“Έφυγε’ από τη ζωή στα 101 χρόνια του, ο Αντώνης Βαζανέλλης με το μοναδικό χάρισμα δημιουργίας Καλύμνικων μαντινάδων

1
12019

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024,πρωί, στα Αργινώντα, σε πλήρη ηρεμία, έχοντας δίπλα του την σύζυγο και τα παιδιά του, ο υπεραιωνόβιος Αντώνης Βαζανέλλης,

Ο Αντώνης Βαζανέλλης γεννήθηκε στην Κάλυμνο πριν 101 χρόνια στις στις 5 Ιουλίου 1923. Πριν 50 ημέρες είχε τα γενέθλια ,κλείνοντας τα 101 χρόνια και μπαίνοντας στο 102ο έτος. Διατηρούσε μέχρι τέλος την πνευματική του διαύγεια.

Ο Αντώνης Βαζανέλλης ήταν ο τελευταίος από τους επιζώντες παλαιούς πολεμιστές. Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα στο ιστορικό θωρηκτό “Αβέρωφ όπου κατατάχθηκε ως εθελοντής σε ηλικία 20 ετών. Μέχρι και πριν 3 χρόνια ήταν ανελλιπώς παρών σε όλες τις Εθνικές επετείους, καταθέτοντας στεφάνι εκ μέρους των Παλαιών πολεμιστών.

Γνήσιος Καλύμνιος, βοσκαρούι όπως ήθελε να λέει, που αγάπησε τον τόπο, τους ανθρώπους, τη μουσική και τη διασκέδαση. Από πολύ μικρός είχε ένα ξεχωριστό χάρισμα να μπορεί να αυτοσχεδιάζει, να φτιάχνει μια μαντινάδα πάνω στο τραπέζι, με ρυθμό, στίχους με ομοιοκαταληξία, ποιήματα με νόημα και κυρίως την ώρα που πρέπει.

Δημιουργός πεισματικών(περιπαιχτικών) τραγουδιών και συνεργάτης για πολλά χρόνια στο Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Καλύμνου ,με τραγούδι, χορό και στίχους.

Άνθρωπος γλεντζές με κέφι, φαντασία για μια ολόκληρη ζωή τραγουδούσε, χόρευε, σκάρωνε σατιρικούς στίχους, έγραφε μαντινάδες και ποιήματα.

Ο Αντώνης Βαζανέλλης, αποτελεί ένα κεφάλαιο για την μουσική και λαϊκή στιχουργία της Καλύμνου. Μάλιστα έχει εκδώσει και ένα μεγάλου σχήματος βιβλίο 153 σελίδων, που έγραψε και τύπωσε με δικά του έξοδα και με τίτλο “Καλύμνικες Μαντινάδες”.

Πριν 6 χρόνια, τον Οκτώβριο 2018 βραβεύτηκε για την προσφορά του, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το Λύκειο των Ελληνίδων Καλύμνου στο Αναγνωστήριον «Αι Μούσαι»,όπου τραγούδησε κιόλας.

Υπήρξε στενός συνεργάτης, του Kalymnos News όπως και στην έντυπη εφημερίδα “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ”  φιλοξενώντας τα ποιήματα του. Πριν 2 μήνες σε επικοινωνία που είχαμε μαζί στα αγαπημένα του Αργινώντα όπου εξοχίαζε, με τη βροντερή φωνή, με πνευματική διαύγεια, αλλά και συγκινημένος, θυμήθηκε τη συνεργασία που είχαμε για πολλά χρόνια, μας ευχαρίστησε και δεν παρέλειψε να μας πει και μία μαντινάδα:

Εγώ δεν είμαι άρχοντας, δεν είμαι πολιούχος,

είμαι αυτός που φαίνομαι, ένας μικροσυνταξιούχος

Παντρεμένος με την Καλλιόπη Κυπραίου δημιούργησαν μία όμορφη οικογένεια αποκτώντας δύο αξιόλογα παιδιά το Σάκη και το Γιώργο, 3 πανέμορφες εγγονές και ένα δισέγγονο. Η κυρά Καλλιόπη σήμερα είναι 91 χρονών .

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Τρίτη 27 Αυγούστου 2024, στις 3.00 το απόγευμα στην Παναγία των Αργινωντών και η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού.

Το Kalymnos News και οι συνεργάτες του εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια τους στην σύζυγο του, τα παιδιά και εγγόνια και σε όλους τους συγγενείς.

Πηγη: kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ