ΝΔ Ρόδου: Η κυβέρνηση με την απλή αναλογική στοχεύει στην ακυβερνησία της τοπικής αυτοδιοίκησης

0
856

 

Η κυβέρνηση με την απλή αναλογική στοχεύει στην ακυβερνησία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Την Δευτέρα 6 Μαρτίου πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργο Πατούλη,  όπου και ενημερωθήκαμε για ζητήματα που άπτονται  της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έγινε ειδική μνεία  για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την επικείμενη νομοθέτηση που προωθεί για τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α΄& Β΄ Βαθμού).

Το κύριο γνώρισμα του νέου εκλογικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση είναι ότι η εκλογή των νέων συμβουλίων θα γίνεται με απλή αναλογική,  με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των εκλογών και η διάρκεια της θητείας θα μειωθεί κατά ένα έτος.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά αδιαφορεί για το κοινό καλό, αλλά πρωτίστως την ενδιαφέρει το βόλεμα των στελεχών της, που είναι και η μειοψηφία. Με τον τρόπο αυτό, τους καθιστά ρυθμιστές των αποφάσεων των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Με την ψήφιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση επιχειρεί να πράξει ότι και με το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο, που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές. Δηλαδή να χαλκιδεύσει και να υπονομεύσει την λαϊκή ετυμηγορία, μέσω επερχόμενης ακυβερνησίας. Το νομοθέτησε για την Βουλή των Ελλήνων, το μεταφέρει τώρα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Κοινώς αφήνει ως παρακαταθήκη και βαριά κληρονομιά, μεγάλη πληγή τόσο για το κοινοβούλιο όσο και για την Αυτοδιοίκηση,  που είναι η ακυβερνησία.

Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες, θα καθίστανται όμηροι των όποιων διαθέσεων και επιδιώξεων μιας ετερόκλητης  πλειοψηφίας συμβούλων που θα απαιτούν και θα εκβιάζουν.

Δυστυχώς ο Υπουργός με το επερχόμενο νομοθέτημα, αποδεικνύει ότι δεν έχει την βούληση να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η αλλαγή του Καλλικρατικού  Νόμου και οι παρελκυστικοί του χειρισμοί θα έχουν μελλοντικά ολέθριες συνέπειες για την Αυτοδιοίκηση.

Είναι ιδιαιτέρως πασιφανές ότι θα επέλθει πλήρης παράλυση της εκτελεστικής εξουσίας  μέσω της επιγενόμενης αδυναμίας των τοπικών αρχών να διασφαλίζουν τη διακυβέρνηση των Δήμων και των Περιφερειών.

Η κυβερνητική πολιτική αντί να ενισχύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την αποδυναμώνει , μέσα από την απαξίωση και την παράκαμψη των Τοπικών Αρχών, με τις οποίες είναι επιβεβλημένο να ανοίξει ένα παράλληλο πλαίσιο διαλόγου πριν την κατάρτιση οιουδήποτε νέου εκλογικού νόμου.

Κύρια θέση μας είναι η απόλυτη αναγκαιότητα  της  ύπαρξης ενός συνολικού μοντέλου διοίκησης, που θα έχει ως αφετηρία τον εθνικό σχεδιασμό, θα περνάει στον περιφερειακό και μετά στους Δήμους, προκειμένου και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Για την ΔΗΜ.Τ.Ο.  Ρόδου  Νέας  Δημοκρατίας

 

Ο Πρόεδρος

Ηλίας  Τσέρκης

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ