Νίσυρος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο Sustainable Solutions at Times of Transition (SuST)

0
2747

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «SUSTAINABLE SOLUTIONS AT TIMES OF TRANSITION (SUST) 2024» ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ

 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο Sustainable Solutions at Times of Transition (SuST) που πραγματοποιήθηκε στην Νίσυρο στις 7-10 Ιουλίου 2024.

Το συνέδριο αποσκοπώντας  στην ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών ανάμεσα σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες, επιστήμονες, ερευνητές, μηχανικούς και επαγγελματίες και φοιτητές, διαπραγματεύτηκε πολλά επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την ολιστική βιωσιμότητα και την συστημική προσέγγιση των λύσεων. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν την βιώσιμη και δίκαια ενεργειακή μετάβαση, την ολιστική προσέγγιση της βιωσιμότητας σε αστικό και αγροτικό χώρο και τα μνημεία, τις συμμετοχικές λύσεις που απαιτούνται για τα νησιά και τον τουρισμό, την κυκλική οικονομία και βιοοικονομία και την ψηφιακή τεχνολογία, και μετάβαση και την τεχνική νοημοσύνη ως εργαλείο για την βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Οργανώθηκε αυτό το συμπόσιο, το τρίτο κατά σειρά (2016, 2022, 2024) επειδή αγωνιζόμαστε να σχεδιάσουμε βιώσιμες λύσεις και βιώσιμες πρακτικές για την αειφόρο ανάπτυξη στα νησιά, Μεσόγειο, Ευρώπη, παγκοσμίως, για μια συστημική βιωσιμότητα, με στόχο την αρμονική συμβίωση με την φύση και ευημερία των κοινωνιών, στα πλαίσια της κλιματικής κρίσης και των κοινωνικών αναταράξεων.

Καθώς η αειφόρος ανάπτυξη και ανθεκτικότητα σχετίζονται με τη συστημική υγεία και ανθεκτικότητα σε τοπική, περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα, χρειάζεται επαναξιολόγηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής αλλαγής που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της ζωής στον πλανήτη μας.

 

Το συμπόσιο «Sustainable Solutions at Times of Transition, SuST2024»   που οργανώθηκε  για τρίτη φορά στην Νίσυρο, είχε μεγάλη επιτυχία γιατί αξιόλογοι επιστήμονες από 11 χώρες (Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Κύπρο, Λίβανο, Τουρκία, Μαρόκο, Τυνησία) συμμετείχαν  με  υψηλού επιπέδου παρουσιάσεις, και προκάλεσαν καταλυτικές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων.

Το συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από το ΑΠΘ, τον Δήμο Νισύρου, και το Μεσογειακό Δίκτυο των Σχολών Μηχανικών (RMEI) που εδρεύει στην Μασσαλία. Το συμπόσιο άνοιξε ο Δήμαρχος της Νισύρου, καθ. Χρ Κορωναίος, με ομιλία με θέμα «Sustainable and Integrated Development—A Critical Analysis». Ο Δήμαρχος αφιέρωσε την ομιλία του στον αείμνηστο καθηγητή συνεργάτη και φίλο Δημήτρη Ρόκκο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του μεταπτυχιακού τμήματος του ΕΜΠ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη». Ο Δημήτρη Ρόκκος υπήρξε  ο πνευματικός πατέρας της φιλοσοφικής σκέψης  για την ανάπτυξη που περικλείεται στον όρο «Ολοκληρωμένη Αξιοβίωτη Ανάπτυξη».

 

Το συνέδριο οργανώθηκε υπό την αιγίδα της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζετο από την Ομ. καθ. Αναστασία Ζαμπανιώτου (ΑΠΘ), τον Καθ. Νικόλαο Μουσσιόπουλο (ΑΠΘ), και τον Δήμαρχο Νισύρου.

Στο Συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό οι Δήμαρχοι από Τουρκία:

Ahmet Aras, Δήμαρχος Mugla, Turkey  και Beyza Günay, Δήμαρχος Yatagan, Turkey.

 

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο έμειναν κατενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία, την οργάνωση και τον φυσικό, γεωλογικό και πολιτιστικό πλούτο του νησιού που διαπίστωσαν κατά την περιήγησή τους στους οικισμούς της Νισύρου, στο Παλιόκαστρο και στο ηφαίστειο, όπου παρακολουθήσαν τη συναυλία με μουσική και τραγούδια των  PINK FLOYD.

Το συνέδριο έδωσε έμπνευση και προοπτικές για περισσότερες δραστηριότητες και για την συνέχιση του προς την κατεύθυνση με σχετική θεματολογία για Οικολογικά νησιά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ