Στην μικρή προβλήτα απέναντι από το Επαρχείο Καλύμνου, τοποθετήθηκε το εμβληματικό χάλκινο άγαλμα της “Γοργόνας της Καλύμνου”

0
16

Όπως είχαμε γράψει πριν ένα μήνα περίπου ,στις 4 Σεπτεμβρίου 2024 σε δημοσίευμα μας ,που μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ το εμβληματικό χάλκινο άγαλμα της γοργόνας της Καλύμνου ,έργο της αείμνηστης Καλυμνιάς γλύπτριας Ειρήνης Κοκκίνου, πρόκειται να τοποθετηθεί σε βάθρο που θα κατασκευαστεί στην μικρή προβλήτα που βρίσκεται απέναντι από το Επαρχείο.

H Δημοτική αρχή αιτήθηκε από το ΔΛΤ Καλύμνου την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης χώρου στον Δήμο Καλυμνίων για κατασκευή βάθρου τοποθέτησης αγάλματος στην μικρή προβλήτα απέναντι από το Επαρχείο Καλύμνου. Το ΔΛΤ αποφάσισε ομόφωνα την παραχώρηση χρήσης χώρου 1,5 τμ θέτοντας τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις.

Το τσιμεντένιο βάθρο κατασκευάστηκε και σήμερα Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024, πρωί το εμβληματικό άγαλμα μεταφέρθηκε από συνεργείο του Δήμου και τοποθετήθηκε στη νέα του θέση . Θα ακολουθήσει η διακόσμηση της βάσης και η κάλυψη του τσιμεντένιου βράχου με μεγάλες πέτρες, ενώ θα εγκατασταθεί και φωτισμός του αγάλματος.

Κατά την τοποθέτηση του αγάλματος παρών ήταν ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαστροκούκος, ο Πρόεδρος του ΔΛΤ Καλύμνου Αναστάσιος Τρικοίλης, ο γλύπτης Σάκης Κουτούζης, και εκπρόσωπος των Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Κλήμης με το συνεργείο.

Δείτε φωτογραφίες ενώ θα ακολουθήσει video της Μπέττυς Μαΐλλη και του Μάμα Χαραμαντάς από την τοποθέτηση αλλά και δηλώσεις.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι το άγαλμα της “γοργόνας” βρισκόταν για πολλά χρόνια τοποθετημένο πάνω στα βράχια, στον υπήνεμο μόλο, στην είσοδο του  λιμανιού της Καλύμνου, να “χαιρετά με το χέρι της σηκωμένο”  τους ταξιδιώτες που πηγαινοερχόντουσαν.

Το άγαλμα της γοργόνας επέστρεψε αρχές Ιανουαρίου 2023, συντηρημένο και περιποιημένο και τοποθετήθηκε σε νέα θέση, στην παραλία μετά το Δήμο, σε πλάτωμα που υπάρχει πλησίον του “αγάλματος του σφουγγαρά”. Πριν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του υπήρξαν διάφορες έντονες αντιδράσεις για το σημείο που επιλέχτηκε, με αποτέλεσμα η τότε Δημοτική αρχή να το αποσύρει και να το μεταφέρει σε αποθήκη.

Πριν 2 χρόνια , τον Οκτώβριο 2022, το άγαλμα απομακρύνθηκε από τη θέση του. Σκοπός της απομάκρυνσης του, ήταν να σταλεί σε χυτήριο στην Αθήνα προκειμένου να συντηρηθεί αλλά και να γίνει το αντίγραφο του, που θα τοποθετηθεί στον Εμπορειό με έξοδα της οικογένειας Κοκκίνου. Μάλιστα με τη σύμφωνη  γνώμη της οικογένειας Κοκκίνου και του γιού της δημιουργού Ειρήνης Κοκκίνου ,που εκείνο το καλοκαίρι είχε επισκεφτεί στην Κάλυμνο, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη μετακίνηση του εμβληματικού αγάλματος σε άλλη περίοπτη , προσβάσιμη και επισκέψιμη θέση στο λιμάνι του νησιού.

πηγη: https://kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ