Ρόδος: «Μπλόκο» Λιμεναρχείου στην εξεύρεση λύσης για το μεταναστευτικό | Με τους μετανάστες ξαπλωμένους στον «Βωμό της Πατρίδας» κινδυνεύει να γίνει η παρέλαση

1
133

Σκηνές έντασης, διαδραματίστηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο λιμάνι της Ακαντιάς, όταν επιχειρήθηκε από τον δήμο της Ρόδου, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό να στηθούν σκηνές σε περιφραγμένο χώρο, έτσι ώστε να μεταφερθούν από το κέντρο οι ταυτοποιημένοι μετανάστες και να μπορούν έτσι, στη συνέχεια, να μεταφερθούν στα οργανωμένα Κέντρα Υποδοχής εκτός Ρόδου.

Από νωρίς, στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, είχαν φέρει στο λιμάνι της Ρόδου σκηνές, για να τις στήσουν σε ειδικά περιφραγμένο χώρο δίπλα στα παλιά Σφαγεία, τα οποία είχε παραχωρήσει με έγγραφό του το Λιμενικό Ταμείο στον δήμο.
Ο χώρος, διαμορφώθηκε έτσι ώστε να εποπτεύεται με κάμερες, και με ειδική πόρτα να είναι καλά φυλασσόμενος.
Όμως, το Λιμενικό,  αντέδρασε για ακόμα μια φορά στην τοποθέτηση αυτή και ζήτησε γραπτή εντολή από το υπουργείο! Απαγορεύοντας μάλιστα στους εκπροσώπους του δήμου να μπουν εντός του χώρου και αφαιρώντας τους τα κλειδιά από τον χώρο που παραχώρησε γραπτώς στον δήμο για ένα μήνα, το Λιμενικό Ταμείο!

Μάλιστα, έβγαλαν από τον χώρο τις σκηνές παρά τις εξηγήσεις που έδωσε η γενική γραμματέας του δήμου κα Άννα Παρασκευοπούλου που ήταν στο σημείο από νωρίς, μαζί με τον αντιδήμαρχο κο Σταύρο Τσούβαλη.

Το γεγονός, υποχρέωσε τον δήμαρχο Ρόδου να αποχωρήσει από το επίσημο γεύμα με την υπουργό Πολιτισμού και τις εκδηλώσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και μαζί με τον αντιδήμαρχο κο Κώστα Χαλκιά και άλλα στελέχη του δήμου της Ρόδου να φθάσουν στο σημείο. Ακολούθησαν διάλογοι σε υψηλούς τόνους και μάλιστα ο Δήμαρχος Ρόδου χρειάστηκε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τη γενική γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής και τον αστυνομικό διευθυντή Δωδεκανήσου κο Τάσο Ζήφο, χωρίς ωστόσο να βρεθεί και πάλι λύση.

Λιμενικοί απομακρύνουν  τις σκηνές που είχε αφήσει  ο Ερυθρός Σταυρός στον χώρο που ο δήμος είχε προτείνει να εγκατασταθούν οι ταυτοποιημένοι  μετανάστες.
Λιμενικοί απομακρύνουν τις σκηνές που είχε αφήσει ο Ερυθρός Σταυρός στον χώρο που ο δήμος είχε προτείνει να εγκατασταθούν οι ταυτοποιημένοι μετανάστες.

Τελικά, μετά την αποφόρτιση της κατάστασης, δήμαρχος και λιμενάρχης, συμφώνησαν να δοθεί παράταση μίας ή δύο ημερών για να εξεταστεί το ζήτημα και να δοθεί ή όχι το «πράσινο φως» για να μπορέσει να λυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τη Ρόδο μας, για τους ανθρώπους και τα παιδιά που κοιμούνται και αφοδεύουν στους δρόμους και τα πάρκα της πόλης μας.

Τι προέβλεπε το σχέδιο του δήμου Ρόδου
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» επρόκειτο να στηθούν μεγάλες σκηνές των 20 ατόμων για να στεγάσουν προσωρινά γυναίκες και μικρά παιδιά, ενώ ο δήμαρχος Ρόδου, κος Αλέξανδρος Κολιάδης, έχει εξασφαλίσει ήδη 300 μερίδες φαγητού καθημερινά και 7 ή 8 χημικές τουαλέτες για να αποφευχθούν τα απαράδεκτα φαινόμενα που είχαν καταγραφεί και παρατηρηθεί στο κέντρο της Ρόδου, για μια ακόμα φορά, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Για την απόφαση αυτή, υπάρχει πλήρης στήριξη και συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον περιφερειάρχη κο Γιώργο Χατζημάρκο. Ο χώρος όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Ροδιακή», θα πρέπειι να είναι πλήρως φυλασσόμενος από λιμενικούς και αστυνομικούς, ενώ θα υπάρχουν και υπερυψωμένες κάμερες ασφαλείας σε τέσσερα σημεία για την καλύτερη εποπτεία της κατάστασης.

 

Αυτός είναι ο χώρος στον οποίο επιχειρήθηκε να μεταφερθούν οι μετανάστες,  με πρωτοβουλία του δήμου της Ρόδου. Το Λιμενικό δεν το επέτρεψε, ζητώντας γραπτές εντολές από το αρχηγείο ή το υπουργείο
Αυτός είναι ο χώρος στον οποίο επιχειρήθηκε να μεταφερθούν οι μετανάστες, με πρωτοβουλία του δήμου της Ρόδου. Το Λιμενικό δεν το επέτρεψε, ζητώντας γραπτές εντολές από το αρχηγείο ή το υπουργείο

Η περίφραξη, είναι ειδική με συρματοπλέγματα ασφαλείας για να μην μπορεί κανείς να εισέλθει ή να αποχωρήσει από τη φυλασσόμενη αυτή περιοχή, χωρίς την άδεια των αρμοδίων αρχών. Ο λόγος που μεταφέρονται εκεί οι μετανάστες πέραν του ανθρωπιστικού και της ασφάλειας και του καλύτερου ελέγχου που θα πρέπει να υπάρχει είναι για να μπορούν αμέσως μετά την ταυτοποίησή τους, να μπαίνουν στα πλοία της γραμμής και να αναχωρούν από τη Ρόδο για τα οργανωμένα Κέντρα Υποδοχής στην υπόλοιπη χώρα.

Η μεταφορά τους, αναμένεται, αφού δοθεί το «πράσινο φως» να γίνει άμεσα από το κέντρο της Ρόδου, όπου τις τελευταίες μέρες έχουν καταλάβει πάρκα, πεζοδρόμια και τον χώρο κάτω από την Περιφέρεια.

Αυτές είναι οι καθημερινές εικόνες στο κέντρο της Ρόδου. Και θα συνεχιστούν ακόμα για πολύ καιρό, αν δεν υπάρξει κεντρική βούληση.
Αυτές είναι οι καθημερινές εικόνες στο κέντρο της Ρόδου. Και θα συνεχιστούν ακόμα για πολύ καιρό, αν δεν υπάρξει κεντρική βούληση.

Την ίδια ώρα, μετά από συντονισμένες πιέσεις του περιφερειάρχη και του δημάρχου της Ρόδου, αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία επιτάχυνσης της ταυτοποίησης των μεταναστών και η αντίστοιχη μεταφορά τους σε οργανωμένες δομές στην υπόλοιπη χώρα, για τις οποίες το ελληνικό κράτος έχει ξοδέψει πολλά εκατομμύρια ευρώ για να τις δημιουργήσει.

Πηγη: https://www.rodiaki.gr/

Νέα «καραβιά» με 80 μετανάστες στην Κάρπαθο. Αποβιβάστηκαν νύχτα και πλήρωσαν 400.000 ευρώ για το δρομολόγιο

Περίπου 80 άτομα αποβιβάστηκαν αργά τη νύχτα στη θέση Στενό της Βόρειας Καρπάθου. Ακολουθώντας δύσβατα μονοπάτια, περπατώντας δύο ώρες και πλέον , εμφανίστηκαν σήμερα το πρωΐ στο Διαφάνι της Καρπάθου. Ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλά γυναικόπαιδα.

΄Οπως είπαν, ήρθαν από τα Τουρκικά παράλια, δίνοντας 5.000 ευρώ ο καθένας. Αυτή τη στιγμή, κάτοικοι της περιοχής τους παρέχουν νερό και ό,τι άλλο ζητούν.

Να σημειώσουμε πως η Κάρπαθος είναι ένα νησί που δεν έχει συχνά αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.

Πηγή: Αριστείδης Μιαούλης ΕΡΤ / Νοτίου Αιγαίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. EINAI TO BRONTERO «0XI» ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ……..ΕΡΧΕΤΕ Η ΔΟΜΗ…ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΡΟΔΙΤΕΣ ΓΚΡΕΚΟΝΙΑ…ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ……. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ…ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΜΗ!!!!!!!!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ