Συμιακιά ζει στον Παναμά και διδάσκει Ελληνικά επί 40 χρόνια !

1
1554

Εντυπωσιακή είναι η πληροφορία που ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η συμπολίτισσά μας, κα Βάσω Μιχαλαρέα, για την συμπατριώτισσά μας Μαρία Καβάσιλα του Μερκουρίου, η οποία ζει στον Παναμά  για πάνω από 40 χρόνια.

Αναφέρει συγκεκριμένα η κα Μιχαλαρέα:
«Η κα Καβάσιλα, είναι σήμερα συνταξιούχος.

Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την εποχή που πολύ λίγα κορίτσια τολμούσαν να σπουδάσουν Θεολογία γιατί θεωρούνταν σπουδές μόνο για άνδρες! Μετά τις σπουδές της, και στην πιο όμορφη ηλικία της ζωής της, μετανάστευσε στην πόλη του Παναμά, εκεί όπου ζούσαν και τα αδέλφια της για να εργαστεί και να γυρίσει κάποτε στην Ελλάδα.

Τα χρόνια πέρασαν, παντρεύτηκε εκεί, εργάστηκε με Έλληνες του Παναμά και αφού έκανε τη δική της οικογένεια παρέμεινε μόνιμα εκεί. Έχει δύο παιδιά και τα δύο σπούδασαν σε Πανεπιστήμια της Αγγλίας.

Αυτό που ζητούσε μόνο από εμάς ήταν να της στείλουμε βιβλία ελληνικά για να διδάξει τα παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς την ελληνική γλώσσα. Τους μάθαινε τα ελληνικά και τις ελληνικές παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα της Ελλάδας και της Σύμης που τόσο αγαπά και που δεν ξέχασε ποτέ. Στις εθνικές γιορτές, στόλιζε την αίθουσα, που της παραχώρησαν, με σημαίες ελληνικές και με αφίσες που ζωγράφιζε η ίδια.

Σήμερα είναι συνταξιούχος και σε μεγάλη ηλικία και αν και πρότεινε άλλη καθηγήτρια να διδάξει την ελληνική γλώσσα, οι γονείς και οι φίλοι τους ζητούσαν την Μαρία Καβάσιλα, η οποία συνεχίζει να διδάσκει με αγάπη και πάθος και να μαθαίνει τα παιδιά την ελληνική γλώσσα.

Παρεμπιπτόντως, δεν μαθαίνουν ελληνικά μόνο τα παιδιά με ελληνική ρίζα, αλλά και παιδιά άλλων εθνικοτήτων που αγαπάνε την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Και συνεχίζει με το ίδιο πάθος και αγάπη να διδάσκει την ελληνική γλώσσα, μυθολογία, ιστορία, πολιτισμό, καθώς και ήθη και έθιμα της Ελλάδας. Τους μαθαίνει ελληνικά τραγούδια, τον εθνικό ύμνο και προσευχές και εκκλησιαστικούς ύμνους. Σε ευχαριστούμε πολύ».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ