Δασαρχείο: Πώς θα γίνει η κοπή καυσόξυλων φέτος στα Δωδεκάνησα

0
3434

Με κάθε λεπτομέρεια καθορίζεται κι εφέτος η διαδικασία συλλογής καυσόξυλων από τα δάση του νομού μας, από τη διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου κα Κατερίνα Μπαλατσούκα.

Με τη διάταξη αυτή δρομολογείται η προβλεπόμενη διαδικασία για όσους θα ήθελαν να προχωρήσουν στη συγκέντρωση καυσόξυλων, με συγκεκριμένους όρους και σχετική εποπτεία.

Αναλυτικά, αναφέρεται στην Απόφαση:

«Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
Ρυθμίζουμε τη συλλογή και την υλοτομία με σκοπό την καυσοξύλευση στην περιοχή ευθύνης της υπηρεσίας μας κατά χώρο, χρόνο και τρόπο ως κάτωθι:

Α. Επιτρέπουμε τη συλλογή και την υλοτομία ατελώς, ως ακολούθως: Επιτρέπεται η υλοτομία, συλλογή και διαμόρφωση καυσόξυλων από τους κατοίκους των Δημοτικών / Τοπικών Κοινοτήτων όλων των δήμων του Νομού Δωδεκανήσου.
Τα καυσόξυλα θα προέρχονται από κατακείμενα, ασθενή, στρεβλά, κουφαλερά άτομα, δένδρα που έχουν πάρει κλίση κι είναι επικίνδυνα για υποδομές και δρόμους, κ.λπ. σε ξερή ή χλωρή κατάσταση και δευτερευόντως (εφόσον υπάρχει η δυνατότητα) από ιστάμενα δέντρα που είναι ακατάλληλα για την παραγωγή τεχνικής ξυλείας, από όλα τα δασοπονικά είδη υπό τον έλεγχο και τις ακριβείς οδηγίες και μετά από ενημέρωση και υπόδειξη υπαλλήλων της Υπηρεσίας μας και προσήμανση των ιστάμενων δένδρων με δασοπονική σφύρα (Υ), απαγορευομένης της καταστροφής ή υλοτομίας δένδρων τα οποία κρίνεται ότι είναι σημαντικά για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση και ανάπτυξη της άγριας πανίδας.

Η υλοτομία και απόληψη των καυσόξυλων της παραπάνω παραγράφου παύει οποτεδήποτε κρίνει η υπηρεσία μας ότι δεν υπάρχουν πλέον κατάλληλα προς διάθεση καυσόξυλα ή έχουν προκληθεί ζημιές στο δάσος χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση και χωρίς από το γεγονός αυτό να αξιώνει, οποιοσδήποτε, οιασδήποτε φύσεως αποζημίωση ή άλλου είδους αξίωση. Η έγκριση για την υλοτομία και αποκομιδή των καυσόξυλων αυτών θα γίνει με κριτήριο την κάλυψη πρωτίστως των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών, αρχής γενομένης από τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Καυσόξυλα που προκύπτουν σαν προϊόντα εκτάκτων καρπώσεων (διανοίξεις δρόμων, ζωνών πυρασφάλειας, καθαρισμούς παρόδιων ζωνών και προληπτικής απομάκρυνσης βλαστήσεως για λόγους πυροπροστασίας, ανεμοθλασίες κ.λπ.), όταν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των ατομικών – οικιακών αναγκών των υλοτομούντων, και μέχρι του ποσού των πέντε χωρικών κυβικών μέτρων (χ.κ.μ.) ανά ενδιαφερόμενο μέσα στην περιφέρεια ευθύνης της υπηρεσίας και με την προϋπόθεση ότι δεν προβλέπεται διαφορετικά από τις σχετικές μελέτες των εν λόγω έργων ή τις σχετικές αποφάσεις εκτάκτων καρπώσεων ή τους πίνακες υλοτομίας.

Επιτρέπεται η συλλογή και διαμόρφωση υπολειμμάτων υλοτομιών στις περιοχές που διενεργήθηκαν υλοτομίες σε εφαρμογή ετήσιου προγράμματος εκμετάλλευσης των δασών και πάντοτε με την υπόδειξη και επίβλεψη του αρμόδιου δασικού οργάνου της περιοχής.

Β. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ:
Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιφέρειας αρμοδιότητας της υπηρεσίας μας, μετά από αίτημα και έγγραφο αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας {άρθρο 188 “Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας”, του ν. 4764/2020 (Α’ 256)}.
Τα καυσόξυλα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για οικιακή τους χρήση, απαγορευμένης της πώλησής τους, καθώς και της μεταφοράς τους σε χώρους επιχειρήσεων εμπορίας ξύλου.
Η επιτρεπόμενη ποσότητα των υλοτομούμενων και συλλεγόμενων καυσόξυλων για κάθε οικογένεια ορίζεται μέχρι της ποσότητας των πέντε χ.κ.μ.

Γ. Χρονικοί περιορισμοί – Μεταφορά – Διακίνηση
Η υλοτομία, συλλογή, διαμόρφωση και μεταφορά των καυσόξυλων θα διενεργείται κατά τους μήνες Δεκέμβριο – Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Η υλοτομία των καυσόξυλων πραγματοποιείται τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) και ώρες 07:00 έως 16:00, ενώ η μεταφορά τους τις ίδιες ημέρες και ώρες 07:00 έως 18:00. Η φόρτωση των δασικών προϊόντων στο δάσος γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στην προκειμένη περίπτωση της συλλογής ή της υλοτομίας από τους κατοίκους δεν εφαρμόζεται το κ.δ. του 1941 όπως ισχύει, περί δελτίων μεταφοράς, διότι οι διατάξεις αυτού αναφέρονται σε μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ξυλείας που προορίζονται για εκμετάλλευση.

Δ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Απαγορεύεται:
α) Κάθε υλοτομία και συλλογή δασικών προϊόντων κατά παράβαση των ανωτέρω, καθώς και η μεταφορά πέραν των διοικητικών ορίων των δήμων του Νομού Δωδεκανήσου (ακόμα και σε εκείνους που είναι δημότες ενός δήμου του Νομού Δωδεκανήσου, αλλά διαμένουν μόνιμα σε άλλο δήμο αυτού).
β) Η εμπορία των κατά τους ανωτέρω τρόπους υλοτομημένων ή συλλεγομένων δασικών προϊόντων, καθώς και η μεταφορά τους σε χώρους επιχειρήσεων εμπορίας ξύλου.
γ) Η υλοτομία σε εκτάσεις που χρήζουν προστασία από διάβρωση καθώς και περιμετρικά χώρων δασικής αναψυχής, πηγών, υδραγωγείων, ιερών και αρχαιολογικών χώρων, κτηριακών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και ορίων οικισμών και σε ακτίνα 100 μέτρων.

δ) Η υλοτομία στα πρανή των δρόμων χωρίς την υπόδειξη αρμόδιου δασικού οργάνου καθώς και η εγκατάλειψη των υπολειμμάτων της υλοτομίας στο κατάστρωμα αυτών.
ε) Η υλοτομία μέσα σε χείμαρρους ή στις όχθες αυτών, εφόσον τα φυόμενα άτομα της δασικής βλάστησης ασκούν προστατευτικό χαρακτήρα.
στ) Η υλοτομία και το κλάδεμα πλατάνων, ακόμα και ξερών, χωρίς την άδεια και τις οδηγίες της Υπηρεσίας µας.

ζ) Η υλοτομία εντός εκτάσεων που έχουν θεσμοθετηθεί ως προστατευόμενες στα πλαίσια του ν.1650/1986, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και για τις οποίες στις σχετικές πράξεις θεσμοθέτη-σης δεν προβλέπονται υλοτομίες, καθώς και στις αναδασωθείσες εκτάσεις για τις οποίες είναι σε ισχύ Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις.
Η Υπηρεσία μας επιφυλάσσεται όσον αφορά την ικανοποίηση όλων των ενδιαφερομένων αιτούντων, εφόσον διαπιστωθεί από έλεγχο των οργάνων της η έλλειψη ή η ανεπαρκής ποσότητα συλλεγόμενων καυσόξυλων.

Οι συμμετέχοντες στις υλοτομικές εργασίες υποχρεούνται να τις πραγματοποιήσουν λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία προστατευτικά μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή τους (κράνη, γάντια, προστατευτικά γυαλιά, κατάλληλα υποδήματα κ.λπ.) και οι απαραίτητες εργασίες να γίνουν σύμφωνα με τις υποδείξεις των δασικών υπαλλήλων, ώστε να αποφευχθεί ζημία ή φθορά στη δασική βλάστηση. Επίσης, υποχρεούνται να μην αφήσουν ξερούς κλάδους ή άλλα υπολείμματα των υλοτομιών μέσα στο δάσος, προκειμένου να αφαιρεθεί επικίνδυνη για τυχόν δασική πυρκαγιά καύσιμη ύλη ή άλλως να τα τεμαχίσουν επιμελώς και να τα τοποθετήσουν παράλληλα με τις ισοϋψείς του εδάφους.

Κάθε εγκεκριμένη υλοτομία σύμφωνα µε τα παραπάνω, θα διενεργείται από τον υλοτομούνται κατ’ εφαρμογή των αρχών της απόλυτης ατομικής και αστικής ευθύνης του, θα λαμβάνονται δηλαδή όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας του ιδίου και του συνόλου.

Ε. ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Οι κυρώσεις στις περιπτώσεις αθέτησης των όρων της παρούσας ΔΑΔ και των περί της συλλογής και υλοτομίας δασικών προϊόντων διατάξεων της δασικής νομοθεσίας, προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 268 – 271 του ν.δ. 86/1969 (Α’ 7), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν. Κάθε άλλη προγενέστερη διάταξη που ρυθμίζει κατ’ άλλο τρόπο την καυσοξύλευση στην περιοχή ευθύνης της υπηρεσίας μας καταργείται.

Η παρούσα ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της και λήγει την 31η-03-2025.
Με την παρούσα καταργείται κάθε προηγούμενη σχετική διάταξη.
Η εφαρμογή και τήρηση της παρούσας ρυθμιστικής διάταξης καυσοξύλευσης ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.
Η διευθύντρια Δασών
Δωδεκανήσου, Αικατερίνη Μπαλατσούκα,
δασολόγος MSc».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ