Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Δύο χρυσά βραβεία στο γυναικείο συνεταιρισμό Καλύμνου – Για το καπνιστό φιλέτο...

Δύο χρυσά βραβεία στο γυναικείο συνεταιρισμό Καλύμνου – Για το καπνιστό φιλέτο λευκού τόνου και το καπνιστό φιλέτο σκουμπρί

1
4449

Δύο χρυσά βραβεία κατέκτησε ο γυναικείος συνεταιρισμός Καλύμνου «Παναγία Υπαπαντή» σε διαγωνισμό τροφίμων που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα στην Αθήνα.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του νησιού που ασχολείται με τη συσκευασία και πώληση θαλασσινών ειδών συμμετείχε στο διαγωνισμό των Olymp Awards ο οποίος διεξήχθη στις 27 και 28 Μαΐου στην πρωτεύουσα και περιελάμβανε τρεις κατηγορίες: την ποιότητα, τη συσκευασία και το κρασί.

Ειδικότερα οι κατηγορίες είχαν ως εξής:
• Taste Olymp Awards, Διαγωνισμοί ανώτερης ποιότητας τροφίμων και ποτών
• Design Olymp Awards, Διαγωνισμοί καλύτερης συσκευασίας τροφίμων και ποτών
• Wine & Spirits Olymp Awards, Διαγωνισμοί ανώτερης ποιότητας για κρασιά και αποστάγματα

Ο συνεταιρισμός της Καλύμνου κέρδισε στην κατηγορία του ψαριού με δύο προϊόντα, το καπνιστό φιλέτο λευκού τόνου και το καπνιστό φιλέτο σκουμπρί. Μάλιστα το καπνιστό φιλέτο λευκού τόνου εντάχθηκε στα 20 top προϊόντα του φετινού διαγωνισμού που διακρίθηκαν.

Δικαίωμα συμμετοχής στα βραβεία είχαν όλα τα επώνυμα (όχι χύμα) επεξεργασμένα ή μη τρόφιμα και ποτά που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης.

Σημειώνεται ότι ο συνεταιρισμός που διατηρεί συσκευαστήριο στην ιχθυόσκαλα της Καλύμνου και αποτελείται κυρίως από συζύγους ψαράδων παράγει μεταξύ άλλων : φιλέτο καπνιστού τόνου και φιλέτο καπνιστού τόνου σε λάδι, φιλέτο παστού και καπνιστού τουνάκι – τάσκα, λουκάνικα καπνιστού τόνου, παστό και καπνιστό αυγοτάραχο ξιφία, φιλέτο παστού και καπνιστού ξιφία, λουκάνικου καπνιστού ξιφία, φιλέτο παστής σαρδέλας σε λάδι, φιλέτο καπνιστής σαρδέλας σε λάδι, φιλέτο χταποδιού σε ξίδι, πάστα από μελάνι χταποδιού, καπνιστή γόπα σε λάδι, φιλέτο παστού γαύρου σε λάδι, φιλέτο καπνιστού και παστού γουρλομάτη σε λάδι, φιλέτο παστής παλαμίδας σε λάδι, φιλέτο καπνιστής παλαμίδας, φιλέτο παστού και καπνιστού σαφριδιού σε λάδι.

Αναφερόμενος χτες στο θέμα ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης έδωσε συγχαρητήρια στην ΚΟΙΝΣΕΠ της Καλύμνου τονίζοντας ότι η περιφέρεια θα είναι παρούσα στην απονομή των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου στην Αθήνα.

Ειδικότερα δήλωσε τα εξής: «Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Παναγία Υπαπαντή» σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποιότητας και συσκευασίας που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα πήρε δύο χρυσά βραβεία για δύο προϊόντα της για το λευκό τόνο και για το σκουμπρί.

Επίσης ο λευκός τόνος έχει ενταχθεί στα 20 top ελληνικά προϊόντα για το 2017. Μάλιστα στις 18 Ιουνίου στην Αθήνα, θα γίνει η επίσημη απονομή των βραβείων στην οποία θα παρίσταται και η περιφέρεια».

Τα προϊόντα δοκιμάζονται κατά την «τυφλή» μέθοδο, χωρίς συσκευασία, και χωρίς κανενός είδους διακριτικό στοιχείο. Σε κάθε προϊόν αποδίδεται ένας κωδικός αριθμός για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη παρακολούθησή τους. Η αξιολόγηση των δειγμάτων γίνεται από το Olymp Awards Chef’s Jury Panel με panel leader τον Κο Κωνσταντίνο Μουζάκη. Κάθε κριτής πραγματοποιεί μια οργανοληπτική ανάλυση του προϊόντος που δοκιμάζει, και καταγράφει μια αριθμητική βαθμολογία στο φύλλο αξιολόγησης η οποία αντιπροσωπεύει τη γενική αίσθηση απόλαυσης (που βαρύνει περισσότερο στον τελικό βαθμό) καθώς και άλλα κριτήρια, όπως  όψη, οσμή, υφή, γεύση και αίσθηση στο στόμα.

Τα προϊόντα δοκιμάζονται από πολυάριθμο πάνελ κριτών μελών της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Executive Chefs Club of Greece) και της Ευρωπαϊκής Λέσχης Αρχιμαγείρων (Euro-Toques Hellas).

Τα βραβεία ποιότητας τροφίμων και ποτών είναι τα εξής:
– ΧΡΥΣΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης (GOLD Olymp Award), τα προϊόντα με 89% και παραπάνω συνολικών βαθμών

– ΑΡΓΥΡΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης (SILVER Olymp Award), τα προϊόντα με βαθμούς μεταξύ 77% και 88%

– ΧΑΛΚΙΝΟ Ολυμπιακό βραβείο γεύσης (BRONZE Olymp Award), τα προϊόντα με βαθμούς μεταξύ 65% και 76%

Ο γενικός βαθμός, με βάση την κλίμακα του 100 είναι αποτέλεσμα της σταθμισμένου μέσου όρου των ξεχωριστών οργανοληπτικών βαθμολογιών.

Ενστάσεις για το… λόππι!
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χτες ο κ. Ζαννετίδης ρωτήθηκε και για την πορεία της διαδικασίας πιστοποίησης και των υπόλοιπων τοπικών προϊόντων της περιφέρειας μετά το μελεκούνι.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, αυτή εξελίσσεται ικανοποιητικά παρά το γεγονός ότι είχαμε ενστάσεις ειδικά για το λόππι της Ρόδου και το κρασοτύρι της Κω, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ολοκλήρωσή της.

Πάντως ο κ. Ζαννετίδης υπογράμμισε χτες ότι είναι λογικό να υπάρχουν ενστάσεις καθώς τα προϊόντα μας είναι ανταγωνιστικά, αν και όπως είπε η ένσταση για το λόππι ξεπεράστηκε και η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά.

«Σε ότι αφορά την πιστοποίηση διαφόρων προϊόντων, οι πληροφορίες που έχουμε από το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι συνεχίζεται η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο.

Έχουν υποβληθεί κάποιες παρατηρήσεις προς την περιφέρεια και έχουν ζητηθεί κάποιες διευκρινίσεις που στάλθηκαν ενώ υπάρχει και η περίοδος των ενστάσεων και έχουμε ενστάσεις, γιατί είναι λογικό τα προϊόντα της περιφέρειάς μας να είναι ανταγωνιστικά.

Είμαστε όμως στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι βρισκόμαστε σε πολύ ευχάριστο σημείο. Μάλιστα σε ότι αφορά το μελεκούνι οι πληροφορίες που έχω είναι ότι σύντομα θα είναι και στην ευρωπαϊκή ένωση Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Είμαστε σε καλό στάδιο σε ότι αφορά τις πιστοποιήσεις των τοπικών προϊόντων για τα οποία η περιφέρεια έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πιστοποίησης» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης.

 


1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ