Γιάννης Παππάς: «Καινοτομία, σταθερότητα και ανάπτυξη»

0
1494

Γιάννης Παππάς: «Καινοτομία, σταθερότητα και ανάπτυξη». –

Άρθρο μου στην εφημερίδα Παραπολιτικά.

 

Υπάρχει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος που να διαφωνεί με το παραπάνω τρίπτυχο; Θέλω να πιστεύω πως όχι. Η πρόκληση λοιπόν είναι να το υλοποιήσουμε ξεκινώντας μάλιστα όχι από το κέντρο, αλλά από την περιφέρεια και καταλήγοντας στο κέντρο.

Ας πάρουμε ένα υπαρκτό παράδειγμα. Τη νησιωτική Ελλάδα που αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού τα νησιά σφύζουν από κόσμο. Τα πλοία φτάνουν και αναχωρούν από τα λιμάνια γεμάτα, τα αεροπλάνα κάνουν ουρά στους αεροδιαδρόμους, η οικονομία του τουρισμού πηγαίνει καλά και τα έσοδα αυξάνονται. Είναι όλα ρόδινα όμως όλο τον χρόνο;

Φυσικά και όχι. Υπάρχουν νησιά που τον χειμώνα επηρεάζονται από την μεγάλη απόσταση και τη δυσκολία της προσέγγισης. Όπως υπάρχουν και άνθρωποι που μένουν για να εργαστούν κατά τη διάρκεια της σεζόν στα νησιά που τον χειμώνα δεν έχουν δασκάλους ή γιατρούς. Αυτό που για κάποιον που κάθεται σε ένα γραφείο με ωραία θέα φαντάζει απίθανο, για τους νησιώτες είναι μία πραγματικότητα.

Η αποστολή όσων έχουν δημόσιο λόγο είναι να βρίσκουν λύσεις βιώσιμες και αποτελεσματικές προς όφελος των πολλών. Και τα πάντα για μία νησιωτική περιοχή ξεκινούν από την ευκολία της σύνδεσης με άλλες περιοχές.

Η λύση στην εποχή μας, όταν τα περισσότερα εργαλεία του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί, είναι η καινοτομία. Η καινοτομία στην περίπτωση των νησιών είναι η ανάπτυξη ακτοπλοϊκών συνδέσεων μεταξύ των νησιών και με την ηπειρωτική Ελλάδα με πλοία σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον. Μπορεί να γίνει αυτό όμως χωρίς να υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός; Πολύ δύσκολα. Η διαδικασία αυτή λοιπόν απαιτεί ένα μακρόπνοο πλάνο που θα δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες και ένα σταθερό περιβάλλον. Η καινοτομία και η σταθερότητα γεννούν την ανάπτυξη η οποία είναι αμφίδρομη. Απευθύνεται στους νησιώτες, γιατί στο τέλος της διαδικασίας είναι εκείνοι που θα την τροφοδοτήσουν κιόλας. Είναι οι άνθρωποι που επιλέγουν να περάσουν τη ζωή τους στα νησιά, να δημιουργήσουν οικογένειες και να παράξουν συμβάλλοντας στην τοπική και την εθνική οικονομία.

Νησιά με καινοτόμα και σταθερή σύνδεση μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα μπορούν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην αναστροφή του δημογραφικού προβλήματος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι αποκαλούμενες άγονες γραμμές μπορούν κάλιστα να μετατραπούν σε γραμμές ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας με τελικό αποδέκτη την ανάπτυξη της Ελλάδας η οποία από την αρχαιότητα αντλούσε τη δύναμή της από τη θάλασσα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ