Γ. Σεγραίδος: Η επίθεση που δέχεται η μικρή επιχείρηση είναι ανηλεής και συνεχόμενη

1
4168

«Η επίθεση που δέχεται η μικρή επιχείρηση είναι ανηλεής και συνεχόμενη»
«Είναι κλειστά τα αυτιά για την εποχικότητα και είναι και κλειστά τα αυτιά για την εποχικότητα στα σύνορα και παρόλο που υπάρχουν προσπάθειες από πολιτευτές του νησιού μας, η κεντρική κυβέρνηση τα νησιά τα έχει στον κουβά»

«Η εστίαση ανέβηκε στη πόλη λόγω της αθρόας προσέλευσης Τούρκων επισκεπτών, αλλά δεν συνέβη το ίδιο σε άλλες περιοχές του νησιού»

«Τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ των μελών του Σωματείου για τη σεζόν θα έχουν εξαχθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου – Άμεσα θα συνταχθεί και το ετήσιο Υπόμνημα»

«Ταλαιπωρούν τον κλάδο της εστίασης γιατί τον θεωρούν ότι είναι γεμάτος από παρανομία, ενώ  τα στοιχεία μετά τις διασυνδέσεις των POS, καταδεικνύουν πως, η εστίαση εμφάνισε πολύ – πολύ μικρότερο ποσοστό εσόδων σε αύξηση σε σχέση με άλλους κλάδους που είναι πάνω από 150%»

«Ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων φέτος, γιατί είναι και πάρα πολύ βίαιες μεταβολές και οι αλλαγές που έρχονται, στον κλάδο μας τουλάχιστον»

«Μόνο προβλήματα δημιούργησε η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις πιστωτικές κάρτες γιατί υπήρξαν πολλά και υπάρχουν ακόμα τεχνικά προβλήματα, αλλά ως λειτουργία, εφόσον ξεπεραστούν αυτά τα τεχνικά προβλήματα, μιλάμε πλέον για το μέλλον που έρχεται»

«Εάν δεν υπάρξει πρώτα ο γενικός χωροταξικός σχεδιασμός, δεν μπορεί να τοποθετηθεί ο ειδικός του τουρισμού»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης Κω Γιώργος Σεγραίδος, μιλά στον «Σ» για το σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, 30/10/2024, και αφορούσε σε σειρά ζητημάτων, με κυρίαρχο την Ψηφιακή Κάρτα σε τουρισμό & εστίαση, των οποίων η εφαρμογή θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2025. «Το βασικότερο από όλα είναι να μπορέσει ο κάθε μικρός ή μεσαίος επιχειρηματίας της εστίασης, ο κάθε επιχειρηματίας της εστίασης, να ενημερωθεί σωστά για το πώς θα λειτουργήσει τη διαδικασία που αφορά τη σχέση του με τον εργαζόμενο» σημειώνει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας παράλληλα πως, θα υπάρξει στην αρχή ένα σχετικό πρόβλημα διότι θα προστεθεί κι άλλος φόρτος εργασίας στον επιχειρηματία, όμως, ο εργαζόμενος θα έχει πλήρη εικόνα για το τι έχει δηλωθεί για την παρουσία του στην επιχείρηση. «Νομίζω ότι είναι προς το καλύτερο, προς το καλό, δεν ξέρω όμως αν θα λειτουργήσει» δηλώνει.

Για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις πιστωτικές κάρτες, άποψή του είναι πως «μόνο προβλήματα δημιούργησε.  Υπήρξαν πολλά και υπάρχουν ακόμα τεχνικά προβλήματα, αλλά ως λειτουργία, εφόσον ξεπεραστούν αυτά τα τεχνικά προβλήματα, μιλάμε πλέον για το μέλλον που έρχεται».

Για τα καθαρά τοπικά μας ζητήματα, εκτιμά πως, η εστίαση ανέβηκε στη πόλη λόγω της αθρόας προσέλευσης Τούρκων επισκεπτών, αλλά δεν συνέβη το ίδιο σε άλλες περιοχές του νησιού. Μας ενημερώνει πως, το αποτέλεσμα των έρευνας μεταξύ των μελών του Σωματείου για την τουριστική περίοδο, από το οποίο θα συνταχθεί το φετινό υπόμνημα, θα είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Όσο για την «πατριωτική οικονομία», αίτημα του Σωματείου, δηλαδή, να μη φύγουν οι μικροί επιχειρηματίες από τα νησιά της παραμεθορίου, να μην αλλάξουν χέρια δεκάδες εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις κλπ., δηλώνει πως ίσως γίνεται το αντίθετο.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η επίθεση που δέχεται η μικρή επιχείρηση είναι ανηλεής και συνεχόμενη. Είναι κλειστά τα αυτιά για την εποχικότητα και είναι και κλειστά τα αυτιά για την εποχικότητα στα σύνορα και παρόλο που υπάρχουν προσπάθειες από πολιτευτές του νησιού μας, η κεντρική κυβέρνηση τα νησιά τα έχει στον κουβά» αναφέρει.

Εκτιμά πως, ταλαιπωρούν τον κλάδο της εστίασης γιατί τον θεωρούν ότι είναι γεμάτος από παρανομία, ενώ  τα στοιχεία μετά τις διασυνδέσεις των POS, καταδεικνύουν πως, η εστίαση εμφάνισε πολύ – πολύ μικρότερο ποσοστό εσόδων σε αύξηση σε σχέση με άλλους κλάδους που είναι πάνω από 150%.

Προτρέπει δε, όσους θελήσουν να ασχοληθούν με τον τομέα της εστίασης, να το σκεφτούν και να καταρτιστούν πολύ σοβαρά και να μην το διαλέγουν όσοι έχουν σκοπό να κάνουνε εφήμερες επιχειρήσεις «διότι δεν είναι η εστίαση όπως παλιά».

Συμφωνεί, τέλος, με την θέση του Γιώργου Χρυσουλάκη για το χωροταξικό του τουρισμού, λέγοντας πως «εάν δεν υπάρξει πρώτα ο γενικός χωροταξικός σχεδιασμός, δεν μπορεί να τοποθετηθεί ο ειδικός του τουρισμού».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Σεγραίδο, την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024, , ο Σύλλογος Επιχειρηματιών Εστίασης Κω -ΣΕΠΕ Κω, σε συνεργασία με την Ε.Φ.Ε.Ε. Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, την Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου «ΕΣΤΙΑ»  και την Ένωση Ξενοδόχων Κω διοργανώσατε σεμινάριο με θέματα,  Ψηφιακή Κάρτα σε τουρισμό & εστίαση, όλες τις αλλαγές στο ΠΣ Εργάνη και  myDATA: Τί νέο έρχεται. Πείτε μας δυο λόγια για τη σημασία και την αξία του σεμιναρίου.
Γ.Σ.: Το βασικότερο από όλα είναι να μπορέσει ο κάθε μικρός ή μεσαίος επιχειρηματίας της εστίασης, ο κάθε επιχειρηματίας της εστίασης, να ενημερωθεί σωστά για το πώς θα λειτουργήσει τη διαδικασία που αφορά τη σχέση του με τον εργαζόμενο. Είναι πάρα πολύ σημαντική. Εδώ μιλάμε για την εφαρμογή του νόμου.
Είναι ένα σεμινάριο το οποίο γίνεται για τους λογιστές μεν, αλλά καλούνται και οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες και η εστίαση να βρίσκονται εκεί για να πάρουν τουλάχιστον τις βασικές πληροφορίες. Προφανώς οι επιχειρήσεις θα ενημερωθούν καλύτερα από τα λογιστικά τους γραφεία, αλλά δεν παύει να είναι πολύ μεγάλος πλούτος να έχει ο κάθε επιχειρηματίας τη γνώση για το πώς πρέπει να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να ρωτάει δεξιά και αριστερά όταν θα έρθει ο επόμενος Φλεβάρης, γιατί αυτό θα ξεκινήσει από τον επόμενο Φεβρουάριο του 2025.
Ερ: Πιστεύετε ότι θα είστε έτοιμοι να το εφαρμόσετε αυτό;

Γ.Σ.: Προσωπικά, επειδή γνωρίζω τη διαδικασία, θα είναι λίγο περίεργα τα πράγματα.  Θα υπάρξει στην αρχή ένα σχετικό πρόβλημα, αλλά δεν ξέρω αν μπορούν να το κάνουν όλοι, αν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όλοι και αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεύτερον, θα αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο που η καθημερινότητα του επιχειρηματία θα προσθέσει κι άλλο φόρτο και ευθύνη για τα προαπαιτούμενα.
Ερ: Τελικά, από αυτή την εφαρμογή του νόμου ποιος «κερδίζει»; Σε εισαγωγικά το κερδίζει. Ο επιχειρηματίας, ο εργαζόμενος, ο πελάτης; Ποιος;
Γ.Σ.: Να κερδίζει ο πελάτης, δεν νομίζω. Να κερδίζει ο εργαζόμενος ή ο επιχειρηματίας… Γίνεται μια προσπάθεια νοικοκυρέματος. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει αυτό. Θα μπορούσα να σας το απαντήσω πολύ πιο εύκολα όταν θα ξεκινήσει να λειτουργεί, αλλά με βάση αυτά που γνωρίζω για τον τρόπο λειτουργίας, ξέρω ότι προσπαθεί να υπάρξει μία νοικοκυροσύνη όσον αφορά την άφιξη ή την αναχώρηση του εργαζόμενου από την επιχείρηση. Θα είναι ψηφιακό όπως ψηφιακά πλέον είναι τα πάντα στη ζωή μας σιγά σιγά και αυτό γίνεται μέσω ενός κινητού, μιας εφαρμογής. Ο εργαζόμενος έχει πλήρη εικόνα για το τι έχει δηλωθεί για την παρουσία του στο κατάστημα. Νομίζω ότι είναι προς το καλύτερο, προς το καλό, δεν ξέρω όμως αν θα λειτουργήσει.
Ερ: Βέβαια, ουσιαστικά τα αποτελέσματα θα τα δούμε με τη νέα τουριστική περίοδο.
Γ.Σ.: Ναι, τότε θα μπορέσουμε να δούμε αν πραγματικά είχαμε αποτέλεσμα ή
αν πραγματικά το νομοθέτημα αυτό ή αυτή η διαδικασία έφερε αποτέλεσμα προς το καλύτερο, προς όφελος είτε του εργαζομένου είτε της επιχείρησης. Εγώ σαν εκπρόσωπος επιχειρηματιών, ξέρω ότι φορτώνεται περισσότερος κόπος στον
εκάστοτε εργοδότη επιχειρηματία καθημερινά. Αλλάζει η ρουτίνα του, θα πρέπει να κάνει διαφορετικά πράγματα, θα πρέπει να λειτουργεί διαφορετικά όχι μόνο με την ψηφιακή κάρτα, διότι και το κάλεσμα προς τα μέλη μας δεν γίνεται μόνο για να παρακολουθήσουν για την ψηφιακή κάρτα. Το κάλεσμα γίνεται γιατί θα πρέπει να μαζευτούμε στο τέλος της σεζόν, να σας βγάλουμε τα αποτελέσματα, μιας
που μας ρωτάτε πώς πήγε, να κάνουμε την ετήσια δημοκρατική μας διαδικασία και να βγουν τα αποτελέσματα και του υπομνήματος όπως κάθε χρόνο.
Ερ: Θα έχουμε καιρό να τα πούμε αυτά, αλλά μία εικόνα βέβαια έχουμε για το πώς πήγε φέτος η εστίαση. Πριν όμως πάμε σε αυτό, θέλω να σας πω ότι διάβασα διάφορα δημοσιεύματα για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις πιστωτικές κάρτες. Λένε ότι αλλού κύλησε ομαλά, αλλού δημιούργησε προβλήματα. Η δική σας η άποψη ποια είναι;
Γ.Σ.: Μόνο προβλήματα δημιούργησε και ο λόγος που δημιούργησε μόνο προβλήματα είναι γιατί υπάρχουν δεκάδες λογισμικά προγράμματα που θα έπρεπε να δεχθούν από το POS της Τράπεζας τις απαραίτητες ρυθμίσεις να ενωθούν. Υπήρξαν πολλά και υπάρχουν ακόμα τεχνικά προβλήματα, αλλά ως λειτουργία, εφόσον ξεπεραστούν αυτά τα τεχνικά προβλήματα, μιλάμε πλέον για το μέλλον που έρχεται. Μάλιστα, ένα δημοσίευμα της «Καθημερινής» ορίζει ότι, πάρα πολύ σύντομα, ίσως και την επόμενη σεζόν, ο Φ. Π. Α. δεν θα αποδίδεται από τους εργοδότες πλέον, από τους επιχειρηματίες, αλλά θα τραβιέται απευθείας από το σύστημα την ώρα που θα ανέβει το παραστατικό στο Διαδίκτυο. Οπότε, κινούμαστε προς μία κατεύθυνση, η οποία στο τέλος θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Θα μειώσει τον κόπο και τον χρόνο και τα προαπαιτούμενα για τον εργοδότη, αλλά δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει γιατί είναι στην αρχή.
Ερ: Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο αυτό στη χώρα μας. Πάμε πρώτα στην εφαρμογή πριν λύσουμε τα όποια τεχνικά προβλήματα.
Γ.Σ.: Ναι, το ‘χουμε σαν σπορ αυτό. Ταλαιπωρούμε τους ανθρώπους χωρίς να υπάρχει λόγος. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τα δικά μας τεστ ώστε πριν βγει στην αγορά κάτι, να είναι πλήρως λειτουργικό. Αλλά όπως είπατε, το έχουμε σαν σπορ αυτό.
Ερ: Ναι, λες και είναι στο DNA μας… Ας αλλάξουμε κλίμα κι ας έρθουμε στα καθιερωμένα. Στην τελευταία μας συνέντευξη, πριν κάμποσους μήνες, είχατε δηλώσει ότι ήδη η φετινή σεζόν δείχνει τα σημάδια της. Σήμερα, που ουσιαστικά η τουριστική περίοδος είχε ολοκληρώσει τον κύκλο της, ελάχιστες μέρες έχουν απομείνει, πείτε μου, τελικά ποια είναι αυτά τα σημάδια και τι δείχνουν για το αύριο της εστίασης στο νησί μας;
Γ.Σ.: Η εστίαση σώθηκε, και λέω σώθηκε, δεν έγινε καμία καταστροφή στο νησί, προς Θεού, απλά ανέβηκε εκεί που έπρεπε να πάει εξαιτίας της αθρόας προσέλευσης των Τούρκων επισκεπτών. Αυτό έφερε στα καταστήματα της πόλης μεγάλη και καλύτερη επισκεψιμότητα, καλύτερη κατανάλωση ανά τραπέζι και δόξα τω Θεώ, δεν νομίζω ότι τα καταστήματα που βρίσκονται στην πόλη και κοντά στην ζώνη Σέγκεν να αντιμετώπισαν κάποιο παράπονο όσον αφορά το πώς πήγε η σεζόν γι αυτούς. Αλλά εμείς είμαστε ένας σύλλογος που εκπροσωπούμε πάνω από 250 επιχειρήσεις σε όλο το νησί. Και δεν είναι το ίδιο με το τι συνέβη και σε άλλα σημεία του νησιού. Η δουλειά μας είναι να το αποτυπώσουμε αυτό, γι αυτό και ζητάμε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, γι αυτό και θα ζητήσουμε από τα μέλη μας να κάνουν τον κόπο να μας δώσουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν ή ότι άλλο θέλουν και να καταγραφούν τα πάντα. Μπορώ να σας πω ότι πήγε πάρα πολύ καλά η εστίαση στην πόλη, αλλά δεν πήγε καλά σε άλλα σημεία του νησιού. Αυτά δεν μπορεί να τα λέει ούτε ένας, ούτε δυο, ούτε το διοικητικό συμβούλιο. Δεν αρκεί. Θα γίνεται πάντοτε δημοκρατική διαδικασία, θα γίνονται πάντοτε από τη βάση των μελών μας γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι δίκαιο και σωστό το αποτέλεσμα από αυτά που θα σας πούμε.
Ερ: Πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση με τα μέλη σας; Πότε  θα κατατεθούν τα ερωτήματα, οι απαντήσεις και τελικά το υπόμνημα;

Γ.Σ.: Στις 30 Οκτωβρίου, με αφορμή την ψηφιακή κάρτα, δια ζώσης, θα υπάρχουν ερωτηματολόγια και εκείνη την χρονική στιγμή θα ανοίξει και στην διαδικτυακή μας εφαρμογή στο Facebook το ερωτηματολόγιο για να μπορούν να συμμετέχουν και να ψηφίζουν τα μέλη μας και διαδικτυακά. Το κάνουμε έτσι για να μπορεί να υπάρχει ένας έλεγχος ότι κανείς δεν πρόκειται να ψηφίσει δυο φορές, για να μπορεί να είναι ακριβές το αποτέλεσμα.
Ερ: Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης πότε αναμένονται;
Γ.Σ.: Νομίζω ότι στις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, μέχρι τις 10 του μήνα, θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα και θα σας το έχουμε στείλει.

Ερ: Κύριε Σεγραίδο, θυμήθηκα και κάτι άλλο. Ένα από τα αιτήματά σας ήταν η «πατριωτική οικονομία», δηλαδή, να μη φύγουν οι μικροί επιχειρηματίες από τα νησιά της παραμεθορίου, να μην αλλάξουν χέρια δεκάδες εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις κλπ. Έχετε εισακουστεί;
Γ.Σ.: Όχι. Ίσως γίνεται το αντίθετο από την πατριωτική οικονομία.

Ερ: Δηλαδή;
Γ.Σ.: Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η επίθεση που δέχεται η μικρή επιχείρηση είναι ανηλεής και συνεχόμενη. Είναι κλειστά τα αυτιά για την εποχικότητα και είναι και κλειστά τα αυτιά για την εποχικότητα στα σύνορα και παρόλο που υπάρχουν προσπάθειες από πολιτευτές του νησιού μας, η κεντρική κυβέρνηση τα νησιά τα έχει στον κουβά. Την επιχειρηματικότητα τη μικρή που ξέραμε, εγώ προσωπικά ξέρω ότι δεν την ξαναδώ με όλα αυτά που έρχονται. Το φωνάζουμε καιρό, το λέμε, νομίζω, τουλάχιστον δυο χρόνια, το βλέπουμε να γίνεται, θα δούμε και το φετινό χειμώνα τι θα έχει αφήσει ως αποτέλεσμα, διότι, μπορεί να δείτε ότι πήγε πολύ καλά η εστίαση, όπως λέμε, σε κάποια σημεία και γύρω στις 20 – 30 επιχειρήσεις να πουλιούνται. Θα πρέπει όλο αυτό να το μαζέψουμε και να σας το δώσουμε σαν εικόνα σωστά και χωρίς σάλτσες, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς υπερβολή, αλλά ακριβή αποτύπωση το τι έχει συμβεί, μέσα στο χειμώνα. Πατριωτική όμως οικονομία δεν υπάρχει από την κυβέρνηση για τα νησιά μας μέχρι σήμερα.
Ερ: Γιατί εκτιμάτε ότι ταλαιπωρούν τον κλάδο της εστίασης;
Γ.Σ.: Γιατί τον θεωρούν ότι είναι γεμάτος από παρανομία. Αντίστοιχα, παρόλα τα οικονομικά στοιχεία που βλέπετε να βγαίνουν ακόμα και τώρα μετά τις διασυνδέσεις των POS, θα δείτε ότι αν τοποθετήσετε μία μέση αύξηση 20% στον τζίρο των επιχειρήσεων της εστίασης λόγω αύξησης πρώτων υλών, ενεργειακού κόστους, κ.λ.π.,  η εστίαση εμφάνισε με τη διασύνδεση του POS, πολύ – πολύ μικρότερο ποσοστό εσόδων σε αύξηση σε σχέση με άλλους κλάδους που είναι πάνω από 150%.
Ερ: Μοιάζει με αυτό που λέμε, πονάει δόντι κόβει κεφάλι, γιατί παράνομοι υπάρχουν παντού και σε όλους τους κλάδους.
Γ.Σ.: Εύκολος στόχος, η εστίαση. Δεν είχε ποτέ και μεγάλη ένταση συνδικαλιστικής δράσης. Είναι ένα επάγγελμα που το διαλέγουν ή το διάλεγαν και καλά θα κάνουν να μην το διαλέγουν όσοι έχουν σκοπό να κάνουν εφήμερες επιχειρήσεις, διότι πλέον δεν είναι όπως παλιά και αυτό είναι μια προτροπή προς τους νεότερους επιχειρηματίες ότι, όταν θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον τομέα της εστίασης, να το σκεφτούν και να καταρτιστούν πολύ σοβαρά, διότι, η εστίαση δεν είναι πλέον «κάνε παιδί μου μία καφετέρια να περνάει η ώρα σου».
Ερ: Σωστό κι αυτό γιατί το βλέπουμε να συμβαίνει.
Γ.Σ.: Έχει τελειώσει αυτό και πρέπει να το πούμε σαν φορέας και πρέπει να προτείνουμε στους ανθρώπους να μην κάνουν λάθη, διότι δεν είναι η εστίαση όπως παλιά. Παλαιότερα, πριν από 20 χρόνια, πριν από 30 χρόνια, η εστίαση ήταν μια όμορφη επενδυτική πράξη, με άμεσο αποτέλεσμα. Τώρα η εστίαση, εάν την τοποθετήσετε τεχνοκρατικά, δεν πρέπει να ανοίγει μια επιχείρηση υπό τη μορφή και όπως είναι τώρα. Θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ για να ανοίξει.
Ερ: Κύριε Σεγραίδο, ίσως ακουστεί κάπως αυτό που θα πω και δεν θέλω να παρεξηγηθεί. Μπορεί να γίνει ένας χωροταξικός σχεδιασμός, για παράδειγμα, σε ένα τετράγωνο πόσα καταστήματα εστίασης χωρούν, πόσα καταστήματα εμπορικά χωρούν, κ.λ.π.,
Γ.Σ.: Πολύ ωραία ιδέα. Για να υπάρξει ένας τέτοιος χωροταξικός σχεδιασμός τουριστικός, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει ο γενικός χωροταξικός κανονισμός του νησιού που δεν γίνεται ακόμη έστω και μετά από 50 χρόνια. Εάν δεν υπάρξει πρώτα ο γενικός δεν μπορεί να τοποθετηθεί ο ειδικός. Ο τουριστικός χωροταξικός σχεδιασμός είναι μέρος του προβλήματος. Για παράδειγμα, μπορούμε να τοποθετήσουμε τις καφετέριες και τα κέντρα διασκέδασης σε κάποιο σημείο χωρίς να ξέρουμε αν δίπλα θα είναι ξενοδοχεία ή εργοστάσια; Πρέπει να υπάρξει πρώτα ο γενικός χωροταξικός σχεδιασμός. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κύριο Χρυσουλάκη. Αυτό οφείλει να κάνει η πολιτεία πρώτα και μετά να έρθει ο επιμέρους κλάδος και να χωροθετήσει και να γίνουν οι ξεχωριστοί σχεδιασμοί που αφορούν τον τουρισμό ή την μεταποίηση ή τον αγροτικό ή το οτιδήποτε. Αλλά, αυτό το συζητάμε δεκαετίες. Ήμασταν νέοι και γεράσαμε. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και τώρα να μην έχει γίνει αυτό.
Ερ: Αυτή την πρόταση, αν θυμάμαι καλά, την είχε κάνει πριν πάρα πολλά χρόνια ο Κώστας Μαχαιράς, πρόεδρος τότε του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά είχε πέσει στον βρόντο. Τότε που ανθούσαν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους και δεν είχαμε φτάσει στην σημερινή κατάσταση όπου ανθεί το all inclusive με ό,τι έχει επιφέρει σε αυτές.
Γ.Σ.: Βλέπετε πόσο πίσω μείναμε, πόσα πράγματα αφήσαμε στην τύχη τους και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε; Αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να αφεθούν στην τύχη τους. Είναι πολύ σημαντικά κομμάτια, είπατε κάτι πάρα πολύ σοβαρό, πού θα πάει η εστίαση; Μήπως δεν πρέπει να ανοίγουν περισσότερες επιχειρήσεις για να στηρίξουμε τις υφιστάμενες, να μην κλείσουν και αυτές; Σε κάθε κλάδο, σε κάθε τομέα. Θυμάμαι τον εαυτό μου πριν 20 χρόνια να λέω, μα πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα γραφείο επιχειρηματικής κατεύθυνσης από τον δήμο ή την περιφέρεια ή από την τότε νομαρχία;

Ερ: Κύριε Σεγραίδο, περιμένοντας το υπόμνημα του Σωματείου σας, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για να μέσα του χειμώνα.
Γ.Σ.: Νομίζω ότι ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων φέτος, γιατί είναι και πάρα πολύ βίαιες μεταβολές και οι αλλαγές που έρχονται, στον κλάδο μας τουλάχιστον, οπότε θα έχουμε να πούμε πολλά.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

https://www.stathmosnet.gri

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. για την αθρόα προσέλευση Τούρκων ,ακολουθήθηκε η πεπατημένη

    υπάρχουν και εδώ σύνδεσμοι,πρακτορίσκοι, υπάρχει υπόγεια άγρα πελατών..οι επισκέπτες ξέρουν ακριβώς που θα πάνε.
    οι μικροεπαγγελματίες δέχονται πόλεμο ενώ τα μαύρα λεφτά,τα αδήλωτα η παραοικονομία είναι τόσο μεγάλη πληγή που μόνο σε διεφθαρμένες χώρες υπάρχουν.
    Σε λίγο τα πενταστερα θα αρχίσουν τις δήθεν ανακαινίσεις,που δεν είναι τίποτα άλλο από επεκτάσεις και κατασπατάληση επιδοτήσεων σε άλλες..κατευθύνσεις.
    Ένα κ#λοχανείο.
    Μόνο Big Business friendly αυτή η Κυβέρνηση -θιασος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ