Γ. Πατούλης: Στόχος μας όλοι οι γιατροί του πλανήτη, να περνούν έστω και μία φορά από το νησί του Ιπποκράτη

1
4703

Με αφορμή την πρόσφατη τελετή της ορκωμοσίας των αριστούχων ιατρών από όλο τον κόσμο, στο Ασκληπιείο της Κω, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και τέως περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, αναφέρεται στους στόχους του ως προέδρου του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, μιλά για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και στέλνει μήνυμα στους νέους γιατρούς.

• Κύριε Πατούλη, να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από την πρόσφατη τελετή της ορκωμοσίας των αριστούχων ιατρών από όλο τον κόσμο, στο Ασκληπιείο της Κω. Παρακoλουθήσαμε μια πολύ όμορφη και συγκινητική εκδήλωση. Πώς βιώσατε αυτή την τελετουργία και ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και βεβαίως ως γιατρός ο ίδιος.
Είναι αλήθεια, ότι νιώθω μεγάλη συγκίνηση, όταν νέοι γιατροί και μάλιστα οι αριστούχοι, από πολλά σημεία του πλανήτη και τα πανεπιστήμια τα οποία εκπροσωπούνται από αυτούς τους γιατρούς, ορκίζονται με τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη, στο σημείο και στο νησί που άσκησε την ιατρική αλλά και δημιούργησε την πρώτη ιατρική σκέψη ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και προφανώς μέσω της συνεργασίας μας με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω.
Αυτό άρχισε με τη βράβευση των αριστούχων ιατρών στα 7 πανεπιστήμια της χώρας μας και κατόπιν διευρύνθηκε και στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και είμαι σίγουρος, ότι τα επόμενα χρόνια αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε αριθμό και συμμετοχές. Στόχος μας κάποια στιγμή είναι όλοι οι γιατροί του πλανήτη, να περνούν έστω και μία φορά από το νησί του Ιπποκράτη και να γνωρίζουν πώς ακριβώς ξεκίνησε η γνώση της θεραπείας, της έρευνας και γενικότερα της ζωής. Προσωπικά το όνειρό μου είναι να δημιουργήσουμε και το μουσείο της δυτικής ιατρικής, εδώ στην Ελλάδα, όπως ακριβώς της παραδοσιακής ανατολικής ιατρικής και βρίσκεται στην Σαγκάη.

• Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τους στόχους σας ως προέδρου του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών.
Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών είναι ένας οργανισμός που έχει ως πρωταρχικό σκοπό να διασυνδέσει όλους τους Ιατρούς ανά τον κόσμο με κύριους στόχους την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη επιστημονικού διαλόγου και τεχνογνωσίας για τη δημιουργία ενός ζωτικού πυρήνα ιατρικής δικτύωσης. Όραμά μας είναι η αναβίωση και προβολή του Όρκου του Ιπποκράτη και της Ιπποκρατικής Ιατρικής, καθώς
και η διασύνδεση των ιατρικών σχολών με την Ιπποκράτεια ιατρική φιλοσοφία και ηθική ανά την υφήλιο. Μέσα από όλες τις δράσεις μας, ημερίδες, συνέδρια και διακρατικές συναντήσεις προσβλέπουμε στο να αναπτύξουμε δίκτυα συνεργασίας με εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς δομές και οργανισμούς, οι οποίες έχουν ως στόχο τους την υγεία και τον άνθρωπο. Παράλληλα φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα Ιπποκρατικής Ιατρικής φιλοσοφίας, καθώς και να αναπτύξουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις, που άπτονται της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην Ιπποκρατική Ιατρική, στην καθιέρωση απονομής Βραβείων Αριστείας επιφανών ιατρών, με διεθνώς αναγνωρισμένη δράση και στην εθελοντική παροχή εξειδικευμένων ιπποκρατικών ιατρικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

• Ο ιατρικός τουρισμός είναι ένα κομμάτι του τουρισμού που μπορεί να υποστηριχθεί μέσω του Ινστιτούτου και με ποιον τρόπο;
Ο ιατρικός τουρισμός είναι το μέλλον, κατά την άποψή μας, για τη χώρα μας, διότι έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες και από το έμψυχο δυναμικό που είναι καλά εκπαιδευμένο, λες και έχει μεταφερθεί μάλιστα το γονίδιο του Ιπποκράτη σε όλους τους Έλληνες γιατρούς και αυτό έχει μεταλαμπαδευτεί στη σύγχρονη ιατρική και στους σύγχρονους γιατρούς. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε όλες εκείνες τις δυνατότητες και όταν λέμε εμείς, εννοούμε και την Ελιτούρ (Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας), όχι μόνο επειδή είμαστε στη χώρα του Πατέρα της Ιατρικής και γενικότερα της ιατρικής σκέψης, αλλά και επειδή η Ελλάδα, είναι μια χώρα που 300 μέρες το χρόνο έχει ηλιοφάνεια, ενώ συγχρόνως έχει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, που ξεκινά από την αρχαιότητα. Όλα αυτά μπορούν να διασυνδεθούν και τελικά να γίνουμε η χώρα της υγείας του παγκόσμιου ασθενή και του παγκόσμιου πολίτη.

• Ποιες είναι οι διαδικασίες και τα κριτήρια για να γίνει κάποιος μέλος του Παγκοσμίου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών;
Έχουμε ενώσει πάρα πολλές ιατρικές ενώσεις με τα μέλη τους σε όλο τον κόσμο, προφανώς ο μεγαλύτερος αριθμός είναι από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με 28.000 μέλη και φιλοδοξούμε, όπου υπάρχει Έλληνας γιατρός και ένωση Ελλήνων ιατρών να ενωθούν, διότι είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο ως δίκτυο, το οποίο μπορεί να προσφέρει στη χώρα, διότι όπου και να έχουνε βρεθεί οι Έλληνες θριαμβεύουν.

• Πώς το Ινστιτούτο προάγει τη διασύνδεση των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο με την Iπποκράτεια ιατρική φιλοσοφία και ηθική;
Ο Ιπποκράτειος όρκος είναι διαχρονικός και επίκαιρος, διότι μέσα από αυτόν μπορεί κανείς να αντιληφθεί ποια πρέπει να είναι η σχέση του λειτουργού γιατρού και του ασθενούς. Εμείς θεωρούμε λοιπόν ότι όλο αυτό θα πρέπει να μνημονεύεται στους φοιτητές και στους νέους γιατρούς και γι’ αυτό προσπαθούμε μέσα από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών να τοποθετούμε, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια ανά το κόσμο, την κεφαλή του Ιπποκράτη, καθώς και να φυτεύουμε τον πλάτανο του Ιπποκράτη, γιατί όπως γνωρίζουμε κάτω από τον πλάτανο δίδασκε ο πατέρας της δυτικής Ιατρικής στους νέους γιατρούς τα θέματα της ηθικής και το πώς πρέπει να χειρίζονται τη δύναμη της γνώσης τους, σε σχέση με τον ασθενή που τους έχει ανάγκη. Γι’ αυτό έχουμε ήδη τοποθετήσει σε ορισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού (Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Κύπρο, Παβία, Μελβούρνη, Αντίς Αμπέμπα) την προτομή του Ιπποκράτη και συνεχίζουμε.

• Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα σε ό, τι αφορά στη λειτουργία του Ινστιτούτου;
Να ενώσουμε τους γιατρούς απανταχού του πλανήτη και να μας ενώνει ο Ιπποκράτειος Όρκος.

• Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή μας κύριε Πατούλη, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους γιατρούς;
Οι νέοι γιατροί είναι μέσα από τις γνώσεις τους και την τεχνολογία η ελπίδα για το αύριο των πολιτών, για να διατηρούνται υγιείς αλλά και να θεραπεύονται όταν θα γίνονται ασθενείς. Θεωρούμε όμως ότι εκτός από τη δύναμη της γνώσης, πρέπει να έχουν και τη γνώση της ηθικής και των κόκκινων γραμμών των οποίων θα πρέπει να υπάρχουν μεταξύ του θεράποντος και του ασθενούς. Και προφανώς εμείς σαν χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το μεγάλο έμψυχο δυναμικό, που δυστυχώς τα τελευταία 20 χρόνια έφυγε εκτός Ελλάδος, από συγκεκριμένες πολιτικές, δημιουργώντας έναν αναπτυξιακό πυλώνα ώστε η χώρα μας να γίνει χώρα υγείας, και όχι χώρα παραγωγής ιατρικού προσωπικού που μεταναστεύει. Αυτό λοιπόν, έχει να κάνει και με αυτό που κάνει η Ελιτούρ και προσπαθεί, αλλά έχει ζητήσει και από την πολιτεία συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα δράσουν βοηθητικά στην επένδυση της υγείας, αλλά και στην επιστροφή των Ελλήνων γιατρών εφόσον μέσα από τον Ιατρικό Τουρισμό θα έρχονται πολίτες που θα αναζητούν την υγεία τους εδώ στην Ελλάδα, στην χώρα που γέννησε την Ιατρική.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όχι κύριε Πατούλη! Στόχος σας πρέπει να είναι!!!Η κατάργηση στα φακελάκια,και την αγορά και την πώληση τις υγείας στον υγειονομικό τομέα! Αυτά δίδαξε ο ο περίφημος ΙΠΠΟΚΡΆΤΗΣ!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ