Ποιoς είναι ο ιθύνων νους πίσω από το τερατούργημα στην Αστυπάλαια

0
4235

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Θύελλα αντιδράσεων με προεξάρχουσα τη δημοτική αρχή έχει προκαλέσει το σχέδιο της οικιστικής επένδυσης επένδυσης «μαμούθ” στο νησί της Αστυπάλαιας από το εφοπλιστικό «δίδυμο» των κ.κ. Κρίτων Λεντούδη και Νικόλα Παπαλιού, με την συνδρομή της Zoniro, εξειδικευμένης εταιρείας αδειοδοτικής ωρίμανσης τουριστικών έργων. Ιθύνων νους της επένδυσης είναι  ο κ. Ματθαίος Τρούλης, επικεφαλής της Zoniro που παρέχει υπηρεσίες προς τους επενδυτές για την αδειοδοτική και μελετητική ωρίμανση του έργου, ο οποίος μίλησε στο Capital.gr.

Οι αντιδράσεις 

«Αν προχωρήσει το έργο με την μορφή που έχει προταθεί, θα ισοδυναμεί με την δόμηση 20 ετών, συγκεντρωμένη σε μια διετία από μια και μόνο επένδυση. Κάθε χρόνο κατασκευάζονται περίπου 15-20 κατοικίες, που προσθέτουν περίπου 40-60 κλίνες στο νησί. Πώς θα υποστηριχθεί ένα έργο τέτοιας κλίμακας, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά και τους δύο υφιστάμενους οικισμούς της Χώρας και του Λιβαδιού; Εμείς είμαστε αντίθετοι σε ένα τέτοιο έργο, όχι βέβαια συνολικά στις επενδύσεις», αναφέρει στο Capital.gr, ο κ. Νίκος Κομηνέας, Δήμαρχος της Αστυπάλαιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός κανονισμός του νησιού, να αποτυπωθούν οι προτεινόμενες χρήσεις και η φέρουσα ικανότητα κι αν η σχετική μελέτη αποδείξει ότι η επένδυση είναι συμβατή με το μέγεθος και τον χαρακτήρα του νησιού, τότε ο δήμος δεν θα φέρει αντιρρήσεις. «Εδώ προσπαθούν να πάρουν έγκριση πριν εκπονηθεί το πολεοδομικό σχέδιο, δημιουργώντας τετελεσμένα, μιας κι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η μελέτη θα πρέπει να λάβει υπόψη της και την νέα αυτή επένδυση», τονίζει ο κ. Κομηνέας, θεωρώντας ότι η σχετική διαδικασία γίνεται με δόλο. Υπενθυμίζεται ότι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Αστυπάλαια έχει ξεκινήσει να εκπονείται, αλλά θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί.

Πάντως, ο κ. Κομηνέας θέτει και μια διαφορετική διάσταση, σημειώνοντας ότι η θέση της δημοτικής αρχής είναι η όποια δόμηση προστίθεται στο νησί, θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά ως επέκταση/προσθήκη στους υφιστάμενους οικισμούς. «Μόνο με τον τρόπο αυτό, μπορεί να εξασφαλιστεί η αρχιτεκτονική συνέχεια και εικόνα του νησιού, δηλαδή αποκλειστικά στους υφιστάμενους οικισμούς. Ανέκαθεν αποθαρρύναμε την εκτός σχεδίου δόμηση, παρά μόνο αν τα οικόπεδα βρίσκονται έστω δίπλα στους τωρινούς οικισμούς, ώστε να λειτουργήσουν ως συνέχεια των οικισμών».

Σύμφωνα με τον κ. Κομηνέα, «δεν θέλουμε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο άναρχης τουριστικής ανάπτυξης στο νησί, κατά το αποτυχημένο μοντέλο άλλων νησιών. Δεν είμαστε όμως και εντελώς αρνητικοί προς οποιαδήποτε επένδυση. Έχουμε εκτεταμένα όρια οικισμών και στην Ανάληψη και στο Μέσα και το Έξω Βαθύ, υπάρχουν εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, που θα μπορούσαν να γίνουν έργα αναβίωσης και τουριστικής ανάπτυξης. Αν δούμε μελλοντικά ότι υπάρχουν ελλείψεις, μπορεί να δημιουργηθεί ένας ακόμα οικισμός με οργανωμένη μορφή, όχι όμως με τον τρόπο της εκτός σχεδίου δόμησης, όπως προτείνεται από το συγκεκριμένο έργο. Σήμερα, οι πολεοδομικοί όροι προβλέπουν ότι δεν μπορεί να χτιστούν πάνω από 1.500 τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος του οικοπέδου».

Ο ίδιος τονίζει ότι η επίμαχη έκταση βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, σε βραχώδες έδαφος, χωρίς πρόσβαση σε παραλίες. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι δεν έχει γίνει κάποια προσέγγιση από τον επενδυτή, παρότι έχει ζητηθεί. Πάντως, ο δήμος έχει λάβει απόφαση κατά της επένδυσης, ενώ έχει σταλεί κι επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Νίκο Ταγαρά, «όπου τον καλούμε να μην υπογράψει την εισήγηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ». Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, προχωρώντας σε προσφυγή στο ΣτΕ, εφόσον υπάρξει κάποια επίσημη εγκριτική πράξη από την πλευρά της Πολιτείας. Προς το παρόν, έχει δοθεί μόνο μια θετική γνωμοδότηση και τίποτα παραπάνω.

Όπως εξηγεί στο Capital.gr, ο κ. Ματθαίος Τρούλης, επικεφαλής της Zoniro, «το ΣτΕ έχει αποδείξει διαχρονικά, ότι είναι αντίθετο με την έγκριση φαραωνικών έργων και είμαστε πεπεισμένοι ότι το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση της επένδυσης στην Αστυπάλαια. Το έργο αφορά σε μια ήπια ανάπτυξη έως 40.000 τ.μ. σε μια έκταση σχεδόν 2.000 στρεμμάτων, αντί για 400.000 τ.μ. που θα μπορούσαν να γίνουν στο συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή το 20%. Μάλιστα, αμφιβάλλω αν θα φτάσει καν στις 40.000 τ.μ. η δόμηση, καθώς πρόθεση των επενδυτών είναι να αποφύγουν την επιβάρυνση του νησιού», σημειώνει ο κ. Τρούλης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Αστυπάλαια μπορεί να αντέξει μια ήπια ανάπτυξη, όπως αυτή που προωθείται, αν και η δημοτική αρχή έχει αντίθετη άποψη. Στο σημείο αυτό είναι σημαντική και η τοποθέτηση του κ. Τρούλη σχετικά με μια ενδεχόμενη προσέγγιση με την δημοτική αρχή, η οποία έχει εξαρχής εκφραστεί αρνητικά για το έργο. «Αν ο δήμος το ζητήσει, ασφαλώς και είμαστε πρόθυμοι κι έτοιμοι να τους παρουσιάσουμε το έργο. Είναι καλό να συζητήσει ο δήμαρχος και με τους επενδυτές. Είναι ευκαιρία και για το Δήμο να εξασφαλίσει και κάποια έργα/επενδύσεις για την τοπική κοινωνία. Αυτό όμως είναι ζήτημα ανάμεσα στους επενδυτές και τον δήμο, όχι της Zoniro», σημειώνει ο κ. Τρούλης. Όπως τονίζει, η Zoniro δεν έχει καμία σχέση με την επένδυση, πέραν της παροχής υπηρεσιών προς τους επενδυτές για την αδειοδοτική και μελετητική ωρίμανση του έργου.

Το ίδιο το ΥΠΕΝ έλαβε θέση για το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι για την Αστυπάλαια -όπως και για το 80% της Επικράτειας της χώρας- συντάσσονται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία, συν τοις άλλοις, θα εξετάσουν συνολικά το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και χωρητικότητας τέτοιων επενδύσεων στο νησί, δεδομένο που τέθηκε και στον Δήμαρχο της Αστυπάλαιας, που εκλήθη στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ για να συμμετέχει, ακόμη κι αν δεν προβλέπεται ως διαδικασία. Όπως τονίζεται «το ΥΠΕΝ απαρέγκλιτα προασπίζεται το φυσικό και δομημένο Περιβάλλον, την ιστορία και τον χαρακτήρα κάθε γωνιάς της χώρας μας». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επισημαίνουν πάντως ότι είναι πιθανό να μην «ανάψει το πράσινο φως» το ΥΠΕΝ, ιδίως αν συνεχιστούν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και άλλων φορέων.

Τι περιλαμβάνει η προωθούμενη επένδυση

Η επένδυση στην έκταση των 2.000 στρεμμάτων προβλέπει την δημιουργία ενός ξενοδοχείου και επώνυμων κατοικιών/βιλών (branded residences), οι οποίες θα εξυπηρετούνται από το ξενοδοχείο με την παροχή υπηρεσιών. Κάθε ακίνητο θα είναι ανεξάρτητο, με δικό του οικόπεδο και πισίνα. Ο τελικός τους αριθμός θα εξαρτηθεί από τους αγοραστές, καθώς, όπως συνηθίζεται σε τέτοια έργα, κάποιοι αγοραστές προτιμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερα οικόπεδα (με ένα ακίνητο όμως εντός αυτών), ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα. Στόχος πάντως είναι να δημιουργηθούν περίπου 200 – 250 βίλες. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 100 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ο κ. Τρούλης. «Ο κάθε αγοραστής θα αποκτά μια βίλα, την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί όσες μέρες θέλει και τις υπόλοιπες, το ακίνητο θα αξιοποιείται για την φιλοξενία επισκεπτών του ξενοδοχείου. Την όλη διαχείριση θα έχει η εταιρεία που θα λειτουργεί το συγκρότημα», τονίζει χαρακτηριστικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ