Β. Κρητικός: Η Ελλάδα έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πλυντήριο μαύρου χρήματος παγκοσμίως

2
6463

«Εξωχώριες εταιρείες αγνώστων συμφερόντων, αγνώστων μετόχων και αγνώστου προέλευσης κεφαλαίων, δραστηριοποιούνται στην χώρα μας χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία και χωρίς να διαθέτουν ΑΦΜ.  Αγοράζουν  ή διαχειρίζονται  χιλιάδες ακίνητα στην Ελλάδα, διακινούν εκατοντάδες εκατομμύρια  ευρώ χωρίς να ελέγχονται από την ελληνική πολιτεία»

 «Είναι εκατοντάδες τα ακίνητα πάσης φύσεως και μορφής στα Δωδεκάνησα που διαμέσου πλειστηριασμών και κατασχέσεων αλλάζουν αθόρυβα ιδιοκτησιακό καθεστώς»

 «Η μεγάλη απάτη του κράτους: Υπέρογκες τοκογλυφικές και απάνθρωπες προσαυξήσεις»

 «Πολιτικές, μικροκομματικές σκοπιμότητες και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα – δρώντες στο διεθνές γίγνεσθαι, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, εμπόδισαν και υπονόμευσαν την λήψη των όποιων μέτρων μπορούσαν να ληφθούν εγκαίρως τότε για να μην αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα»

 «Διεφθαρμένη και διαβρωμένη σε μεγάλο βαθμό η ελληνική δικαιοσύνη – Ο τρόπος λειτουργίας και εποπτείας της χρήζει άμεσης συνταγματικής αναθεώρησης διότι με το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και λόγω ενός  μεγάλου  ποσοστού  ανεπαρκών δικαστών, νοθεύεται τόσο η ποιότητα όσο και η λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος – Όπου διαπιστώνουμε ότι οι εισαγγελείς και οι δικαστές δεν εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους θα μηνύονται»

«Την προσεχή πενταετία θα βιώσουμε  και στην χώρα μας μεγάλες ανατροπές στο κοινωνικό, οικονομικό και στο πολιτικό πεδίο. Ανατροπές που θα αλλάξουν τόσο τις δομές της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και το κοινωνικό ιστό και το επιχειρείν.

Δυστυχώς οι ανατροπές αυτές και οι αλλαγές  θα ωφελήσουν τους λίγους και τις ελίτ και θα περιθωριοποιήσουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες  στη χώρα μας»

«Η λειτουργία του Airbnb πρέπει να απαγορευτεί  πλήρως σε τουριστικές περιοχές αιχμής, όπως η Ρόδος, η Κως και εν γένει τα Δωδεκάνησα, νομός Ηρακλείου Κρήτης, νομός  Χανίων, Κέρκυρα, κλπ.»

 

Αποκαλυπτικός όσο ποτέ άλλοτε για το κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας, σε συνέντευξή του στον «Σ», ο Οικονομολόγος – Νομικός, Πρόεδρος της Πανδωδεκανησιακης Ένωσης  Προστασίας Πολιτών – Καταναλωτών – Δανειοληπτών Ευάγγελος Κρητικός.

Ο κ. Κρητικός, με την ρητορική και την ευθύτητα που τον διακρίνει, μας μιλά για την οικονομική κρίση και τα αίτιά της, για το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης στέγης και το Airbnb, για τους πλειστηριασμούς, τον υπερδανεισμό των Δωδεκανησίων, για το δικαστικό σύστημα και το ρόλο των λειτουργών του, το ιδιωτικό χρέος, τα κόκκινα δάνεια,  καθώς και το πώς όλα αυτά τα οποία χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρες ιστορικές συνθήκες», επηρεάζουν όχι μόνο το σήμερα, αλλά κύρια το αύριο της κοινωνίας μας.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Κρητικέ, μοιάζει να μην πέρασε μια μέρα από την τελευταία φορά που μιλήσαμε, πριν από οκτώ ολόκληρους μήνες. Το λέω αυτό διότι, ενώ θα περίμενε κανείς όχι να βελτιωθεί η κατάσταση των ζητημάτων που θίξαμε, τουλάχιστον να έχει μείνει στα ίδια επίπεδα, διαπιστώνουμε ότι γιγαντώνεται.

Ε.Κ.: Απατώντας στην ερώτησή σας, μπορώ να εκφέρω την άποψη ότι ήταν μονόδρομος ή νομοτελειακό το γεγονός ότι όχι απλά θα χειροτέρευαν οι συνθήκες και οι περιστάσεις, αλλά και ότι θα γιγαντωνόταν το θέμα και ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, των κόκκινων δανείων,  της στεγαστικής κρίσης λόγω της ταυτόχρονης ύπαρξης μιας σειράς πρωτόγνωρων ιστορικών συνθηκών τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στα διεθνή δρώμενα.

Για να είμαι πιο σαφής, θα αναφέρω ότι, εντός της ελληνικής επικράτειας υπάρχει μέγα θέμα εύρυθμης λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας καθότι έχουμε μία κυβέρνηση που κυβερνά με ένα ποσοστό 28% των τελευταίων ευρωεκλογών επί συνόλου ψηφισάντων 40% , δηλαδή, με μία αναγωγή στο 100% η κυβέρνηση κυβερνά με ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 15% έως 18%, επομένως υπάρχει θέμα και πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση, δυστυχώς υπάρχει τεράστιο πολιτικό έλλειμμα καθότι πέραν των ισχυόντων εκλογικών ποσοστών που έχουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν υπάρχει εκείνη η πολιτική προσωπικότητα μεγάλου κύρους και εμβέλειας που θα μπορούσε να ανατάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας και να θέσει την χώρα σε μία καινούργια ρότα

Ερ: Ας τα πάρουμε, λοιπόν, με τη σειρά. Επί σειρά ετών η Πανδωδεκανησιακή Ένωση  Δανειοληπτών της οποίας είστε πρόεδρος, έχει προειδοποιήσει για την επερχόμενη εντονότατη στεγαστική κρίση, η οποία πλέον είναι εδώ. Πώς το σχολιάζετε;

Ε.Κ.: Η Πανδωδεκανησιακή Ένωση  Δανειοληπτών η οποία είναι μέλος σαν πρωτοβάθμιο σωματείο της Εθνικής Ομοσπονδίας  Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών – Δανειοληπτών του μεγαλύτερου φορέα στο είδος του στην Ελλάδα, με 100.000 μέλη, ακολούθους και υποστηρικτές που συμμετέχει και στο Ευρωπαϊκό  κίνημα προστασίας των δανειοληπτών – καταναλωτών εδώ και  τουλάχιστον 6 χρόνια, είχε απευθύνει τόσο  γραπτές όσο και προφορικές προειδοποιήσεις  για την επερχόμενη τότε εντονότατη στεγαστική κρίση, όμως, πολιτικές σκοπιμότητες, μικροκομματικές σκοπιμότητες και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα – δρώντες στο διεθνές γίγνεσθαι, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, εμπόδισαν και υπονόμευσαν την λήψη των όποιων μέτρων μπορούσαν να ληφθούν εγκαίρως τότε για να μην αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα.

Οι ευθύνες δυστυχώς είναι μεγάλες και διαχέονται τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προετοίμασε το έδαφος με το νομοθετικό της έργο όσο και στην κυβέρνηση της ΝΔ, που εφάρμοσε τα παραπάνω μέτρα στο μέγιστο βαθμό, αλλά όσο και στην διεφθαρμένη αλλά και διαβρωμένη σε μεγάλο βαθμό ελληνική δικαιοσύνη για  την οποία δε θα πάψω να τονίζω το γεγονός ότι, ο τρόπος λειτουργίας και εποπτείας της, χρήζει άμεσης συνταγματικής αναθεώρησης, διότι με το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και λόγω ενός  μεγάλου  ποσοστού  ανεπαρκών δικαστών, νοθεύεται τόσο η ποιότητα όσο και η λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Ερ: Πριν πάω στο επόμενο ερώτημα, να επισημάνω για μια ακόμα φορά πως, ουδείς έχει αντιδράσει στις σοβαρότατες καταγγελίες σας και αυτό προκαλεί εύλογες απορίες… Στο νησί μας, λοιπόν, όπως και σε άλλες τουριστικές περιοχές, το πρόβλημα της στέγης έχει ξεπεράσει το… κόκκινο. Θέλω κι εδώ το σχόλιό σας μιας και με την Κω σας συνδέουν πολλά. 

Ε.Κ.: Αποτελεί μία πραγματικότητα το εντονότατο στεγαστικό πρόβλημα που υφίσταται στο νησί της Κω αλλά και στο σύνολο των τουριστικών περιοχών της χώρας, το στεγαστικό πρόβλημα και η στεγαστική κρίση ιδίως στις περιοχές του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου έχει και γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές διαστάσεις, καθότι κρίσιμες  ειδικότητες που αποτελούν το δίχτυ ασφαλείας του ελληνικού κράτους, όπως αστυνομικοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί κλπ, αδυνατούν να βρουν όχι απλά φθηνή στέγη ή στέγη σε λογικές τιμές, αλλά δεν βρίσκουν καθόλου, με αποτέλεσμα σε ειδικότητες όπου είναι δυνατόν να υπάρχει άρνηση υπηρεσίας, όπως νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των παραμεθόριων περιοχών να είναι υποστελεχομένα.

Ερ: Για να κλείσουμε με αυτό το θέμα, κύριε Κρητικέ, γνωρίζετε ότι και στην περιοχή μας λειτουργεί ανεξέλεγκτα το Airbnb. Υπάρχει τρόπος τουλάχιστον να περιοριστεί, διότι, σε ελεύθερη οικονομία ζούμε και ο καθένας είναι ελεύθερος να διαθέσει όπως θέλει την ιδιοκτησία του.

Ε.Κ.: Το θέμα που μου αναφέρετε, αυτό της ανεξέλεγκτης λειτουργίας του Airbnb, όλες του οι πτυχές είναι πλέον ευρέως γνωστές καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Ισπανία, στην πόλη της Βαρκελώνης, με επίσημη ομόφωνη απόφαση που ελήφθη, σταδιακά έως το 2027 θα απαγορευτεί πλήρως  η λειτουργία του.

Παρόμοια απόφαση ομόφωνη ελήφθη και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στην Αμερική. Τα παραπάνω δύο γεγονότα θα πρέπει τόσο να μας προϊδεάζουν αλλά όσο και να μας καθοδηγούν ως προς τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε και στην χώρα μας.

Στο τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, ότι ζούμε σε ελεύθερη οικονομία και ο καθένας είναι ελεύθερος να διαθέσει όπως θέλει την ιδιοκτησία του, θα σας αναφέρω  κατηγορηματικά πως όχι, καθότι στην ατομική επιχειρηματική δράση του καθενός πρέπει να υπάρχουν όρια, κανόνες και κανονισμοί λειτουργίας

Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, αν κάποιος θέλει να λειτουργεί σαν επιχειρηματίας airbnb δεν θα πρέπει να ασκεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει ίδια κεφάλια, έχουν δανειοδοτηθεί και πληρώνουν μία βαρύτατη φορολογία, επαχθείς ασφαλιστικές εισφορές, δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους κλπ.

Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση αυτό που προτείνω είναι ότι ένας επιχειρηματίας του Airbnb θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να πληρώνει για 5 μήνες τον χρόνο ασφαλιστικές εισφορές για την προσωπική του ασφάλιση σαν ελεύθερος επαγγελματίας στο πρώην ΤΕΒΕ και νυν ΟΑΕΕ, να υποχρεούται να έχει κατ’ ελάχιστον από έναν εργαζόμενο και άνω ανάλογα με τα διαμερίσματα που διαθέτει, να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές προσωπικού στο ΙΚΑ, να είναι υποχρεωμένος να λαμβάνει πιστοποιητικό πυρασφάλειας, να ελέγχεται όπως και υπόλοιπες επιχειρήσεις η ορθή λειτουργία του καταλύματος και φυσικά, επειδή στα συγκεκριμένα καταλύματα διενεργείτε σε μεγάλο βαθμό φοροαποφυγή διότι αποκρύβονται εισοδήματα, να φορολογείται με ένα εφάπαξ ποσό ετησίως. Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι η λειτουργία του Airbnb πρέπει να απαγορευτεί  πλήρως σε τουριστικές περιοχές αιχμής, όπως η Ρόδος, η Κως και εν γένει τα Δωδεκάνησα, νομός Ηρακλείου Κρήτης, νομός  Χανίων, Κέρκυρα, κλπ.

Να επιτρέπεται δε η λειτουργία του μόνο σε επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών αλλά και να επιτρέψουμε την αναδημιουργία και αναγέννηση του κοινωνικού ιστού τους και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κλπ.

Να επιτρέπεται η λειτουργία του Airbnb όχι στο ιστορικό κέντρο των ανωτέρω πόλεων ή στις τουριστικές περιοχές αλλά αποκλειστικά και μόνο στις περιθωριοποιημένες υποβαθμισμένες και εγκαταλειμμένες συνοικίες τους, προκειμένου κατά αυτό τον τρόπο να τονώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, να συμβάλλουμε στην οικονομική τους ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες επιστροφής μόνιμων κατοίκων και οικογενειών στις συνοικίες αυτές.

Ερ: Να διευκρινίσω πως, όταν λέω ότι, ζούμε σε ελεύθερη οικονομία και ο καθένας είναι ελεύθερος να διαθέσει όπως θέλει την ιδιοκτησία του, σαφώς και δεν εννοώ την ασύδοτη δράση. Όπως ακριβώς τονίσατε, πρέπει να υπάρχουν όρια, κανόνες και κανονισμοί λειτουργίας. Κύριε Κρητικέ, μέγα θέμα οι πλειστηριασμοί. Στην τελευταία μας συζήτηση, είχατε αναφέρει στοιχεία, είχατε κατονομάσει τα «αρπακτικά», όπως επίσης, είχατε επισημάνει πως, «στην περιοχή των Δωδεκανήσων, καθότι ούτως ή άλλως αποτελούν έναν  υπερδανεισμένο θύλακα, κατά την επερχόμενη διετία θα εκδοθούν χιλιάδες διαταγές πληρωμής και κατασχετήρια και θα διενεργηθούν εκατοντάδες πλειστηριασμοί». Δύο τα ερωτήματα που έχω να σας θέσω: α) Κατ’ αρχάς, λέγοντας «υπερδανεισμένο θύλακα», τι εννοείτε; Έχετε στοιχεία; β) Έχετε στοιχεία και για τις διαταγές πληρωμής;

Ε.Κ.: Τα όσα σας ανέφερα κατά την τελευταία μας συζήτηση δυστυχώς επαληθεύτηκαν όχι απλά με το χειρότερο δυνατό τρόπο, αλλά με έναν εφιαλτικό τρόπο. Τα αρπακτικά όχι απλά είναι εδώ αλλά αλλάζουν με την δράση τους την μορφή της χώρας τόσο  κοινωνικά όσο και οικονομικά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν κατά την τελευταία ομιλία μου στη Βουλή των Ελλήνων, 200.000 ακίνητα βρίσκονται ήδη στα χέρια funds και servicers

Άλλα 500.000 ακίνητα έχουν κατασχεθεί και για την επόμενη διετία είναι προγραμματισμένοι  να γίνουν άλλοι 150.000 πλειστηριασμοί.

Πίσω από κάθε πλειστηριασμό κρύβεται κατά μέσο όρο ενάμιση ακίνητο, επομένως οδηγούμαστε στο απολύτως σίγουρο συμπέρασμα ότι 1.000.000 ακίνητα ή έχουν αλλάξει ή θα αλλάξουν χέρια.

Για μια χώρα με τα γεωγραφικά, τα πληθυσμιακά και τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, το παραπάνω νούμερο σημαίνει εξαΰλωση και εξαπονδρισμό της μικρομεσαίας αστικής τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σημαίνει διάλυση του κοινωνικού ιστού και πλήρη αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας.

Όσο για την περιοχή των Δωδεκανήσων και την επισήμανσή μου ότι αποτελεί ένα υπερδανεισμένο θύλακα, θα σας απαντήσω ότι το παραπάνω ισχύει στο ακέραιο καθότι το βοιωτικό επίπεδο που επιτεύχθηκε αλλά και οι υποδομές του ιδιωτικού τομέα που αναπτυχθήκαν οφείλονται στο δανεισμό και όχι σε  ίδια κεφάλαια.

Δηλαδή, για το πω πιο απλά, ένα νοικοκυριό στα Δωδεκάνησα δανείστηκε είτε  για να αγοράσει ένα σπίτι, είτε για να ανακαινίσει το σπίτι που κληρονόμησε. Δανείστηκε για να αγοράσει ηλεκτρικές συσκευές κλπ, δανείστηκε για να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο, δανείστηκε είτε για να δημιουργήσει είτε για να αναπτύξει την μικρομεσαία επιχείρηση του. Αυτό λέγεται  υπερδανεισμός. Είναι εκατοντάδες τα ακίνητα πάσης φύσεως και μορφής στα Δωδεκάνησα που διαμέσου πλειστηριασμών και κατασχέσεων αλλάζουν αθόρυβα ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ερ: Αυτό που μου κάνει εντύπωση, επαναλαμβάνω, είναι ότι, για όσα καταγγέλλετε δεν υπάρχει διάψευση ή τουλάχιστον απάντηση. Για παράδειγμα, έχετε δηλώσει ότι, η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει  μετατραπεί στο μεγαλύτερο πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος παγκοσμίως. Πώς το τεκμηριώνετε και γιατί πιστεύετε δεν έχει αντιδράσει κανείς σε αυτή τη σοβαρότατη καταγγελία σας; 

Ε.Κ.: Απαντώντας στο ερώτημά σας, θα επαναλάβω εκ νέου μετά επιτάσεως ότι, πραγματικά η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πλυντήριο μαύρου χρήματος παγκοσμίως. Την παραπάνω δήλωσή μου την έχω καταθέσει επισήμως και κατά την τελευταία ομιλία μου στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και με τον πλέον επίσημο τρόπο με εξώδικες καταγγελίες στους οικονομικούς εισαγγελείς, στην οικονομική αστυνομία και στο ΣΔΟΕ.

Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι, εξωχώριες εταιρείες αγνώστων συμφερόντων, αγνώστων μετόχων και αγνώστου προέλευσης κεφαλαίων, δραστηριοποιούνται στην χώρα μας χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία και χωρίς να διαθέτουν ΑΦΜ.  Αγοράζουν  ή διαχειρίζονται  χιλιάδες ακίνητα στην Ελλάδα, διακινούν εκατοντάδες εκατομμύρια  ευρώ χωρίς να ελέγχονται από την ελληνική πολιτεία.

Την ίδια στιγμή αλλοδαπές εταιρείες ή αλλοδαποί παίρνουν τα σπίτια των Ελλήνων στους πλειστηριασμούς και παρότι όπως έχουν υποχρέωση οι θεσμικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας όταν τους το αιτούμαστε δεν πραγματοποιούν ούτε έλεγχο πόθεν έσχες των υπερθεματιστών δηλαδή  αυτών που παίρνουν τα σπίτια αλλά ούτε όπως έχουν υποχρέωση από διεθνείς συνθήκες που διέπουν την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος εντός της Ε.Ε. και αφορούν το οικονομικό έγκλημα δεν ζητάνε από τις τράπεζες που εκταμιεύουν τα χρηματικά ποσά πιστοποιητικό καθαρότητας  χρημάτων. Σας αναφέρω μια πρόσφατη περίπτωση όπου μία εταιρεία που με μετόχους που είναι  υπήκοοι χώρας Μέσης Ανατολής πήρε ένα μικρό σπίτι 60τ.μ. σε μία μικροαστική συνοικία των Αθηνών, στα Κάτω Πατήσια, και όταν με το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει η Εθνική Ομοσπονδία, πραγματοποιήσαμε έλεγχο, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι σαν έδρα της εταιρείας δηλωνόταν μία οικοδομή που ήταν γιαπί, δηλαδή άκτιστη. Οι μόνες περιπτώσεις που ύστερα από παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος κινήθηκαν κάποιες διαδικασίες από πλευράς των εισαγγελέων ήταν όταν τους απειλήσαμε σε προσωπικό επίπεδο ότι θα μηνυθούν για απιστία και παράβαση καθήκοντος.

Σας αναφέρω ότι πλέον αποτελεί στρατηγική μας, όπου διαπιστώνουμε ότι οι εισαγγελείς και οι δικαστές δεν εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους θα μηνύονται, γιατί δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι αυτοί δικαστές και εισαγγελείς να διώκουν και να καταδικάζουν μικροεπαγγελματίες επειδή οφείλουν  είτε ΦΠΑ είτε ασφαλιστικές εισφορές και να τους καταδικάζουν σε βαρύτατες ποινές. Και εδώ σας τονίζω την μεγάλη απάτη του κράτους με τις υπέρογκες τοκογλυφικές και απάνθρωπες προσαυξήσεις και αναφέρω χαρακτηριστικά, σε μια οφειλή της τάξεως των 120.000 ευρώ, η αρχική οφειλή κυμαίνονταν περίπου σε 45.000 ευρώ και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν προσαυξήσεις και την ίδια χρονική στιγμή οι ίδιοι πάλι δικαστές και εισαγγελείς  να κάνουν τα στραβά μάτια στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σωματεμπορία, λαθρεμπόριο όπλων κλπ.

Επαναφέρω  στην μνήμη σας το γεγονός ότι, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου τον Φεβρουάριο του 2024 μέσα σε 5 μέρες, χρόνος ρεκόρ από της ιδρύσεως και λειτουργίας του Αρείου Πάγου, έβγαλε απόφαση που νομιμοποίησε τους παράνομους πλειστηριασμούς  που διενεργούν τα funds, δηλαδή οι επιχειρηματικές οντότητες που λειτουργούν στην χώρα μας χωρίς ΑΦΜ. Στο σημείο αυτό κρίνω σκόπιμο να αναφέρω το γεγονός ότι ένας εκ των αρεοπαγιτών που εξέδωσαν την απόφαση, μου  τηλεφώνησε αισθανόμενος τύψεις και μου ζήτησε συγνώμη επειδή  και ο ίδιος ψήφισε για να εκδοθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Απαντώντας στο τελευταίο σκέλος της ερωτήσεως σας όχι απλά επαναλαμβάνω τις σοβαρότατες αλλά τεκμηριωμένες καταγγελίες μας, αλλά θα τονίσω ότι αυτό οφείλεται στα ισχυρότατα εξωχώρια οικονομικά συμφέροντα – διεθνείς δρώντες που επιχειρούν  στην χώρα μας,  στο εκμαυλισμό και στη διαφθορά σημαντικού ποσοστού του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας σε φαινόμενα  διαφθοράς που  σε μεγάλο ποσοστό χαρακτηρίζουν την δράση των εποπτικών αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και το κυριότερο από όλα, θεωρώ ότι οφείλεται στην κατάρρευση της ελληνικής δικαιοσύνης που αποτελεί έναν από τους πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και στο γεγονός ότι ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό 30% έως 40%  των Ελλήνων  δικαστών  και εισαγγελέων, είτε είναι κατώτεροι των περιστάσεων, είτε είναι ημιμαθείς, είτε είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα, είτε εξυπηρετούν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, είτε είναι διεφθαρμένοι.

Ερ: Κύριε Κρητικέ, θεωρώ ότι, ως πολίτης αυτής της χώρας και λόγω της εμπλοκή σας και με τα κοινά, έχετε άποψη και μάλιστα τεκμηριωμένη για το θέμα «υγεία». Άλλωστε, η φροντίδα υγείας είναι δικαίωμα των πολιτών μέρος των οποίων εκπροσωπείτε. Ποια η θέση σας;

Ε.Κ.: Το θέμα της υγείας που θίγετε, είναι ένα τεράστιο θέμα που αφορά όλους τους πολίτες της χώρας. Αυτό που μπορώ να καταθέσω αλλά και να διαβεβαιώσω  αν θέλετε, είναι ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πραγματικά με υπεράνθρωπες  προσπάθειες εκτελεί τα καθήκοντά του, υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες, με μισθούς που θα τους χαρακτήριζα πείνας, με μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, με μεγάλες ελλείψεις σε φαρμακευτικά υλικά.

Δυστυχώς διαπιστώνεται μια κατάρρευση τον υγειονομιών υποδομών και δομών  της χώρας  λόγω όχι απλώς της ελλιπούς, αλλά αναιμικής χρηματοδότησης. Τα παραπάνω απεικονίζονται με τον πλέον δραματικό και τραγικό τρόπο στην αντιμετώπιση που έχουν οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας όταν εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, όπου στην ουσία λόγω των  ανωτέρω ελλείψεων και προβλημάτων αφήνονται κυριολεκτικά στην τύχη τους  και στην  μοίρα τους προκειμένου στη θέση τους να σωθεί η ζωή ενός νεότερου συνάνθρωπου και συμπολίτη μας.

Στην ουσία αυτό αποτελεί ευθανασία, στην ουσία οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των ελληνικών νοσοκομείων εξαναγκάζονται να παίζουν τον ρόλο του θεού, να αποφασίζουν ποιους θα προσπαθήσουν να κρατήσουν στην ζωή και ποιους όχι γιατί δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό και τα μέσα για να περιθάλψουν  όλους τους συμπολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Θα σας περιγράψω ένα περιστατικό που ήμουν μάρτυρας. Αυτό συνέβη  στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, όπου είχε εισαχθεί στα επείγοντα ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας. Βρισκόμουν σε κοντινή απόσταση και πίσω από τους δύο γιατρούς που εξέταζαν τα επείγοντα όταν προς μεγάλη μου έκπληξη άκουσα το  γιατρό να λέει στο συνάδελφο του «αυτή είναι γριά δε μπορούμε να ασχοληθούμε τώρα, να σώσουμε κάποιον νεότερο». Φυσικά το ποια ήταν η αντίδραση μου το αφήνω στην φαντασία σας.

Ερ: Σας διαβεβαιώνω, ούτε η φαντασία μου φτάνει… Κύριε Κρητικέ, αφού σας ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα της εφημερίδας μας, θα ήθελα να κάνετε εσείς τον επίλογο της κουβέντας μας.

Ε.Κ.: Την προσεχή πενταετία θα βιώσουμε  και στην χώρα μας μεγάλες ανατροπές στο κοινωνικό, οικονομικό και στο πολιτικό πεδίο. Ανατροπές που θα αλλάξουν τόσο τις δομές της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και το κοινωνικό ιστό και το επιχειρείν.

Δυστυχώς οι ανατροπές αυτές και οι αλλαγές  θα ωφελήσουν τους λίγους και τις ελίτ και θα περιθωριοποιήσουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες  στη χώρα μας.

Όλα τα ανωτέρω από κοινού με τις τεκτονικές, γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές  εξελίξεις και μεταβολές που αυτή την στιγμή συντελούνται αλλά και για τα πολλά επόμενα χρόνια αλλάζοντας το παγκόσμιο γίγνεσθαι όπως το ξέραμε, επαναχαράζονται τα σύνορα ωθώντας πληθυσμούς σε φυγή και μετανάστευση, χαράζοντας καινούργιους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους και οδηγώντας στην παρακμή υπάρχουσες γεωστρατηγικές δυνάμεις και ταυτόχρονα επιτρέποντας την εμφάνιση καινούργιων γεωστρατηγικών παιχτών, δεν πριονίζουν τίποτα καλό.

Ιστορικά η εποχή μας θυμίζει το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα  και τις απαρχές του 20ου αιώνα. Για τους γνώστες της ιστορίας αλλά και για όσους θα θελήσουν να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα τότε ιστορικά γεγονότα, είναι πρόδηλο στο ότι θα τους φωτογραφήσουν τι θα συμβεί στο τώρα, στο παρόν, και πώς θα διαμορφωθεί το αύριο, το μέλλον.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και σαν κρατική οντότητα και σαν έθνος και σαν λαός και σαν πολίτες να αγωνιστούμε για τα αυτονόητα. Δηλαδή, για την εθνική μας κυριαρχία, για το δικαίωμα στην στέγη και στην μόρφωση, για το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, για το δικαίωμα της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Θα πρέπει, με λίγα λόγια, να αγωνιστούμε για το σήμερα το δικό μας και για το αύριο των παιδιών μας.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα ίδια λέτε εδώ και 20 χρόνια.Εχετε συμβουλέψει κάποιον πρην πάρει ένα δάνειο;Τι δουλειά κάνετε ακριβώς;Απλά γράφετε εκθέσεις ιδεών;

  2. για να το πάρει.καποιος τι δάνειο το έχει ανάγκη να πάρει ένα κεραμίδι να βάλει το κεφάλι του από κάτω αυτή η τοκογλυφη πρέπει να σου τα που όχι παίρνεις το δάνειο και μετά τα δίνουν σε ξένες εταιρείες και άντε μετά να πληρώσει; τη κεραμίδα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ