισε ότι σε κάποιο ταξίδι του στο εξωτερικό είχε δει τα καταστήματα της εταιρείας magicwhite και αποφάσισε να λειτουργήσει όμοιο στη Ρόδο.
Ισχυρίστηκε ότι η ουσία που χρησιμοποιούσε για τον καθαρισμό ήταν καλλυντική και όχι φαρμακευτική κι όταν διαπίστωσε ότι υπήρχε εμπλοκή με την ελληνική νομοθεσία για τη λειτουργία επιχειρήσεων του είδους στην χώρα μας έκλεισε το κατάστημα του. Λειτούργησε μάλιστα μόλις για έναν μήνα.
Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής παρέστη ο δικηγόρος κ. Ηλίας Ζωγραφίδης.
Πηγή:www.dimokratiki.gr