Αδιαφορία του Υπ. Ναυτιλίας για την ανάγκη καθημερινής σύνδεσης της Νισύρου με Κω | Δήμαρχος Νισύρου: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την αδιαφορία»

0
27

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΜΕ ΚΩ

 

Σε απόγνωση οι κάτοικοι λόγω της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Κω – Το Υπουργείο Ναυτιλίας αδιαφορεί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Δημάρχου Νισύρου.

Η Νίσυρος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά την ακτοπλοϊκή της σύνδεση με την Κω, ένα ζήτημα που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού. Παρά τις επανειλημμένες επιστολές και επικοινωνίες του Δημάρχου Νισύρου, κ. Χριστοφή Κορωναίου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνεχίζει να επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Νισύρου και Κω είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της Νισύρου, που εξαρτώνται από αυτήν για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, ιατρική περίθαλψη, εμπορικές συναλλαγές, αλλά και για τη σύνδεση με το αεροδρόμιο της Κω. Επιπλέον, όλη η τροφοδοσία του νησιού πραγματοποιείται μέσω της Κω, γεγονός που καθιστά την καθημερινή σύνδεση απαραίτητη.

Η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη τώρα που μπαίνουμε στην χειμερινή σαιζόν, καθώς σταματούν τα τουριστικά ημερόπλοια που συνδέουν τη Νίσυρο με την Κω. Αυτή η διακοπή εντείνει το ήδη τεράστιο πρόβλημα για το νησί, αφήνοντας τους κατοίκους με ελάχιστες επιλογές για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών και επιδεινώνοντας την απομόνωσή τους. Στα σχολεία της Νισύρου φοιτούν περί τα εκατό πενήντα παιδιά που είναι οργανωμένα στον αθλητικό σύλλογο «Πολυβώτης», σε ομάδες ποδοσφαίρου Κ12, Κ14 και την ερασιτεχνική ομάδα του Πολυβώτη, δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν το Σαββατοκύριακο για την Κώ και τη Ρόδο για τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

 

Επιστολές και δέσμευση του Υπουργείου που δεν υλοποιήθηκε

 

Ο Δήμαρχος Νισύρου έχει απευθυνθεί επανειλημμένως στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ζητώντας επιτακτικά την επίλυση του προβλήματος. Έχουν σταλεί τρείς επιστολές στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Η πρώτη στάλθηκε στις 22 Μαίου, η δεύτερη στις 8 Ιουλίου και η Τρίτη στις 19 Σεπτεμβρίου. Στην τελευταία επιστολή ο Δήμαρχος ζητά από το υπουργείο τα παρακάτω

  1. Σύνδεση με το λιμάνι της Καρδάμαινας (Κως) τις ημέρες Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα, με αναχώρηση από Νίσυρο 07:30 π.μ. και αναχώρηση από Καρδάμαινα 14:30 μ.μ. Τα δρομολόγιο αυτά εξυπηρετού την πρόσβαση στο Αεροδρόμιο της Κω και την πρόσβαση στην πόλη της Κώ με λεωφορείο που θα εκτελεί δρομολόγιο τις ώρες άφιξης και αναχώρησης του πλοίου από Καρδάμαινα. Επίσης, το πλοίο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τουλάχιστον 4 οχήματα, να είναι κατηγορίας Α’ σε ηλικία και ταχύτητα και το μήκος του να μην υπερβαίνει τα 33 μέτρα, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει το λιμάνι της Καρδάμαινας.
  2. Σύνδεση με το κεντρικό λιμάνι της Κω τις ημέρες Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη, με αναχώρηση από Νίσυρο στις 07:30 π.μ. και αναχώρηση από Κω στις 14:30 μ.μ., με το πλοίο «Ολύμπιος Ερμής».
  3. Διατήρηση των δρομολογίων του “Blue Star Patmos”, με δύο δρομολόγια από Πειραιά, Κυριακή και Πέμπτη μετ’ επιστροφής και κατά τους χειμερινούς μήνες.
  4. Στο δρομολόγιο της Dodecanisos Seaways από Ρόδο προς Κω και επιστροφή, κατά το Σαββατοκύριακο, να προστεθεί η προσέγγιση στη Νίσυρο.

Ο Δήμαρχος είχε λάβει δέσμευση, μέσω αλλεπάλληλων τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον πρώην Υφυπουργό Ναυτιλίας, κ. Ιωάννη Παππά και τον νυν υφυπουργό κ. Στέφανο Γκίκα ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, με την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία από τις προτεινόμενες λύσεις. Αντίθετα, προχωρούν σε δημοπράτηση γραμμής που συνδέει τη Νίσυρο με την Κέφαλο και μάλιστα προκρίνουν ένα παλιό καράβι που δεν έχει δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων. Έχει ειπωθεί επανειλημμένα ότι η σύνδεση με την Κέφαλο δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους της Νισύρου μιας και η απόσταση από την Κώ είναι διπλάσια από αυτής της Καρδάμαινας και η απόσταση από το αεροδρόμιο είναι και αυτή διπλάσια.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί, ιδιαίτερα με την είσοδο στην χειμερινή περίοδο.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την αδιαφορία»

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Νισύρου, κ. Χριστοφής Κορωναίος, τόνισε: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την αδιαφορία του Υπουργείου Ναυτιλίας απέναντι στις βασικές ανάγκες των κατοίκων της Νισύρου. Η ελλιπής σύνδεση με την Κω δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην καθημερινή μας ζωή. Ζητούμε άμεσα την παρέμβαση της πολιτείας για να δοθεί επιτέλους μια λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα».

Η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς οι κάτοικοι της Νισύρου βρίσκονται αποκλεισμένοι, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στην Κω για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Νισύρου με την Κω, επιδεικνύοντας την αναγκαία ευαισθησία για τη στήριξη των νησιωτών μας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ