Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καταθέτει δύο σημαντικές προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές.
Όπως αναφέρει, η τουριστική κίνηση, έλλειψη κατοικιών, αλλά και η επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχει οξύνει το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές.
Όλα αυτά λειτουργούν ως ανασχετικοί παράγοντες στη στελέχωση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα νησιά και στη μείωση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων.
Ο Μάνος Κόνσολας καταθέτει στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δύο εναλλακτικές προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα:
1ον: Τη θέσπιση ειδικού στεγαστικού επιδόματος ή επιδότησης ενοικίου για τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
2ον: Τη συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που προσανατολίζεται στην υλοποίηση ενός κατασκευαστικού προγράμματος κατοικιών για τους στρατιωτικούς σε αυτές τις περιοχές. Θα μπορούσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, προκειμένου μέρος αυτών των νέων κατοικιών να διατεθεί για τη στέγαση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης που κατέθεσε ο Μάνος Κόνσολας προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Αθήνα, 12 Μαΐου 2025
Α.Π.: 5265/12.5.2025
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
ΘΕΜΑ: «Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές»
Κύριε Υπουργέ,
Τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές αντιμετωπίζουν ταυτόσημο πρόβλημα – σε ό, τι αφορά στη στέγασή τους – με στρατιωτικούς αλλά και κρατικούς λειτουργούς.
Η τουριστική κίνηση, η έλλειψη κατοικιών, αλλά και η επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχει οξύνει το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές.
Το πρόβλημα αυτό οδηγεί στην υποστελέχωση των υπηρεσιών σε αυτές τις περιοχές και στη μείωση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων.
Είναι δεδομένο ότι η στελέχωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, έχει ως ανασχετικό παράγοντα το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, την έλλειψη κατοικιών αλλά και τα ακριβά ενοίκια.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτός ο ανασχετικός παράγοντας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα μπορούσε να εξετάσει δύο εναλλακτικές λύσεις:
1ον: Τη θέσπιση ειδικού στεγαστικού επιδόματος ή επιδότησης ενοικίου για τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
2ον: Τη συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που προσανατολίζεται στην υλοποίηση ενός κατασκευαστικού προγράμματος κατοικιών για τους στρατιωτικούς σε αυτές τις περιοχές. Θα μπορούσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα προκειμένου μέρος αυτών των νέων κατοικιών να διατεθεί για τη στέγαση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
- Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές της χώρας;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου