Ν. Μουτσάκης Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ: Η κατάσταση στη Ρόδο με τους παράτυπους μετανάστες έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το κέντρο της Ρόδου έχει γκετοποιηθεί

0
3975

ΑΦΥΛΑΧΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την κατάσταση που εξελίσσεται εδώ και εβδομάδες στα νησιά μας, όπου εκατοντάδες αλλοδαποί στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων που φτάνουν από την Τουρκία έχουν κατακλύσει τις περιοχές μας ενώ ταυτόχρονα εντείνεται η επιθετικότητα των λαθρομεταφορέων απέναντι στα σώματα ασφαλείας.

Η κατάσταση στη Ρόδο ειδικά έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το κέντρο της Ρόδου έχει γκετοποιηθεί εν μέσω της τουριστικής περιόδου, με τους πολίτες να φοβούνται τα βράδια να περάσουν από κεντρικά σημεία του νησιού. Παράτυποι μετανάστες έχουν στήσει αυτοσχέδιο καταυλισμό έναντι του Ταχυδρομείου Ρόδου και οι τοπικές αρχές παρακολουθούν ανήμπορες να αντιδράσουν. Η Αστυνομία παραμένει υποστελεχωμένη και οι δομές για την ταυτοποίηση, καταγραφή και εξέταση αιτημάτων διεθνούς προστασίας απουσιάζουν παντελώς. Παράλληλα οι εκκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς το κεντρικό κράτος αποτελούν φωνές βοώντων εν τη ερήμω.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από την αποτυχημένη εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να αδιαφορεί για την προστασία των νησιών μας και των εθνικών συνόρων με τα καραβάνια παράτυπων μεταναστών και προσφύγων όλο να αυξάνονται και να καταρρίπτουν άλλο ένα success story της Κυβέρνησης, αυτή τη φορά το περί επιτυχημένης εξωτερικής πολιτικής.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, την ίδρυση και λειτουργία κατάλληλων δομών στην ενδοχώρα, την αποτελεσματική εξέταση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας και την άμεση μεταφορά των παράτυπων μεταναστών σε ΚΥΤ Μεταναστών.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μας απαντήσει και επίσημα αν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των στοιχείων των παράτυπων μεταναστών που έχουν κατακλύσει το κέντρο της Ρόδου, αν έχει γίνει ταυτοποίηση και έλεγχος τους για την συμμετοχή τους σε εξτρεμιστικές οργανώσεις που στοχεύουν στην τρομοκρατία στην Ευρώπη και, εν τέλει, αν ενδιαφέρεται για τα νησιά και την ασφάλειά μας.

Νίκος Μουτσάκης

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ν. Δωδεκανήσ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ