Ρόδος: Έτσι σχεδιάζεται να στηθεί ο χώρος κράτησης των παράνομων μεταναστών | Αρχικά σε σκηνές

0
3884

«Η πρότασή μας για τη Ρόδο δεν είναι να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υπάρχει, αλλά να το εκτονώσουμε», υπογράμμισε στην «Κ» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια που έχουν διακινηθεί περί δημιουργίας «κλειστής» ή μόνιμης δομής φιλοξενίας/κράτησης μεταναστών στο νησί.

Η λέξη-κλειδί που αναμένεται να κάμψει τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είναι η «σκηνή». Ο χώρος που θα δημιουργηθεί θα είναι περιφραγμένος, θα φυλάσσεται από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και θα γεμίσει με σκηνές κι όχι κάποιο μόνιμο κτίσμα.

Την προσεχή Τετάρτη, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρόδο για να έχει απευθείας συζητήσεις με τις τοπικές αρχές προκειμένου να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο δημιουργίας του προσωρινού χώρου κράτησης.

Ερωτηθείς σχετικά, προσδιόρισε το χρονικό πλαίσιο για την υλοποίηση του σχεδίου εντός ενός ή δύο μηνών.

Το πρόβλημα στη Ρόδο εμφανίστηκε εκ νέου –για φέτος– τον περασμένο Αύγουστο, όταν εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες, που έφθασαν στο νησί από τα απέναντι τουρκικά παράλια, έφτιαξαν πρόχειρους καταυλισμούς στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, είτε μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. είτε περιμετρικά των κτιρίων της περιφέρειας και του δήμου.

Λίγο πριν από την 28η Οκτωβρίου, κι ενώ το πρόβλημα είχε οξυνθεί, εκατοντάδες μετανάστες μεταφέρθηκαν σε υπάρχουσες δομές σε νησιά και στην ενδοχώρα.

Μετά την παρέλαση, ωστόσο, η εικόνα με τους μετανάστες να «κατασκηνώνουν» σε εμβληματικά σημεία της πόλης επαναλήφθηκε κι αυτή τη στιγμή η παρουσία τους πολλαπλασιάζεται, όπως και οι αντιδράσεις των τοπικών αρχών και του εμπορικού κόσμου.

Ελεγχόμενη κράτηση

 

Με δεδομένο ότι οι υπάρχουσες υποδομές του νησιού είναι ανεπαρκείς και η τοπική κοινωνία αντιστέκεται σθεναρά στη δημιουργία «κλειστού κέντρου», καθώς –όπως λένε– υπάρχει η ανησυχία ότι στην πορεία αυτό θα λάβει χαρακτήρα Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), η πρόταση του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η δημιουργία ενός προσωρινού χώρου φιλοξενίας, ώστε εκεί να οδηγούνται οι παράτυποι μετανάστες, προτού οδηγηθούν στα ΚΥΤ της Κω, της Λέρου ή της ενδοχώρας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων, αλλά η δημιουργία προσωρινών χώρων φιλοξενίας με σκηνές και με περιορισμένο χρόνο παραμονής (48 ώρες).

Επανέλαβε ότι οι μετανάστες που φθάνουν στο νησί πρέπει να κρατούνται ελεγχόμενα.

Ανέφερε ότι εξετάζονται κάποιες τεχνικές λύσεις για τη δημιουργία ενός περιφραγμένου χώρου για την προσωρινή κράτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ρόδος χρειάζεται μόνο μια προσωρινή λύση που θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση.

«Εξετάζουμε κάποιες προτάσεις που έχουμε στα χέρια μας για να δούμε τι θα κάνουμε, αν είναι τεχνικά εφικτό καταρχάς».

Το ακριβές σημείο, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να επισημαίνει ότι το λιμάνι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση, καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος και αδυνατεί να φιλοξενήσει τον αναγκαίο αριθμό των μεταναστών.

Ερωτηθείς για τις τοπικές αντιδράσεις, απαντά ότι «η εναλλακτική θα ήταν οι μετανάστες να περιφέρονται ανεξέλεγκτοι στο κέντρο της πόλης. Αυτή την κατάσταση σίγουρα κανείς δεν την επιθυμεί», προσθέτοντας ότι οι μετανάστες «θα μένουν πολύ λίγο, 48 ώρες. Και θα υπάρχουν σκηνές, δεν θα είναι μόνιμα κτίσματα».

 

Οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου

Ο Κωνσταντίνος Σπανός, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, εκφράζει στην «Κ» ανησυχία και δυσπιστία: «Εμείς αντιδρούμε στη δημιουργία δομής. Αν αφορούσε σε κράτηση 48 ωρών θα τους βάζαμε στην τέντα που ήταν στο λιμάνι».

Ο ίδιος εκτιμά ότι σκοπός είναι η δημιουργία δομής: «Με ποιον τρόπο ή ποιο όνομα ή ποιον σκοπό αυτό, ακόμα μένει να το δούμε, να το ξεκαθαρίσουμε».

Και καταθέτει την υποψία του: «Εχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές, ότι το νησί είναι μεγάλο κι αντέχει: αυτό το “προσωρινής κράτησης” θα μετατραπεί σε “κλειστή δομή” μεταναστών με πάρα πολύ μεγάλη χωρητικότητα σε κάποιο σημείο του νησιού».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλογών Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννούλης, τονίζει στην «Κ» ότι «η εικόνα των μεταναστών να κοιμούνται σε χαρτόκουτα έξω από το αστυνομικό τμήμα Ρόδου ως μέσο πίεσης για τη δημιουργία δομής είναι επιεικώς απαράδεκτη. Οπως γνωρίζετε υπάρχουν ήδη δύο δομές στα Δωδεκάνησα: στην Κω και στη Λέρο. Δεν θα δεχθούμε να γίνει και 3η δομή έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα δομών στα Δωδεκάνησα που θα λειτουργούν ως αποθήκες μεταναστών».

Ο κ. Γιαννούλης κάνει έκκληση για αύξηση της αναγκαίας αστυνομικής δύναμης στο νησί, «έτσι ώστε να γίνονται οι μεταγωγές γρηγορότερα στις υπάρχουσες δομές και όχι να εκβιάζονται καταστάσεις για τη δημιουργία νέας δομής» και καταλήγει: «Ο όρος “προσωρινή δομή” ή “24ωρη δομή” στην πράξη δεν θα ισχύσει καθότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

«Η αστυνομία έχει υπερβεί εαυτόν»

Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου, Γιώργος Βουρλούμης, αναφέρθηκε στην αυξημένη πίεση που δέχεται η Ρόδος και τα υπόλοιπα νησιά των νοτίων Δωδεκανήσων λόγω των μεταναστευτικών ροών.

Μιλώντας στην «Κ», σημείωσε ότι το 2024 οι αφίξεις μεταναστών διπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Ενώ πέρσι είχαμε περίπου 8.500 μετανάστες στα Δωδεκάνησα, φέτος ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 13.500», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι στη Ρόδο καταγράφηκαν γύρω στις 6.500-7.000 αφίξεις. Οπως ανέφερε, οι αστυνομικές δυνάμεις της Ρόδου πραγματοποίησαν περισσότερες από 240 μεταφορές μεταναστών σε διάφορους προορισμούς μέσα σε πέντε μήνες.

«Η αστυνομία έχει υπερβεί εαυτόν, αλλά το ζήτημα απαιτεί συνολική διαχείριση. Χρειάζεται ταχύτερη ανταπόκριση από το υπουργείο και ενίσχυση της θαλάσσιας αστυνόμευσης», υπογράμμισε. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρόδος εξακολουθεί να μη διαθέτει δομή φιλοξενίας, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω τη διαχείριση της κρίσης. «Οσοι αστυνομικοί κι αν βρίσκονται εδώ, είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουμε χωρίς την αναγκαία υποδομή και υποστήριξη».

«Παίρναμε εγκρίσεις για να μεταφέρουμε μετανάστες σε άλλες δομές, στη Μαλακάσα, τα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, ακόμα και στις Σέρρες. Δεν είναι ταξίδι αυθημερόν. Οι αστυνομικές δυνάμεις έπρεπε να πάνε σε ένα ταξίδι τριών-τεσσάρων ημερών. Δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις του νησιού».

 

«Θέλουμε καλύτερο συντονισμό»

Ο δήμαρχος Ροδίων, Αλέξανδρος Κολιάδης, αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες στην πόλη της Ρόδου λόγω μεταναστευτικών ροών. Εικόνες με μετανάστες στα πάρκα και στους δημόσιους χώρους προκάλεσαν αρνητικές εντυπώσεις.

Μιλώντας στην «Κ», επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή ανέλαβε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, συνεργαζόμενη με τα αρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Κολιάδης υπογράμμισε την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και οργάνωση, ώστε οι μετανάστες να μεταφέρονται άμεσα στις δομές φιλοξενίας. Παρότι υπήρξαν δυσκολίες αρχικά, διαπίστωσε βελτίωση τους τελευταίους μήνες.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι ροές συνεχίζονται λόγω καιρικών συνθηκών και ότι απαιτείται διαρκής προσπάθεια για την ταχύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, χαρακτήρισε θετική την ανταπόκριση, αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση το καλοκαίρι λόγω τουριστικών πιέσεων.

Εξέφρασε την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, ενώ τόνισε ότι δεν είναι αποδεκτή η δημιουργία κλειστής δομής στο νησί, θέση που συμμερίζονται τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τοπικοί φορείς.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής στη Ρόδο.

Τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο η περιφέρεια όσο και ο Δήμος Ρόδου, έχουν καταθέσει από πέρυσι συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία προσωρινού, περιφραγμένου χώρου κοντά στο λιμάνι, για την προστασία των μεταναστών για τις 48 ώρες παραμονής τους στο νησί.

«Ως προς τη χωροθέτηση, ήμασταν συγκεκριμένοι και προτείναμε ένα σημείο κοντά σε πύλη εξόδου, στο λιμάνι, εν προκειμένω. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε πράξη για λόγους που δεν ελέγχουμε και μας στεναχωρούν πολύ», λέει ο κ. Χατζημάρκος. «Η πρόταση της περιφέρειας και του δήμου ήταν πολύ συγκεκριμένη: να διαμορφωθεί ένας πρόχειρος χώρος, περιφραγμένος, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που παρέχει στοιχειώδη προστασία αυτών των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά».

πηγή: Λουκάς Βελιδάκης, kathimerini.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ