Τι…απαντούν οι Βουλευτές στον «Σ» για τα χρόνια προβλήματα του νομού μας

0
3803

Ο «Σ», έθεσε τέσσερις κοινές ερωτήσεις στους βουλευτές* του νομού μας, σε μια προσπάθεια να έχουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, ξεκάθαρες απαντήσεις, οι οποίες τίθενται στην κρίση όλων μας.

Οι ερωτήσεις αφορούν, α) στα αντιπλημμυρικά – αντιπυρικά έργα στην περιοχή μας, β) στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω και στην Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, γ) στο μέγα ζήτημα των Μικροβιολόγων – Βιοπαθολόγων  Κω και δ) στο νοσοκομείο Κω. Από τις απαντήσεις τους βγαίνουν συμπεράσματα αφενός για το πόσο είναι κοντά στον πολίτη και νοιώθουν το τι ακριβώς συμβαίνει και αφετέρου, στις ενέργειες που προβαίνουν οι ίδιοι και κυρίως, το πώς αιτιολογούν το τι συμβαίνει. Κυρίαρχο ερώτημα, λόγω σοβαρότητας και  – δυστυχώς – επικαιρότητας, τα αντιπλημμυρικά έργα και η έλλειψή τους.

Παραθέτουμε τις συνεντεύξεις με τη σειρά που απάντησαν οι βουλευτές:

Βασίλης Υψηλάντης: «Σήμερα δυστυχώς τα πληρώνουμε όλοι»

Ερ: Κύριε Υψηλάντη, αντιπλημμυρικά – αντιπυρικά έργα. Κατά γενική ομολογία, ελάχιστα έχουν γίνει στην περιοχή μας. Μετά από κάθε καταστροφή, σπεύδετε – και καλώς πράττετε – να ζητήσετε από το κράτος ενίσχυση και λήψη μέτρων για τους πληγέντες. Όμως, ουδέποτε έχει γίνει λόγος ή παρεμβάσεις για τα αίτια που προκαλούν αυτές τις καταστροφές (μπαζώματα ρεμάτων, κτίσιμο οικιών ή επιχειρήσεων στις κοίτες τους…), οι οποίες, δυστυχώς, έχουν προκαλέσει και θανάτους συνανθρώπων μας. Ποια η θέση σας;

Β.Υ.: Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, σοβαρά κονδύλιο διοχετεύονται από την Κυβέρνηση  και στον νομό Δωδεκανήσου, μέσω Περιφέρειας, για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Στο δε κομμάτι της αντιπυρικής προστασίας πέραν από τα προγράμματα για καθαρισμούς των δασικών δρόμων, το υπουργείο πολιτικής προστασίας θωρακίζει τη χώρα για την αντιμετώπιση, το δυνατόν καλύτερα, από τις  πυρκαγιές  που κάθε χρόνο η χώρα έχει να αντιμετωπίσει.

Λόγος για τα ανθρώπινα έργα, που έχουν γίνει στο παρελθόν και αφορούν περιβαλλοντικά εγκλήματα, γίνεται. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά που αναφέρεστε, έχουν γίνει πριν 30 και 40 χρόνια, σε εποχές ρεμούλας και επίπλαστης ευδαιμονίας, όταν ουδείς τα έθιγε, καμιά δε κυβέρνηση και κανένας εισαγγελέας δεν τα σταμάτησε.  Σήμερα δυστυχώς τα πληρώνουμε όλοι. Αυτό που προτείνω και πρέπει να γίνεται είναι ο συστηματικός έλεγχος της ανθεκτικότητας των υποδομών και βέβαια ό,τι βιώσαμε από πρόσφατες καταστροφές να γίνουν παραδείγματα ώστε, όπου είναι εφικτό, να βελτιωνόμαστε. Είμαι ο πρώτος στα Δωδεκάνησα που από το 2008, ως επικεφαλής τότε της μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδεκανήσου, ζητούσα να ενημερωθούν οι Δωδεκανήσιοι για το επίπεδο πολιτικής προστασίας στον τόπο μας. Δεν μπορώ να πω ότι στους τότε διοικούντες ήταν ευχάριστα αυτά που υποστήριζα. Και δυστυχώς πολύ σύντομα τότε, στη Ρόδο πάλι, τα βρήκαμε  μπροστά μας…

Ερ: Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω, Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου: Η πρώτη ζητά εδώ και χρόνια να ανέβει κατηγορία (από Γ τάξης να γίνει Β) προκειμένου να αυξηθεί η δύναμη της, η οποία δεν φτάνει για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της. Επίσης, η ανανέωση στόλου της κρίνεται ιδιαιτέρως απαραίτητη. Έχει οχήματα 40 ετών!!! Η δεύτερη, είναι τραγικά υποστελεχωμένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το έργο που είναι αρμόδια να επιτελεί, αλλά δεν επιτελείται. Πώς το σχολιάζετε και ποια η δική σας παρέμβαση – πίεση προς αρμοδίους;

Β.Υ.: Είμαι από τους βουλευτές που με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία ζητώ τη βελτίωση των θεμάτων που αναφέρεστε. Το 1994 ιδρύθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω και από τότε η δύναμη της παραμένει ίδια. Σκοπός μας είναι η αναβάθμιση της από Γ τάξη σε Β τάξη οπότε να ανέβει και η δύναμη της στα 45 άτομα. Μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ζητώ επίσης  να γίνει η  ανανέωση πυροσβεστικών οχημάτων στην Κω. Ενίσχυση προσωπικού χρειάζεται και η Δασική Υπηρεσία και για το λόγο αυτό το συντομότερο πρέπει να επικαιροποιηθεί και ο Οργανισμός. Το υπουργείο επεξεργάζεται τις αλλαγές αυτές και η δική μου πίεση για επιτάχυνση της διαδικασίας είναι συνεχής.

Ερ:  Ποια η θέση σας για το μέγα θέμα των Μικροβιολόγων – Βιοπαθολόγων  Κω; Τι τους απαντάτε και τι απαντάτε στους ασφαλισμένους οι οποίοι πληρώνουν για τις εξετάσεις τους;

Β.Υ.: Το σύστημα των πληρωμών στα διαγνωστικά κέντρα είναι γνωστό. Προσωπικά έχω κάνει παρεμβάσεις για βελτίωση της θέσης των. Κάποιες σχετικές βελτιώσεις έγιναν, με το νέο νομοσχέδιο, κυρίως σε σχέση με τα όσα εφαρμόζονταν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΕΟΠΥ επεξεργάζεται  το πρόβλημα που προέκυψε με εργαστήρια στην Κω. Ελπίζω το συντομότερο να εξευρεθεί λύση.

Ερ· Το νοσοκομείο Κω πνέει τα λοίσθια. Χωρίς Παθολόγο, χωρίς Καρδιολόγο, χωρίς Παιδίατρο, χωρίς… Το γνωρίζετε. Τα μέτρα για τα οποία μιλά ο υπουργός (προκηρύξεις, επιδόματα, κ.λ.π.), δεν αποδίδουν. Η δική σας πρόταση ποια είναι; Τι λέτε στους Κώους;

Β.Υ.: Πέραν από τις εγγενείς παθογένειες του νοσοκομείου της Κω, τονίζω αναφορικά με τη νόμιμη απουσία του καρδιολόγου του νοσοκομείου, η αρμόδια 6η Υγειονομική Περιφέρεια τον αντικαθιστά με μετακινήσεις άλλων έως την επιστροφή του ενώ παιδίατρος προσφέρει τις υπηρεσίες του. Για το πρόβλημα των παθολόγων προκηρύξαμε για πρώτη φορά τέσσερεις (4)  θέσεις καρδιολόγων και δεν υπήρξε και πάλι ανταπόκριση. Τούτο έγινε γιατί πολλοί ισχυριζόντουσαν ότι ένας μόνος δεν έρχεται. Πρέπει δε να σημειώσω ότι η κυβέρνηση χορηγεί κίνητρα στους γιατρούς αρκετά σημαντικά ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές. Το πρόβλημα, μέχρι να ευδοκιμήσουν οι προκηρύξεις, θα αντιμετωπίζεται με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία και με την παρουσία βέβαια των πέντε ιατρών γενικής ιατρικής που αμβλύνουν το πρόβλημα.

Μάνος Κόνσολας: «Τα Δωδεκάνησα χρειάζονται περισσότερους πόρους για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων»

Ερ: Κύριε Κόνσολα, αντιπλημμυρικά – αντιπυρικά έργα. Κατά γενική ομολογία, ελάχιστα έχουν γίνει στην περιοχή μας. Μετά από κάθε καταστροφή, σπεύδετε – και καλώς πράττετε – να ζητήσετε από το κράτος ενίσχυση και λήψη μέτρων για τους πληγέντες. Όμως, ουδέποτε έχει γίνει λόγος ή παρεμβάσεις για τα αίτια που προκαλούν αυτές τις καταστροφές (μπαζώματα ρεμάτων, κτίσιμο οικιών ή επιχειρήσεων στις κοίτες τους…), οι οποίες, δυστυχώς, έχουν προκαλέσει και θανάτους συνανθρώπων μας. Ποια η θέση σας;

Μ.Κ.: Όλα τα προηγούμενα χρόνια, κα. Αυγούλη, με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων χωρίς καμία εξαίρεση, υπήρχε άναρχη δόμηση, μπάζωμα ρεμάτων.

Τα αντιπλημμυρικά έργα, ως προς την ολοκλήρωσή τους, είναι ένα ζήτημα που αφορά στον φορέα υλοποίησης κάθε έργου. Αυτός έχει την ευθύνη.

Τα Δωδεκάνησα χρειάζονται περισσότερους πόρους για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Πρέπει, όμως, να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μπορούμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά αυτούς τους πόρους. Και σας το λέω εγώ που όπως όλοι γνωρίζουν, δεν έχω διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ.

Ερ:  Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω, Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου: Η πρώτη ζητά εδώ και χρόνια να ανέβει κατηγορία (από Γ τάξης να γίνει Β) προκειμένου να αυξηθεί η δύναμη της, η οποία δεν φτάνει για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της. Επίσης, η ανανέωση στόλου της κρίνεται ιδιαιτέρως απαραίτητη. Έχει οχήματα 40 ετών!!! Η δεύτερη, είναι τραγικά υποστελεχωμένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το έργο που είναι αρμόδια να επιτελεί, αλλά δεν επιτελείται. Πώς το σχολιάζετε και ποια η δική σας παρέμβαση – πίεση προς αρμοδίους;

Μ.Κ.: Πρόσφατα ανέλαβα μια νέα κοινοβουλευτική πρωτοβουλία αφού πλέον υλοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ενίσχυση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε όλη τη χώρα ενώ θα γίνουν και προσλήψεις 1.600 νέων πυροσβεστών με αυξημένη μοριοδότηση για τους εποχικούς πυροσβέστες που έχουν γνώση και εμπειρία.

Συγκεκριμένα, μέσα στο 2025 θα αρχίσει να παραλαμβάνεται εξοπλισμός όπως νέα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, drones, κινητά κέντρα επιχειρήσεων, αμφίβια μέσα και οχήματα. Ζήτησα από τον Υπουργό να υπάρξει ένας προγραμματισμός για την ενίσχυση των υπηρεσιών και των κλιμακίων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα νησιά μας μέσα στο 2025 για να γνωρίζουμε πόσα από αυτά τα νέα μέσα θα διατεθούν στα Δωδεκάνησα αλλά και τον αριθμό του προσωπικού που θα ενισχύσει τις υπηρεσίες. Ανάλογη ενίσχυση χρειάζεται και η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου με ένα νέο οργανισμό, η δημιουργία του οποίου εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Χρειάζονται και δασοφύλακες και δασολόγοι.

Ερ: Ποια η θέση σας για το μέγα θέμα των Μικροβιολόγων – Βιοπαθολόγων Κω; Τι τους απαντάτε και τι απαντάτε στους ασφαλισμένους οι οποίοι πληρώνουν για τις εξετάσεις τους;

Μ.Κ.: Έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα: οι  χρεώσεις και το υπέρογκο claw back που επιβάλλονται στους εργαστηριακούς γιατρούς πρέπει να εξορθολογιστούν. Αν διακοπεί η συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ, αυτό θα σημαίνει ότι οι νησιώτες δεν θα μπορούν να κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις στον τόπο τους. Ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστεί η διαφορετική κατανομή σε κάθε νομό της χώρας με ειδική πρόβλεψη για τις νησιωτικές περιοχές.

Ερ: Το νοσοκομείο Κω πνέει τα λοίσθια. Χωρίς Παθολόγο, χωρίς Καρδιολόγο, χωρίς Παιδίατρο, χωρίς… Το γνωρίζετε. Τα μέτρα για τα οποία μιλά ο υπουργός (προκηρύξεις, επιδόματα, κ.λ.π.), δεν αποδίδουν. Η δική σας πρόταση ποια είναι; Τι λέτε στους Κώους;

Μ.Κ.: Είμαι, ίσως, από τους λίγους που έχουν μιλήσει ξεκάθαρα για το Νοσοκομείο και τα προβλήματα του. Αν δεν λειτουργήσουν τα κίνητρα που θέσπισε το Υπουργείο Υγείας πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε τη διεύρυνσή τους. Και προς την κατεύθυνση αυτή έχω καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση που περιλαμβάνει:

– Τον επανυπολογισμό του επιδόματος αγόνου που πρέπει να γίνει με βάση τους σημερινούς μισθούς και όχι του παρελθόντος. Το συγκεκριμένο επίδομα σήμερα είναι πολύ χαμηλό.

– Την προσαύξηση της υπηρεσίας αλλά και της μοριοδότησης των γιατρών που υπηρετούν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές για τη μόνιμη πρόσληψη τους στο ΕΣΥ.

– Βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προϋπηρεσία σε δομή δημόσιας υγείας σε νησιωτική και δυσπρόσιτη περιοχή να προσμετράται διπλή.

– Την παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο, εκτός επετηρίδα

Γιώργος Νικητιάδης: «Η Κυβέρνηση δυστυχώς περί άλλων τυρβάζει»

Ερ: Κύριε Νικητιάδη, αντιπλημμυρικά – αντιπυρικά έργα. Κατά γενική ομολογία, ελάχιστα έχουν γίνει στην περιοχή μας. Μετά από κάθε καταστροφή, σπεύδετε – και καλώς πράττετε – να ζητήσετε από το κράτος ενίσχυση και λήψη μέτρων για τους πληγέντες. Όμως, ουδέποτε έχει γίνει λόγος ή παρεμβάσεις για τα αίτια που προκαλούν αυτές τις καταστροφές (μπαζώματα ρεμάτων, κτίσιμο οικιών ή επιχειρήσεων στις κοίτες τους…), οι οποίες, δυστυχώς, έχουν προκαλέσει και θανάτους συνανθρώπων μας. Ποια η θέση σας;

Γ.Ν.: Όπως θα ενθυμείστε, αμέσως μετά την τελευταία πυρκαγιά που είχαμε στη Κω, είχα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προκειμένου να διαπιστώσω κατά πόσο το αρμόδιο Υπουργείο φροντίζει προληπτικά έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα έργα εκείνα που αν δεν θα αποτρέπουν τελείως, τουλάχιστον θα περιορίζουν οποιεσδήποτε ζημίες μπορούν να προκληθούν από τα καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης που είναι πια εντονότερα και θα τα ζούμε όλο και πιο έντονα καθημερινώς. Η Κυβέρνηση δυστυχώς περί άλλων τυρβάζει, δεν δίνει απαντήσεις και φροντίζει μόνο όταν συμβεί το κακό να πρέπει να μαζεύουμε τα συντρίμμια μας, να ασκεί μία επικοινωνιακή πολιτική ότι δήθεν ενδιαφέρεται, συνεδριάζει, προγραμματίζει και υπόσχεται, μέχρι την επόμενη καταστροφή. Ελπίζω όμως ότι οι τοπικοί φορείς θα συνειδητοποιήσουν αυτή την κατάσταση και θα φροντίσουν και οι ίδιοι από τη δική τους την πλευρά, ενώ παραλλήλως θα πρέπει και κάθε πολίτης και κάθε δημότης της Κω, κάθε πολίτης σε οποιοδήποτε μέρος να επιδεικνύει σεβασμό στο περιβάλλον, έτσι ώστε να μην πληρώνουμε αύριο όλοι μαζί συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου του πολίτη που θα έχει προχωρήσει στο μπάζωμα ενός ρυακιού ή ενός μικρού ποταμού. Η θέση μου λοιπόν είναι, μεγάλο βάρος στην πρόληψη για να μην βλέπουμε μετά πως θα αποζημιώσουμε και ταυτοχρόνως να αποκτήσουμε όλοι περιβαλλοντική συνείδηση.

Ερ: Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω, Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου: Η πρώτη ζητά εδώ και χρόνια να ανέβει κατηγορία (από Γ τάξης να γίνει Β) προκειμένου να αυξηθεί η δύναμη της, η οποία δεν φτάνει για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της. Επίσης, η ανανέωση στόλου της κρίνεται ιδιαιτέρως απαραίτητη. Έχει οχήματα 40 ετών!!! Η δεύτερη, είναι τραγικά υποστελεχωμένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το έργο που είναι αρμόδια να επιτελεί, αλλά δεν επιτελείται. Πώς το σχολιάζετε και ποια η δική σας παρέμβαση – πίεση προς αρμοδίους;

Γ.Ν.: Και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω που με ρωτάτε και για την  προστασία των δασών του νησιού έχω καταθέσει ερώτηση με οχτώ αιτήματα προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Ιούλιο του 2024. Είναι προφανές ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κω πρέπει να αναβαθμιστεί και έχω αναδείξει το θέμα, πράγμα που σκοπεύω να επαναλάβω, και όπως προανέφερα να μην περιμένουμε να μας βρει το κακό, αλλά να προλαβαίνουμε το κακό.

Ερ: Ποια η θέση σας για το μέγα θέμα των Μικροβιολόγων – Βιοπαθολόγων  Κω; Τι τους απαντάτε και τι απαντάτε στους ασφαλισμένους οι οποίοι πληρώνουν για τις εξετάσεις τους;

Γ.Ν.: Στην περίπτωση των μικροβιολόγων έχω ερωτήσει το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτή η κατάσταση είναι πραγματικά απαράδεκτη. Οι πολίτες πια είναι έρμαια της τύχης. Δεν μπορούν οι πολίτες να αναμένουν θεϊκή βοήθεια. Ο Θεός θα βοηθήσει αν κουνήσεις και συ τα χέρια σου, όπως λέει η παροιμία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε και δεν μπορεί η Πολιτεία να μην έχει ρυθμίσει τις σχέσεις των μικροβιολόγων με τον ΕΟΠΥΥ και να αναγκάζει αυτούς τους ανθρώπους στο τέλος – τέλος να πληρώνουν αντί να πληρώνονται.

Ερ: Το νοσοκομείο Κω πνέει τα λοίσθια. Χωρίς Παθολόγο, χωρίς Καρδιολόγο, χωρίς Παιδίατρο, χωρίς… Το γνωρίζετε. Τα μέτρα για τα οποία μιλά ο υπουργός (προκηρύξεις, επιδόματα, κ.λ.π.), δεν αποδίδουν. Η δική σας πρόταση ποια είναι; Τι λέτε στους Κώους;

Γ.Ν.: Για το νοσοκομείο γνωρίζεται πού καλά τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις μου. Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση, δεν είναι απλώς μία Κυβέρνηση που θέλει να ιδιωτικοποιήσει την υγεία, να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ, είναι και μία Κυβέρνηση ανίκανη γιατί δεν αντιλαμβάνεται τον τρόπο που πρέπει να γίνουν οι προκηρύξεις, τον τρόπο που πρέπει να δοθούν ξεχωριστά κίνητρα. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δοθούν ειδικά κίνητρα για τα νησιά μας. Τα νησιά μας είναι αυτά που υποφέρουν πολύ περισσότερο, οι νησιώτες μας είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, διότι δεν μπορούν να πάρουν ένα αυτοκίνητο και να πάνε σε ένα νοσοκομείο και οφείλει η Κυβέρνηση, όπως και κάθε Κυβέρνηση, να αντιμετωπίσει με ειδικό τρόπο τα νησιά μας. Επαναλαμβάνω ότι τα οικονομικά κίνητρα είναι σημαντικά. Πρέπει να υπάρχουμε μεγάλες φοροελαφρύνσεις, πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για την κατοικία και πρέπει να προκηρύσσονται όλες οι θέσεις και όχι μεμονωμένα κάποιων ειδικοτήτων, θα πρέπει δηλαδή να προκηρύσσονται θέσεις διευθυντή, υποδιευθυντή έτσι ώστε να κινείται το ενδιαφέρον οποιουδήποτε μπορεί να έρθει στα νησιά μας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση με όλα αυτά δεν ασχολείται. Θέλει απλώς να έρθει ο αρμόδιος Υπουργός να μας λέει «έκανα προκήρυξη και δεν ήρθε κανένας». Όταν έχει κάνει πάνω από δέκα προκηρύξεις και δεν έρχεται κανένας σημαίνει ότι κάπου πάσχουν οι προκηρύξεις του, να φροντίσει να τις γιατρέψει, να φροντίσει να μην πάσχουν οι προκηρύξεις του.

Μίκα Ιατρίδη: «Πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τη μελέτη και κατασκευή έργων που σχετίζονται με την πολιτική προστασία»

Ερ: Κυρία Ιατρίδη, αντιπλημμυρικά – αντιπυρικά έργα. Κατά γενική ομολογία, ελάχιστα έχουν γίνει στην περιοχή μας. Μετά από κάθε καταστροφή, σπεύδετε – και καλώς πράττετε – να ζητήσετε από το κράτος ενίσχυση και λήψη μέτρων για τους πληγέντες. Όμως, ουδέποτε έχει γίνει λόγος ή παρεμβάσεις για τα αίτια που προκαλούν αυτές τις καταστροφές (μπαζώματα ρεμάτων, κτίσιμο οικιών ή επιχειρήσεων στις κοίτες τους…), οι οποίες, δυστυχώς, έχουν προκαλέσει και θανάτους συνανθρώπων μας. Ποια η θέση σας;

Μ.Ι.: Είναι γεγονός ότι θα χρειαστεί νέα οπτική και νέα αντιμετώπιση των ζητημάτων που θίγετε μια και η εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων φαίνεται ότι θα είναι πιο συχνή. Συνεπώς, θα πρέπει να δούμε το ζήτημα με τις υποδομές, τα αντιπλημμυρικά έργα και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστούν και οι αυθαίρετες κατασκευές που, πολλές φορές, δημιουργούν και τα περισσότερα προβλήματα.

Πιστεύω, καταρχάς, ότι πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τη μελέτη και κατασκευή έργων που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, ώστε να περιοριστεί η αντίστοιχη γραφειοκρατία και τα έργα αυτά να μελετώνται και να εκτελούνται πιο σύντομα. Αυτό είναι κάτι που έχω ήδη προτείνει  στον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, κ. Σταϊκούρα, αλλά και τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Κικίλια.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ότι θα πρέπει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – όπως και όλες οι Περιφέρειες, αλλά και όλοι οι Δήμοι της χώρας – να ξαναδεί το σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων στην Κω και τα άλλα νησιά μας, ενδεχομένως να τον επικαιροποιήσει με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες και να εξετάσει τη δυνατότητα κάποια από τα έργα αυτά να τα προτείνει στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ως εθνικής σημασίας έργα.

Ωστόσο, μαζί με αυτές τις κινήσεις, θα πρέπει να έχουμε και τη γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση των πληγέντων, με σειρά μέτρων που έχω προτείνει, όχι μόνο εγώ προφανώς, που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για οικήματα που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και την αναστολή των φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων, αλλά και άλλα μέτρα ενίσχυσης που θα δούμε στην πορεία.

Ερ: Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω, Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου: Η πρώτη ζητά εδώ και χρόνια να ανέβει κατηγορία (από Γ τάξης να γίνει Β) προκειμένου να αυξηθεί η δύναμη της, η οποία δεν φτάνει για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της. Επίσης, η ανανέωση στόλου της κρίνεται ιδιαιτέρως απαραίτητη. Έχει οχήματα 40 ετών!!! Η δεύτερη, είναι τραγικά υποστελεχωμένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το έργο που είναι αρμόδια να επιτελεί, αλλά δεν επιτελείται. Πώς το σχολιάζετε και ποια η δική σας παρέμβαση – πίεση προς αρμοδίους;

Μ.Ι.: Προσωπικά, έχω παρέμβει στους αρμόδιους Υπουργούς για τα ζητήματα αυτά, και μάλιστα με ερωτήσεις μου στη Βουλή, σε ανύποπτο χρόνο και πολύ πριν την εκδήλωση ακραίων πλημμυρικών φαινομένων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση τόσο σε προσωπικό όσο, βέβαια, και σε εξοπλισμό. Για τον εξοπλισμό ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», ώστε μετά να γίνει η κατανομή τους στις Περιφέρειες της χώρας και έτσι, πιστεύω, ότι θα ανανεωθεί και ο εξοπλισμός. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα στην κοινωνία και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ακόμα καλύτερη στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και της Δασικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου.

Ερ: Ποια η θέση σας για το μέγα θέμα των Μικροβιολόγων – Βιοπαθολόγων  Κω; Τι τους απαντάτε και τι απαντάτε στους ασφαλισμένους οι οποίοι πληρώνουν για τις εξετάσεις τους;

Μ.Ι.: Κοιτάξτε, οι Μικροβιολόγοι – Βιοπαθολόγοι, αλλά και οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων είναι απαραίτητοι και εξαιρετικά σημαντικοί για τα νησιά μας. Το ζήτημα, δυστυχώς, δεν είναι καινούριο. Το έχουμε ζήσει και κατά το παρελθόν. Ωστόσο, πρέπει να κοιτάμε μπροστά, να δούμε με προσοχή τα αιτήματά τους και να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τους γιατρούς και, κατά συνέπεια, και τους ασφαλισμένους. Έχω επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει.

Ερ: Το νοσοκομείο Κω πνέει τα λοίσθια. Χωρίς Παθολόγο, χωρίς Καρδιολόγο, χωρίς Παιδίατρο, χωρίς… Το γνωρίζετε. Τα μέτρα για τα οποία μιλά ο υπουργός (προκηρύξεις, επιδόματα, κ.λ.π.), δεν αποδίδουν. Η δική σας πρόταση ποια είναι; Τι λέτε στους Κώους;

Μ.Ι.: Με την τελευταία προκήρυξη του Οκτωβρίου προβλέπονται τέσσερις θέσεις παθολόγων και ενός καρδιολόγου. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που προκηρύσσονται παραπάνω από μια θέσεις παθολόγων, γιατί ένας λόγος που οι γιατροί έδειχναν περιορισμένο ενδιαφέρον να έρθουν στα νησιά μας, ήταν γιατί ανησυχούσαν, και δίκαια, για το γεγονός ότι μπορεί να είναι οι μοναδικοί σε μια ειδικότητα.

Από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι με τα μισθολογικά και φορολογικά κίνητρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση την τελευταία περίοδο, θα έχουμε και το απαραίτητο ενδιαφέρον και θα στελεχωθεί τελικά το Νοσοκομείο της Κω με παθολόγους και καρδιολόγο. Είναι η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση δίνει τόσο σημαντικά κίνητρα και αυτό με κάνει να είμαι σχετικά αισιόδοξη ότι θα έρθουν γιατροί, όχι μόνο στην Κω, αλλά και τα άλλα νησιά μας.

Θα ήθελα, πάντως, να ξεκαθαρίσω ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για να έχουν οι συμπολίτες μας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας.

 

*Ο κ. Γιάννης Παππάς δεν κατάφερε να απαντήσει λόγω ενός προσωπικού ζητήματος.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ