Εκ μέρους των γονέων παιδιών ΑΜΕΑ, η Μαρία Χατζηγιακουμή Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ-ΚΩ:
ΕΠΕΙΓΟΝ – Αδειοδότηση του ΚΔΗΦ στην ΚΩ
Αδυνατεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να διαχειριστεί το θέμα όσον αφορά την σύσταση Επιτροπής η οποία είναι αρμόδια για να δώσει την ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και να ξεκινήσει το ΚΔΗΦ- ΑΜΕΑ- ΚΩ (Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία )τις υπηρεσίες του στα παιδιά ΑμεΑ ΔΩΡΕΑΝ αφού θα καλύπτονται πλήρως από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Ιδιωτική η πρωτοβουλία !!!
Τον Φεβρουάριο του 2024 ξεκινήσαμε τις διαδικασίες της δημιουργίας του ΚΔΗΦ. Είκοσι έξι οικογένειες από από την Κω σε συνεργασία με την κυρία Ανδρικοπούλου – Λογοθεραπεύτρια ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κύριο Μανούκα από την εταιρία JOIN-US .
Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ανακουφίσουμε τις οικογένειες για να έχουν τα παιδιά μας μια καθώς πρέπει φροντίδα και να τους παρέχονται οι ανάλογες θεραπείες τις οποίες χρειάζονται
Υποσχεθήκαμε στους Γονείς των Ατόμων με Αναπηρία ότι το κέντρο θα ήταν έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου 2024
Τα συνεργεία ήταν απασχολημένα με ανειλημμένες υποχρεώσεις απέναντι στις Ξενοδοχειακές Μονάδες του νησιού. Έτσι οι εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου που βρίσκεται στο Ζηπάρι της Κω , ξεκίνησαν αρχές Νοεμβρίου 2024
Με την καθημερινή επίβλεψη του Μηχανικού κυρίου Μπουζιώτα , στα τέλη Δεκεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες. Είναι καθ΄ όλα έτοιμο και με το προσωπικό συν τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε αναμονή για να ξεκινήσουν εργασία.
Η JOIN-US κατέθεσε στις 7.1.2025 στην Περιφέρεια, ΑΙΤΗΣΗ για την ΄Αδεια Λειτουργίας και πήρε Αριθμό Πρωτοκόλλου 103/25…..7.1.2025.
Οι Υπηρεσίες όμως στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε αποδιοργάνωση και είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε μέχρι να συσταθεί η Επιτροπή για να δώσει την ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.
Παρά τις καθημερινές πιέσεις της Επάρχου Κω κ. Κωνσταντίνας Σβύνου προς τις Υπηρεσίες της Ρόδου , απάντηση δεν πήραμε ούτε εμείς οι γονείς ούτε και η ίδια ! Λύση δεν έχει δοθεί.
Να σημειώσουμε ότι αυτή την στιγμή έχουν εγγραφεί 36 παιδιά με αναπηρία .
Η αγωνία στα πρόσωπα των γονιών των παιδιών με Αναπηρία έχει κορυφωθεί, αφού αρκετοί απ αυτούς τους γονείς είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται σε ιδιώτες θεραπευτές για να καλύψουν τις θεραπείες των παιδιών τους και έχουν γονατίσει οικονομικά
Να σημειώσουμε ότι : Ένα Ατομο με Αναπηρία χρειάζεται κάθε μήνα κυρίως 12 Συνεδρίες Λογοθεραπείας, 12 Εργοθεραπείας , 12 Φυσιοθεραπείας, 10 Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, 10 για συμπεριφορά( ψυχολόγο) και ανάλογα σε τι κατάσταση βρίσκεται το παιδί μπορεί αυτές οι συνεδρίες να αυξηθούν και σε άλλου είδους Θεραπείες.
Στους ιδιώτες θεραπευτές, η κάθε συνεδρία κοστίζει 35-45 Ευρώ και το ταμείο καλύπτει μόλις 15 Ευρώ για την κάθε συνεδρία . Το κράτος δίνει σε κάθε Άτομο με Αυτισμό το «Τεράστιο» επίδομα των 330 Ευρώ μηνιαίως για βιοπορισμό !!!
Υπάρχουν οικογένειες που έχουν δίδυμα παιδιά με Αυτισμό…..
Οικογένειες που μένουν σε ενοίκιο και η μητέρα δεν εργάζεται, ούτε παίρνει κάποιο επί πλέον επίδομα για τις υπηρεσίες της προς στο παιδί της…..
Μητέρες που για να επισκεφτούν ένα γιατρό ή για μια επείγουσα ανάγκη πρέπει να μπουν στην διαδικασία να βρουν έναν κατάλληλο άνθρωπο (αν βρούν , διαφορετικά πρέπει να ξεχάσουν τις προσωπικές τους ανάγκες) να τον πληρώσουν για να προσέχει το παιδί τις ώρες ή τις ημέρες απουσίας της μητέρας τους…..
Για να καλύψουν αυτές όλες τις ανάγκες οι γονείς εκταμιεύουν από το βιοποριστικό επίδομα Αναπηρίας του παιδιού τους!!
Ακούγοντας όλη αυτή την κατάσταση αναρωτιέται κανείς :
«Ποια είναι η προτεραιότητα που δίνει η Πολιτεία στα Άτομα με Αναπηρία?
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ακούει ?
Και τέλος πάντων ας μας πουν οι αρμόδιοι μέχρι πότε θα σφυρίζουν αδιάφορα για τόσο σοβαρά θέματα ??