Στην εκπομπή ΜΑΖΙ στο KosTv μίλησε ο Γιώργος Βουγιουκαλάκης Ηφαιστειολόγος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την παρακολούθηση και εκτίμηση του κινδύνου των ενεργών ηφαιστείων του Αιγαίου. Τα Δωδεκάνησα ακόμα και στο χειρότερο σενάριο να υπάρξει σεισμός στα 6,5 ρίχτερ στην περιοχή των Κυκλάδων το τσουνάμι θα είναι πολύ χαμηλό ούτε θα δεχτούν μεγάλα κύματα. Οι Δωδεκανήσιοι ανάλογα με την ηφαιστειακοί δραστηριότητα η κατάσταση των ηφαιστείων να είναι πιο ψύχραιμοι αλλά και εμείς στην επιστημονική κοινότητα χρειαζόμαστε πιο εξιδεικευμένα μηχανήματα ώστε να προβλέπουμε και να δίνουμε στους νησιώτες τα θετικά μηνύματα που πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις. Τώρα ψυχραιμία και το “ηφαίστειο θα σκάσει όταν εκείνο το αποφασίσει” αλλά να ακούμε σωστά και να κινούμαστε με βάση τις επίσημες οδηγίες που δίνονται και μάλιστα είναι ομόφωνες. Κάποιοι συνάδελφοι έχουν ιδιαίτερο λόγο να επικοινωνούν και να τονίζουν κάποια πράγματα που δεν γίνονται κατανοητά και δεν μπορούν τα διαχειριστούν οι πολίτες στην σκέψη τους και τους δημιουργούν προβλήματα που δεν πρέπει.»
Τα ενεργά ηφαίστεια «Στη Σαντορίνη έχουμε δύο ενεργά ηφαίστεια, οι Καμένες μέσα στην Καλντέρα και το Κολούμπο στον υποθαλάσσιο χώρο. Οι Καμένες βρίσκονται σε μια κατάσταση ελαφράς διέγερσης από τον Ιούλιο. Έχει ενημερωθεί το Υπουργείο, είχε εκδοθεί τότε και ένα αντίστοιχο δελτίο που λέει ότι βρίσκεται σε μια διέγερση το ηφαίστειο, ότι το παρακολουθούμε με ένα πολυπαραμετρικό πλήρες δίκτυο και αν οτιδήποτε αλλάξει διαρκώς το βλέπουμε και αν χρειαστεί να ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο θα ληφθεί. Άρα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Καμία σχέση με την σεισμική διέγερση που υπάρχει τώρα στην Άνυδρο. Εμφανίστηκε τον Ιούλιο. Η διέγερση όπως ξέρετε ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Αυτό λοιπόν είναι ένα σημείο ξεχωριστό. (…) Όλο αυτό το διάστημα, ούτε ένα επίκεντρο πέφτει μέσα στην Καλντέρα. Δεν υπάρχει μέσα στην Καλντέρα επίκεντρο. Υπάρχουν πολύ μικρά επίκεντρα τα οποία από τη δραστηριότητα αυτή που ξεκίνησε τον Ιούλιο και συνεχίζει, δηλαδή σεισμοί, υπάρχουν δύο μεγάλοι που ήταν γύρω στο 3. Οι σεισμοί που μιλάμε τώρα μέσα στην Καλντέρα δεν τις καταλαβαίνουν ούτε οι κάτοικοι ούτε κανείς. Είναι 1, ένα και κάτι, ένα παρακάτω. Για εμάς τους ηφαιστειολόγους είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτοί μας δίνουν πληροφορίες για το αν το ηφαίστειο προσπαθεί να κάνει κάτι. Άρα ξεχωρίζουμε το φαινόμενο, τη διαδικασία Καλντέρας, με τη διαδικασία που είναι σε δράση επάνω»
Στο δεύτερο, που επίσης είναι σημαντικό, το Κολούμπο, είναι ένα ηφαίστειο που έχει και αυτό μία ηλικία καμιά 300αριά, ίσως και παραπάνω χιλιάδες χρόνια η βάση του και αναπτύχθηκε μετά την τελευταία έκρηξη το 1650. Αυτό λοιπόν το ηφαίστειο είναι ενεργό, έχει μελετηθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια διεξοδικά από πλήθος ομάδες επιστημόνων, ερευνητών, γεωλόγων, ηφαιστειολόγων γεωφυσικών κτλ., έχουμε εντοπίσει και το θάλαμο που υπάρχει λιωμένο πέτρωμα και το βάθος και τη διάστασή του -κτλ. Εμείς ως Κρατικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκπονήσαμε το 23-24, ένα πλήρες πρόγραμμα με τη διεθνή ηφαιστειολογική κοινότητα που εκτιμά και ποιοτικά και ποσοτικά τους κινδύνους και έχουμε όλα τα σενάρια. Όπως είναι και στην Καμένη τα σενάρια που έχουμε, προβλέπονται στο Τάλως, το πρόγραμμα που υπάρχει για την Πολιτική Προστασία, αν η Καμένη ξεκινήσει να κάνει κάτι, τι θα κάνει η πολιτεία.
Για το Κολούμπο που υπάρχουν τώρα επίσης όλα αυτά τα σενάρια και προβλέψεις και χάρτες επικινδυνότητας, πιστεύω ότι η πολιτεία θα τα εξετάσει και θα μπουν στην αναθεώρηση του επόμενου Τάλως. Να τονίσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε ένα επίκεντρο, ούτε ένας σεισμός στην περιοχή που εμείς την λέμε ηφαιστειακό πεδίο Κολούμπου. Επίσης δεν έχουμε καταγράψει ούτε ένα φαινόμενο, ούτε ένα γεγονός που να μπορεί να μας οδηγήσει σε ανησυχία για το τι θα γίνει στο Κολούμπο»
https://www.efsyn.gr/stiles/simeioseis-gia-tis-lexeis-kai-ohi-mono/462932_ta-prani-tis-kalnteras