Ηλίας Παπαποστόλου: Λέμε ναι στην ανάπτυξη, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο | Πρώτα να διασφαλίσουμε τους φυσικούς πόρους του νησιού και μετά νέες κλίνες

3
5122

Ηλίας Παπαποστόλου, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κω:

«Λέμε ναι στην ανάπτυξη, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο»

«Πρώτα να διασφαλίσουμε τους φυσικούς πόρους του νησιού και μετά νέες κλίνες»

«Από την πυρκαγιά επλήγη ο πρωτογενής τομέας, αλλά όχι στο βαθμό που καταστράφηκε η πανίδα και η χλωρίδα του νησιού»

 

Με αφορμή την ανακοίνωση του δήμου Κω ότι, μετά την πυρκαγιά της 1ης Ιουλίου 2024, ενεργοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός στήριξης των πληγέντωντου πρωτογενούς τομέα και μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α) προκειμένου να αποζημιωθούν, ο «Σ» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κω Ηλία Παπαποστόλου.

«Επλήγη ο πρωτογενής τομέας, αλλά όχι στο βαθμό που καταστράφηκε η πανίδα και η χλωρίδα του νησιού. Απ’ όσα έχω δει μέχρι σήμερα, έχουν καεί 5-6 ελαιώνες και κάποιες κυψέλες μελισσών, αφού στην περιοχή λόγω των πολλών βοτάνων υπάρχει αναπτυγμένη μελισσοκομία» μας είπε, ενώ μας ενημέρωσε πως ήδη ο ΕΛΓΑ ήρθε στην Κω.

«Στην καμένη έκταση θα μπορούσαν τώρα να φτιάξουν δρόμους για να κάνουν ζώνες πυροπροστασίας. Είναι μια ευκαιρία προκειμένου να προστατευτεί η ευρύτερη περιοχή από άλλες παρόμοιες καταστάσεις, τις οποίες βεβαίως απεύχομαι» δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που καίγεται η συγκεκριμένη περιοχή. Είχε καεί και στο παρελθόν από την πλευρά του Κάστρου της Αντιμάχειας».

Δεν παραλείψαμε να θίξουμε και το τεράστιο ζήτημα του νερού αφού, ήδη η Λέρος και η Σέριφος κηρύχθηκαν περιοχές έκτακτης ανάγκης, ενώ είναι πλέον δεδομένο πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η λειψυδρία έχει χτυπήσει καμπανάκι και στην περιοχή μας.

«Είναι αυτονόητο ότι θα έρθει και η σειρά μας. Κάποια στιγμή θα τελειώσει και το δικό μας το νερό, αλλά ακόμα και εάν δεν τελειώσει, δεν θα είναι ένα νερό που θα μπορούμε να το πιούμε ή να το χρησιμοποιούμε» τονίζει ο κ. Παπαποστόλου.

«Σαν Αγροτικός Σύλλογος, εκτιμάμε ότι θα πρέπει να πάρει μέτρα η ΔΕΥΑΚ, ο δήμος και η περιφέρεια. Πρέπει να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους και να δουν τι θα πράξουν για το μέλλον» σημειώνει ο πρόεδρος, ενώ τονίζει πως, ο Σύλλογος ήδη έχει βάλει στο τραπέζι το θέμα της ανάπτυξης των κλινών στο νησί μας. «Εμείς θέλουμε ανάπτυξη, αλλά πρώτα θέλουμε να διασφαλίσουμε τις υποδομές μας. Να διασφαλίσουμε τους φυσικούς πόρους και μετά την ανάπτυξη» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαποστόλου, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή άλλων 5 μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων ή και περισσότερων στο νησί μας. «Ας σκεφτούμε, πέρα από το θέμα του νερού, ποιες άλλες υποδομές θα αντέξουν τόση επιβάρυνση; Οι δρόμοι; Ο ΧΥΤΑ; Εκτός όμως από όλα αυτά, που είναι πάρα πολύ σοβαρά, πρέπει να δούμε και την φυσική ομορφιά του νησιού μας. Δηλαδή, κατά πόσο μπορούμε να συνδυάσουμε και την ανάπτυξη και την φυσική ομορφιά. Εάν χτίσουμε όλες τις παραλίες, χτίσουμε τα πάντα, θα χάσουμε πάρα πολλά πράγματα. Επαναλαμβάνω, εμείς λέμε πρώτα να εξασφαλιστούν οι υποδομές και μετά οι νέες κλίνες» ξεκαθαρίζει.

Τέλος, επανερχόμενος στην πυρκαγιά της 1ης Ιουλίου 2024, αναφέρει πως, αρκετοί αγρότες έσπευσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά ο δήμος. «Εμείς, σαν Αγροτικός Σύλλογος έχουμε κάνει πρόταση από πέρσι στο δήμο, ότι θα μπορούσαμε να βοηθάμε εθελοντικά στην Πολιτική Προστασία, οργανωμένα βέβαια και όχι ο καθένας μόνος του. Περιμένουμε» καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. αυτοαναιρείσαι ,τέρμα στην ανοικοδόμηση κλινών και στην ύπουλη κρυφή επέκταση τους χειμώνες.
    Το νησί απλά δεν σηκώνει αλλα,μην έρθει καμία φυσική καταστροφή και μετά θα κλαίτε ομαδικώς.

  2. Τα κλαδιά και οι θάμνοι ξεραίνονται,ακόμα και οι κέδροι[ασκέθροι] που είναι δέντρα αντοχής στην ξηρασία έπαψαν να κάνουν καρπό, άρα δυσκολεύεται ο πολλαπλασιασμός τους.Εκατοντάδες πηγές που υπήρχαν σε όλο το νησί στέρεψαν ή στερεύουν.Είναι σημάδια που μας δείχνουν ότι ολοταχώς βαδίζουμε σε ερημοποίηση του άλλοτε εύφορου και καταπράσινου νησιού.Η κατάσταση έχει ξεφύγει και μάλλον είναι μη αναστρέψιμη.Μακάρι οι υπεύθυνοι να ξυπνήσουν, να πάρουν μέτρα και να κάνουν έργα που έστω και την τελευταία στιγμή θα αποτρέψουν την ερημοποίηση του νησιού μας.

  3. ΠΩΩΩΩΩ ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΤΩΡΑ!!!!! ΤΟΛΜΙΣΕΣ ΝΑ ΜΗΛΙΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ??????? ΤΟΛΜΗΣΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΑΛΗΘΕΙΑ …..ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥΣ!!!!
    ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ…ΔΩΣΑΜΕ ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ (ΑΒΙΚΩ)….ΣΤΑ(ΠΕΤΡΑΙΛΕΑ) ….ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΘΑΛΑΣΣΑ ….ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ