Σημαντικές κυβερνητικές εξαγγελίες και ισχυρά μηνύματα για τη νησιωτική αειφορία
στους «Διαλόγους της Νισύρου 2024»
Με σημαντικές κυβερνητικές εξαγγελίες και ισχυρά μηνύματα για τη νησιωτική αειφορία ολοκληρώθηκαν οι «Διάλογοι της Νισύρου 2024», υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Ο θεσμός, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος στο ακριτικό νησί, φέτος πραγματοποιήθηκε με κεντρικό θέμα «Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειος: Γεωπολιτική – Ενέργεια – Νησιωτικότητα» και τη συμμετοχή ομιλητών υψηλού κύρους.
O Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, ανακοίνωσε την ένταξη της Νισύρου στην πρωτοβουλία «GR-eco Islands». Όπως επεσήμανε, «Το ηφαίστειο της Νισύρου ευτυχώς παραμένει κοιμόμενο, αλλά οι «Διάλογοι» της οφείλουν να μας «ξυπνήσουν» όλους. Για τη γεωπολιτική ισορροπία και την ενεργειακή ασφάλεια στη Μεσόγειο, για τα προβλήματα της εποχής, όπως η κλιματική κρίση αλλά και ο υπερτουρισμός. Πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία πολυεπίπεδης αναστάτωσης στην περιοχή μας».
Η ΑΘΠ Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι φετινοί «Διάλογοι» θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των σύγχρονων προκλήσεων, και θα συνδράμουν στην ευαισθητοποίηση για αντιμετώπισής τους. Συνεχάρη, δε, το Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος για την οργάνωση των «Διάλογων της Νισύρου» καθώς προσανατολίζονται στην αειφορία των μικρών νησιών του Αιγαίου.
Ο Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα του κεντρικού ομιλητή, εξήρε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος και του Προέδρου Παναγιώτη Γ. Μίχαλου, καθώς -όπως είπε- η συζήτηση αυτών των θεμάτων σε μικρούς τόπους, όπως η Νίσυρος, δείχνει ότι η ελληνική νησιωτικότητα αποτελεί έναν ιστορικό, πολιτισμικό και φυσικό πλούτο για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους.
Ερωτηθείς για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές και το τι θα πρέπει να περιμένουμε ή να φοβόμαστε σε περίπτωση εκλογής Τραμπ, ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι η εκλογή Τραμπ θα χτυπήσει όλα τα σωστά καμπανάκια για να σπρώξει την Ευρώπη σε μια Ευρώπη δράσης.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την τοποθέτησή του στον Διάλογο με θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Smart Islands: Παραδείγματα και προοπτικές» ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση για τους επτά πρώτους από τους 15 νέους μικροδορυφόρους, οι οποίοι θα προσφέρουν λύσεις στα νησιά, καθώς θα μπορούν να συμβάλουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και στην έγκαιρη πρόληψη ακραίων φαινομένων.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον Διάλογο με θέμα «Γεωπολιτικές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Ενεργειακή Ασφάλεια», ανακοίνωσε πως το Ταμείο Απανθρακοποίησης είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η χώρα μας και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, που φέτος ταλαιπώρησε έντονα τα νησιά.
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στον Διάλογο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή: Gr-eco Islands, Βιωσιμότητα των νησιών και της Παράκτιας Ελλάδος» εξειδίκευσε το εύρος του Ταμείου Απανθρακοποιησης από 1,8 μέχρι 3,6 δις ευρώ, με έναρξη το 2025. Όπως εξήγησε, βασικές προτεραιότητες αποτελούν η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, η άρση της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών με υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ με φράγματα μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους υδάτινους πόρους.
Η πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της, ανέφερε ότι προχωρούν οι δράσεις να ενταχθεί η Νίσυρος στα Greco Islands αλλά και οι ενέργειες για αναγνώριση γεωπάρκου από την UNESCO. Όπως δήλωσε, η Νίσυρος μπορεί να αποτελέσει ιδανικό αειφόρο προορισμό, αφού είναι ένας τόπος ανοικτό γεωλογικό μουσείο με σπάνιο πολιτιστικό απόθεμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στον Διάλογο με θέμα «Τουρισμός, Υπερτουρισμός: Όρια, Διαχείριση και Οικοτουρισμός» παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά πανελλαδικά, η Μελέτη του ΟΦΥΠΕΚΑ και της διαΝΕΟσις: «Στρατηγικό Σχέδιο Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του δικτύου Natura 2000».
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος, κ. Παναγιώτης Γ. Μίχαλος προανήγγειλε τη συμφωνία του Ιδρύματος με την Amazon Web Services για την εκπόνηση «Μελέτης για την Ανάδειξη της Νισύρου σε Έξυπνο Νησί και τη Βελτίωση Κοινωνικών, Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Παραμέτρων». Είναι η πρώτη φορά που η AWS θα πραγματοποιήσει μια μελέτη για ελληνικό, ακριτικό νησί. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έχει τη δυνατότητα να φέρει σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές βελτιώσεις στο νησί της Νισύρου.
Οι «Διάλογοι της Νισύρου 2024» πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη Φορέων και Εταιρειών, σηματοδοτώντας τη δέσμευση του Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος για την προώθηση βιώσιμων λύσεων και πρακτικών σε σχέση με τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα και την ανάπτυξη των ακριτικών και νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.
Χρυσός Χορηγός των «Διαλόγων της Νισύρου 2024» είναι ο Όμιλος ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε..
Ασημένιοι Χορηγοί των «Διαλόγων της Νισύρου 2024» είναι: ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού), ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).
Χάλκινοι Χορηγοί των «Διαλόγων της Νισύρου 2024» είναι: Τράπεζα Πειραιώς, Faria Renewables.
Υποστηρικτές των «Διαλόγων της Νισύρου 2024» είναι: Τράπεζα της Ελλάδος, Παγκρήτια Τράπεζα, ΕΥΔΑΠ, Πράσινο Ταμείο, Amazon Web Services, ACS.
Χορηγός Επικοινωνίας των «Διαλόγων της Νισύρου 2024» είναι το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων