ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Του χρόνου και στην Κω! (φωτό)

1
1579

Για πρώτη φορά, στις 31 Μαρτίου, ακριβώς εβδομήντα χρόνια μετά την έπαρση της ελληνικής σημαίας στη Ρόδο, όταν τα Δωδεκάνησα παραδόθηκαν στην Ελλάδα από τους Βρετανούς, γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα η επέτειος αυτή με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος της Ρόδου.

Την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα, 70 χρόνια μετά, στις 12 χθες το μεσημέρι, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο με «μπροστάρισσα» την Eλληνική σημαία που κρατούσαν κοπέλες ντυμένες με παραδοσιακές στολές από τα νησιά μας, περπάτησε μέχρι το βωμό της πατρίδας όπου είχε συγκεντρωθεί ο κόσμος και, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και παρουσία εκπροσώπων όλων των Αρχών, έγινε για πρώτη φορά η αναβίωση εκείνης της ιστορικής ημέρας που σηματοδότησε για τα Δωδεκάνησα την ελευθερία, την έναρξη της ευημερίας και της ανάπτυξης.

Την 31η Μαρτίου 1947 μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Εγγλέζους, ο Άγγλος ταξίαρχος Πάρκερ υπέγραψε στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την παράδοση από τη Βρετανία στην Ελλάδα της Δωδεκανήσου, παρουσία του αντιναυάρχου Περικλή Ιωαννίδη.

Στις 31 Μαρτίου 1947 υποστέλλεται η βρετανική σημαία από τον ιστό του διοικητηρίου της Ρόδου και υψώνεται η ελληνική σημαία που συνεχίζει να κυματίζει μέχρι σήμερα στη Ρόδο και σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Ακολούθως, το δ.σ., οι εκπρόσωποι των Αρχών και απλός κόσμος, μετέβησαν στην αίθουσα του δ.σ. όπου και πραγματοποιήθηκε η ειδική πανηγυρική συνεδρίαση η οποία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Σ’ αυτήν, εκτός από σύσσωμο το δ.σ., παρέστησαν, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θωμάς Σωτρίλλης και Μπάμπης Κόκκινος, ο Δήμαρχος Καλύμνου ο πρώην Υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, οι πρώην Δήμαρχοι Ρόδου κ.κ. Μάνος Κόκκινος και Στάθης Κουσουρνάς, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης και Βασίλης Παπανικόλας,  οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και συγγενείς αγωνιστών και μελών του δημοτικού συμβουλίου της Ρόδου εκείνης της εποχής.
Ξεχωριστές παρουσίες ήταν εκείνες της κας Κατίνας Αγιακάτσικα και της κας Νίτσας Κουτσοδόντη που ήταν δύο από τις κοπέλες που πριν από 70 χρόνια μετέφεραν την ελληνική σημαία από το Δημαρχείο μέχρι το βωμό της πατρίδος όπου έγινε και η έπαρσή της.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν, βέβαια, η παρουσία, καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων του τελευταίου Ιερολοχίτη κ. Ανδρέα Μαλανδράκη. Τόσο εκείνος όσο και οι δύο κυρίες τιμήθηκαν χθες από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο.

Παρών ήταν, βέβαια, και ο γνωστός δικηγόρος κ. Χαρίτος, γιος του Δημάρχου εκείνης της περιόδου Γαβριήλ Χαρίτου ο οποίος και μίλησε στη χθεσινή συνεδρίαση όπως και αρκετοί από τους παριστάμενους. Σημειώνεται ότι, από τον Πρόεδρο του δ.σ. κ. Βαγγέλη Μανδρακό, αναγνώστηκε η σύνθεση του τότε δ.σ.

Όλοι μίλησαν για τη σημασία της ημέρας εκείνης και τη βαριά κληρονομιά της, τονίζοντας ότι από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε το Δωδεκανησιακό θαύμα. Ο Δήμαρχος είπε, μεταξύ άλλων, ότι όσοι αξιώθηκαν να ζήσουν εκείνη τη στιγμή δεν θα την ξεχάσουν ποτέ και ότι τιμούμε τις θυσίες των ηρώων μας, επωνύμων και ανωνύμων. Αναφορά έκανε και στον αείμνηστο Ακαδημαϊκό Αγαπητό Τσοπανάκη ο οποίος στο υπόμνημα που συνέταξε για τα Δωδεκάνησα ανέφερε ότι μπορεί να μην προσθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμού στη χώρα αλλά προσθέτουν ένα συμπαγές και πολιτισμένο σύνολο.

Στο τέλος της πανηγυρικής συνεδρίασης, τήρησαν ενός λεπτού σιγή και ανέγνωσαν τα ονόματα που αναγράφονται στις μαρμάρινες στήλες που υπάρχουν στην είσοδο του Δημαρχείου.

Σημειώνεται ότι στην έναρξη της συνεδρίασης προβλήθηκε βίντεο του Μουσικού Γυμνασίου Ρόδου το οποίο επιμελήθηκε η καθηγήτρια κα Ανθούλα Κολιάδη-Τηλιακού ενώ ο κ. Μανδρακός ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στις εκδηλώσεις τον κ. Νίκο Νικολάου και τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ζαχαριάδη.

ΠΗΓΗrodiaki.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο ΤΕΛΗΣ ΟΠΟΥ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΞΟΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ