Γρηγόρης Μαυρίδης, Διοικητής ΠΥ Κω: «Χρειαζόμαστε σε μόνιμη βάση τουλάχιστον ένα ελικόπτερο στην Κω»

9
9700

Γρηγόρης Μαυρίδης, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω:

«Χρειαζόμαστε σε μόνιμη βάση τουλάχιστον ένα ελικόπτερο στην Κω»

«Όπως έχει Ρόδος τέσσερα  να έχουμε και εμείς ένα, ώστε να μην περιμένουμε κάθε φορά πότε θα φτάσει και τι ώρα θα φτάσει, αν θα προλάβουμε ή δεν θα προλάβουμε. Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης»

 

 

«Τα μέτρα πρόληψης είναι συγκεκριμένα. Υπάρχουν ακαθάριστα οικόπεδα. Αυτό είναι πρόληψη.  Πρέπει να γίνουν αντιπυρικές ζώνες. Αυτό είναι πρόληψη. Πρέπει να μπουν νέα σημεία υδροληψίας. Αυτό είναι πρόληψη»

 

«Η οργανική μας δύναμη 35 άτομα είναι πολύ λίγα για το νησί της Κω –  Πρέπει να αναβαθμιστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω και από Γ κατηγορία και ανέβει στην Β που σημαίνει αύξηση του προσωπικού στα 46 άτομα»

 

«Χρειαζόμαστε την ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου. Έχουμε οχήματα  που είναι 40ετίας και ήταν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς»

 

 

Το ιδιαίτερο της πυρκαγιάς της 1ης Ιουλίου 2024 στην Κω, ήταν ότι υπήρχαν πολύ ισχυροί άνεμοι και το γεωγραφικό ανάγλυφο ήταν πάρα πολύ δύσκολο (μέσα σε ποταμιά) δηλώνει στον «Σ» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω Αντιπύραρχος  Γρηγόρης Μαυρίδης. Όσο για τα αίτια πρόκλησής της, το πιθανότερο σενάριο είναι το πέταγμα αναμένου τσιγάρου. Ο κ. Μαυρίδης δηλώνει ότι, παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις, είναι απόλυτα ικανοποιημένος όσον αφορά τον επιχειρησιακό συντονισμό και δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, εκθειάζοντας τους εθελοντές, τους «αφανείς ήρωες» όπως τους χαρακτήρισε. Σημειώνει πως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί το καλοκαίρι είναι ακόμα μπροστά «και θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, να βελτιωθεί στο δικό του κομμάτι και οι πολίτες και ο δήμος και εμείς στην πυροσβεστική ακόμα πιο έντονες επιτηρήσεις και να είμαστε σε μεγαλύτερη ετοιμότητα. Γενικά όλος ο μηχανισμός να είναι σε πιο γρήγορη ετοιμότητα».

Όσον αφορά στο γιατί καθυστέρησαν τα εναέρια μέσα, δηλώνει ότι δεν είναι αρμόδια η εδώ υπηρεσία του και πως υπάρχουν στο υπουργείο οι υπεύθυνοι που ασχολούνται με όλα τα εναέρια και θα δουν τι πήγε λάθος. Με αφορμή αυτό, επανέλαβε πρότασή του για δημιουργία μόνιμης βάσης εντός τουλάχιστον εναέριου μέσου στην Κω. «Όπως έχει η  Ρόδος τέσσερα  να έχουμε και εμείς ένα ελικόπτερο, ώστε να μην περιμένουμε κάθε φορά πότε θα φτάσει και τι ώρα θα φτάσει, αν θα προλάβουμε ή δεν θα προλάβουμε. Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης» τονίζει, σημειώνοντας παράλληλα και τα μέτρα πρόληψης που απαιτούνται.

Τέλος, επαναλαμβάνει πως, πρέπει να αναβαθμιστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω από Γ κατηγορία και ανέβει στην Β που σημαίνει αύξηση του προσωπικού από τα 35 άτομα που είναι σήμερα στα 46 άτομα, ενώ επισημαίνει και τον γερασμένο στόλο. «Έχουμε οχήματα  που είναι 40ετίας και ήταν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς» καταλήγει.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Μαυρίδη, επειδή όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε ακούσει πολλά, πείτε μου, τι το ιδιαίτερο υπήρχε, εάν υπήρχε, σε αυτή την πυρκαγιά σε σχέση με προηγούμενες;
Γ.Μ.: Το ιδιαίτερο ήταν ότι υπήρχαν πολύ ισχυροί άνεμοι και το γεωγραφικό ανάγλυφο ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Δηλαδή, η έναρξη της πυρκαγιάς ήταν μέσα σε μια ποταμιά, η οποία λόγω του μεγάλου πυροθερμικού φορτίου που είχε μέσα έτρεχε πάρα πολύ γρήγορα μαζί με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν εκείνη τη στιγμή. Όπως είπα, καταφέραμε μέσα σε μια – μιάμιση ώρα να την θέσουμε υπό έλεγχο.  Στο σημείο είχαν σπεύσει πάνω από 10 φορτωτές μαζί με τις υδροφόρες του δήμου και της πυροσβεστικής και εθελοντές. Και ξαφνικά, στα 500 – 600 μέτρα υπήρχε ένα δεύτερο μέτωπο στο πουθενά, το οποίο ήταν δύσβατο, δεν μπορούσε να πλησιάσει κανένας φορτωτής παρά τις υπερπροσπάθειες που έκαναν, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει πάρα πολύ γρήγορα η πυρκαγιά και να πάρει αυτή τη μορφή της, να γίνει πλέον ανεξέλεγκτη και να αρχίζει να ανεβαίνει στο βουνό, προς τον ΧΥΤΑ, να γίνονται όλες αυτές οι προσπάθειες και να φτάνουμε μέχρι τις παρυφές της Καρδάμαινας.
Ερ: Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, αναφερθήκατε σε καθυστερήσεις. Μάλιστα,  γίνεται λόγος για καθυστέρηση δύο ακόμα και τεσσάρων ωρών των πτητικών μέσων.  Γ.Μ.: Δεν είμαι εγώ αρμόδιος για να πω πόσο καθυστέρησαν τα αεροσκάφη.  Υπάρχουν στο υπουργείο οι υπεύθυνοι που ασχολούνται με όλα τα εναέρια και θα δουν τι πήγε λάθος. Υπήρξε μια καθυστέρηση. Το έχω πει και στο παρελθόν. Παρακαλώ όλους τους πολιτικούς, όσοι εμπλέκονται με την τοπική αυτοδιοίκηση, να έχουμε σε μόνιμη βάση ένα εναέριο τουλάχιστον εδώ πέρα, ένα ελικόπτερο και εμείς. Όπως έχει η Ρόδος τέσσερα  να έχουμε και εμείς ένα ελικόπτερο, ώστε να μην περιμένουμε κάθε φορά πότε θα φτάσει και τι ώρα θα φτάσει, αν θα προλάβουμε ή δεν θα προλάβουμε. Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης. Πρέπει να δούμε ότι κι εμείς χρειαζόμαστε ένα εναέριο σε μόνιμη βάση εδώ.
Ερ: Πέρα από το εναέριο όμως, ποια άλλα μέτρα πρέπει να ληφθούν τόσο από τον δήμο όσο και από την υπηρεσία σας κεντρικά για να σας στελεχώσει.
Γ.Μ.: Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος κατ’ αρχήν από τη συνεργασία που υπάρχει με το δήμο, με τη δημοτική αρχή, αλλά και από το αρχηγείο γιατί, από την πρώτη στιγμή ότι χρειάστηκα μου το έστειλε τόσο όσον αφορά τα εναέρια, γιατί άλλο θέμα είναι η διαχείριση των εναέριων, να το ξεχωρίσουμε. Μας στείλανε οκτώ εναέρια. Τώρα, το πόσα δουλέψανε είναι αλλουνού θέμα, σας το είπα.

Από εκεί και πέρα, μας έστειλαν μια ομάδα από την Αθήνα, πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) από την ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος της Ρόδου, δύο αμάξια από τη Ρόδο, μας έκανε την τιμή να έρθει ο στρατηγός με το επιτελείο του γιατί
αυτές οι φωτιές θέλουν αξιωματικούς για να πιάσουν όλες τις πλευρές της, γιατί όπως είδατε, η φωτιά είχε πολύ μεγάλο μέτωπο και έπρεπε να έχουμε πολύ καθαρή εικόνα για το τι γίνεται σε όλα τα μέτωπα και στο δυτικό και στο ανατολικό και στο βόρειο αλλά και στο νότιο που έφτανε μέσα στην Καρδάμαινα. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος όσον αφορά τον επιχειρησιακό συντονισμό. Τι να πω για πω για τους εθελοντές μας.
Από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μας. Τι  και να πω για τους χειριστές. Αφανείς ήρωες. Αυτοί είναι οι ήρωες οι πραγματικοί. Εμείς είμαστε επαγγελματίες, αυτοί κάνανε όλη τη δουλειά, ήταν εκεί δίπλα μας να μας βοηθήσουν, να έρθουν μαζί στο πυροσβεστικό, να μπουν στα σπίτια που κινδυνεύανε, να θέσουν σε κίνδυνο τα μηχανήματά τους πολλές φορές, να μπούνε μέσα στη χαράδρα εκεί που τους έλεγα, “παιδιά πρέπει να σταματήσουμε”. Δηλαδή, κάναμε υπεράνθρωπες προσπάθειες όλοι μας.
Ερ: Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Απλά ρωτάω για τα μέτρα πρόληψης, γιατί εσείς κάνετε καταστολή, δεν κάνετε πρόληψη. Άρα τα μέτρα για την πρόληψη πρέπει να αλλάξουν.
Γ.Μ.: Τα μέτρα πρόληψης είναι συγκεκριμένα. Πρέπει να υπάρχει καθαρισμός των οικοπέδων, πρέπει και ο κάθε ιδιώτης να ευαισθητοποιηθεί. Υπάρχουν ακαθάριστα οικόπεδα, αυτά είναι πρόληψη.  Πρέπει να γίνουν αντιπυρικές ζώνες. Αυτή είναι πρόληψη. Πρέπει να μπουν νέα σημεία υδροληψίας. Αυτά είναι πρόληψη. Όλα αυτά είναι στην πρόληψη. Δεν είναι όμως το δικό μου το κομμάτι. Εγώ έχω κάνει χαρτιά και προς το Δασαρχείο και προς το δήμο κ.λ.π., ότι πρέπει να καθαριστούν δρόμοι, κ.ά. Δυστυχώς δεν είναι κανένα κομμάτι που αφορά αποκλειστικά εμένα για να επέμβω.
Ερ: Ακριβώς για αυτό ρωτάω. Θυμάμαι και τις προτάσεις σας προς δήμο κ.λ.π. Ποιες από αυτές έχουν υλοποιηθεί;
Γ.Μ.: Όσον αφορά στη Ζιά, ο δήμος προσπαθεί. Από αυτά που είπα, μπορέσαμε και

βάλαμε δύο μεγάλες δεξαμενές 100 κυβικών. Όταν θα έχουμε ελικόπτερο κοντά μας κι έχουμε μια τέτοιου τύπου δεξαμενή, γλιτώνουμε χρόνο, γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος.
Κάναμε κάποιες ενέργειες, αλλά δυστυχώς από ότι μαθαίνω, υπάρχει υποστελέχωση και στο δήμο, αλλά δεν υπάρχει και το οικονομικό κομμάτι για να στηρίξει όλη αυτή την προσπάθεια. Άρα, δεν μπορώ να ρίξω κάποια συγκεκριμένη ευθύνη σε κάποιο φορέα.
Ερ: Να κλείσουμε το θέμα αυτό με το με τη δική σας υπηρεσία. Πόσο υποστελεχωμένη είναι, πόσο προσωπικό χρειάζεται και τι άλλα μέσα χρειάζεστε για να μπορείτε και εσείς να ανταπεξέλθετε στο 100%;
Γ.Μ.: Πρέπει να γίνει μία αναβάθμιση γενικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κω.   Έχουμε κάποιες κατηγορίες που υπάγονται οι υπηρεσίες, άλφα, βήτα, γάμα.  Εμείς είμαστε στη γάμα που αυτό σημαίνει ότι έχουμε οργανική δύναμη 35 άτομα. Είναι πάρα πολύ λίγα τα 35 άτομα για το νησί της Κω. Αυτή τη δύναμη μας την κάλυψε το αρχηγείο, κάναμε τα απαραίτητα χαρτιά και ο αρχηγός μας στήριξε. Μας έστειλε και αποσπασμένους αλλά και με μετάθεση 9 άτομα για να καλύψουμε την οργανική μας δύναμη όπως προβλέπεται, αλλά είναι πάρα πολύ λίγα αυτά τα 35 άτομα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες του νησιού. Θα πρέπει να γίνει μία αναβάθμιση της υπηρεσίας μας σε κεντρικό επίπεδο από Γ τάξη σε Β τάξη και να ανέβουμε στα 46 άτομα και να στελεχωθούμε ακόμα περισσότερο.

Υπάρχει και γερασμένος στόλος. Δυστυχώς υπάρχουν οχήματα τα οποία είναι γερασμένα. Χρειαζόμαστε την ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου. Έχουμε οχήματα  που είναι 40ετίας και ήταν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Και εδώ πέρα θα πρέπει να  δώσει μια προτεραιότητα και η περιφέρεια μέσω της περιφέρειας ή και μέσω του κεντρικού συστήματος ώστε να αλλαχθούν και σε μας, της περιφέρειας δηλαδή της Δωδεκανήσου, αυτά τα οχήματα τα οποία έχουνε παρέλθει το χρόνο τους.
Ερ: Να θυμίσουμε ότι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω έχει στην ευθύνη της όλο το βόρειο συγκρότημα του νομού.

Γ.Μ.: Ναι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει στην ευθύνη της όλο το βόρειο συγκρότημα Δωδεκανήσου. Στην Κάλυμνο έχουμε εθελοντικό σταθμό, στη Λέρο και στην Πάτμο εποχικούς σταθμούς, στη Νίσυρο εθελοντικό σταθμό, κάποιους εθελοντές της πολιτικής προστασίας στην Αστυπάλαια και φτάνουμε μέχρι το Αγαθονήσι.

Ερ: Εν τέλει, τι μας δίδαξε αυτή η πυρκαγιά, αν μας δίδαξε κάτι; Αν θυμάμαι καλά, είναι η μεγαλύτερη σε έκταση που έχει συμβεί στο νησί;

Γ.Μ.: Δεν είναι η μεγαλύτερη. Με αυτή του Αγίου Βασιλείου είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, 7.000 στρέμματα. Απλώς εδώ θα έμπαινε σε οικισμό, σε τουριστική περιοχή, υπήρχαν πολύ σοβαροί κίνδυνοι να  κινδυνέψουν άνθρωποι και σπίτια και γι αυτό δόθηκε η εντολή προς τον κ. δήμαρχο ώστε να προχωρήσει σε εκκένωση της περιοχής.
Όσο για το τι μας δίδαξε αυτή η πυρκαγιά, να σας πω ότι, μας δίδαξε ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή όλοι οι φορείς, όλες οι αρχές, όλες οι ομάδες. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί το καλοκαίρι είναι ακόμα μπροστά και θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και οι πολίτες να προβούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους ώστε να μην κινδυνεύσουν τα σπίτια σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά και να παίρνουν έξτρα μέτρα πυροπροστασίας όπως προβλέπεται με την τελευταία πυροσβεστική διάταξη. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα πρέπει να βελτιωθεί στο δικό του το κομμάτι, όσον αφορά το δήμο, όσον αφορά την πυροσβεστική εμείς ακόμα πιο έντονοι σε επιτηρήσεις και σε μεγαλύτερη ετοιμότητα. Γενικά, όλος ο μηχανισμός να είναι σε πιο γρήγορη ετοιμότητα. Σας είπα ότι, επιχειρησιακά το κομμάτι αυτό πέτυχε γιατί και στην πρώτη φάση και στην δεύτερη, ο μέγας μηχανισμός και όλοι μαζί πετύχαμε και να περιορίσουμε τη φωτιά και να μην κινδυνέψουν τα σπίτια, αλλά θα μπορούσε να είχε σβήσει και στο πρώτο σημείο, αλλά ήταν μια αστοχία που έγινε καθαρά από έναν απρόβλεπτο παράγοντα που κανένας δεν το περίμενε. Κι εγώ πρώτη φορά το αντιμετώπισα. Μου έχει τύχει να μου κάνει κάποια κηλίδωση η φωτιά από κουκουνάρι, αλλά σε υπόγειο ρεματιά, ποταμιά, που να ανοίγει νέο μέτωπο στα 600μ. δεν μου έχει ξανατύχει.

Ερ: Κάτι τελευταίο. Τελικά η πυρκαγιά προκλήθηκε από τσιγάρο όπως είπε ο κ. Αβρίθης; Αυτό είναι το πόρισμα;

Γ.Μ.: Πόρισμα δεν έχει βγει ακόμα, αλλά το πιο πιθανό είναι να προκλήθηκε από τσιγάρο.

πηγή: εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. γελάνε και η πέτρες με την εκπαίδευση που έχουν η πυροσβέστες δεν έχω ακούσει άνθρωπο να πη καλή κουβέντα για τα χάλια μας στην πρόσφατη φωτιά το μόνο που ξέρουν να λένε την δουλειά μάς θα μάς μάθεις για το τάβλι μιλάνε.

  2. Αντωνακη!!! Όταν θα μιλάς άσχετε και κάνεις κριτικη στους πυροσβέστες θα πλένεις το στόμα σου με χλωρίνη !!! Σεβασμός στους 100 νεκρούς πυροσβεστες που έχουν πέσει στο καθήκον, όταν εσύ ήσουν στον καναπέ και έκανες σχόλια!!!!

  3. Συγχαρητήρια καταρχήν στον κ. Διοικητή γιατί λέει τα πράγματα με το όνομα τους!! Από κει και πέρα με τις δυνάμεις που έχουν οι πυροσβέστες τις Κω , χωρίς ενισχύσει από άλλες υπηρεσίες μόνον με εθελοντές ας κάνουμε τον Σταυρό μας για το επίπεδο που έχουν εδώ.

  4. κ Αντώνη από το 2001 έχει καταργηθεί το τάβλι στα σώματα ασφαλείας!! Αλλά Κόψε καμία μπριζόλα εσύ ξέρεις, και κανε κριτικήτου καφενείου!!! Σεβασμός Σεβασμός να μάθεις αυτή την λέξη θα σε κανει καλύτεροάνθρωπο. Τα καλά λόγια οι εθελοντές και οι πυροσβεστες μας δεν τα χρειάζονται από άτομα σαν εσένα κομπλεξικα!!!

  5. ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ ΠΡΩΤΑ ΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΊΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΠΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ. ΕΑΝ ΣΟΥ ΒΑΣΤΑΕΙ ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΈΝΩ ΓΙΑ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ.

  6. Μάθε πρώτα γραμματική καί συντακτικό έπειτα έλα στην Πυροσβεστική για τάβλι να παίξουμε πλακωτό Αντώνη κριτή τού πληκτρολόγιου

  7. ο καθε ασχετος απο τον καναπε το μονο ευκολο που κανει ειναι να λεει ΒΛΑΚΕΙΕΣ οπως το σχολιο απο τον ΑΝΤΩΝΗ

  8. Αντωνάκη η όπως σε λένε τέλος πάντων κρύψου στην ανωνυμία του διαδικτύου και πολύ σου είναι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ